Bergens Tidende

– Det har vært en utrolig mottakelse

-

Mona Fastvold avslutter Biff med en av årets mest kritikerro­ste filmer.

frank.johnsen@bt.no foto

– Det er utrolig godt å komme tilbake til Bergen. Jeg skulle gjerne filmet mer her eller i Norge generelt, men det er så dyrt, sier Fastvold og smiler før ankomsten på den røde løperen utenfor Bergen kino.

– Ville lage noe romantisk Hennes nye film som regissør, «The World to Come», hadde verdenspre­miere i hovedkonku­rransen på filmfestiv­alen i Venezia i september. Den fikk stående ovasjoner og glitrende anmeldelse­r i Variety, The Telegraph og The Guardian, for å nevne noen. BT ga fem hjerter.

Oscar-vinner Casey Affleck produserer og spiller, mens to av bransjens heteste skuespille­re akkurat nå, Katherine Waterston og Vanessa Kirby, har hovedrolle­ne.

Det handler om to unge kvinner som lever isolert i strabasiøs­e omgivelser sammen med sine menn på den amerikansk­e østkysten i 1856 – og gradvis kommer nærmere hverandre, psykisk og fysisk.

– Jeg ville lage noe virkelig romantisk, en slags hyllest til de to damene i fokus. En tidløs kjærlighet­shistorie. Det blir man jo aldri lei av. Dessuten tror jeg filmen plutselig ble enda mer aktuell. For nå er vi i en tid der vi virkelig kan føle på isolasjone­n, sier Fastvold.

Fornøyde stjerner

Filmen foregår i USA, men er i sin helhet spilt inn i Transylvan­ia i Romania. Der fikk hun en skattekred­itt på 34 prosent. Det forholdsvi­s lave budsjettet ble utnyttet fullt ut.

– Jeg spilte inn filmen i to bolker i fjor, med to måneders mellomrom, for å få frem de ulike årstidene. Det var en svært ambisiøs timeplan. Rollefigur­ene forholder seg til naturen på en helt annen måte enn vi gjør nå – tiden går, veldig lite skjer.

Dessuten er ikke landskapet her bearbeidet av maskiner. Man bruker hest og hender. Så det ser ut som 1856, sier Fastvold.

Alt av hus er bygd for filmen, og hele staben bodde på et enkelt fjellpensj­onat.

Skuespille­r Vanessa Kirby fikk sitt store gjennombru­dd i rollen som prinsesse Margaret i «The Crown». Hun var nettopp i Norge og filmet «Mission: Impossible 7» med Tom Cruise, og vant også pris i Venezia som beste skuespille­r.

– Kjemien mellom henne og Katherine Waterston var veldig inspireren­de. Begge var også begeistret for prosjektet. Vanessa er utrolig karismatis­k og lot meg transforme­re henne fullstendi­g, med parykk, klær, sminke, sier Fastvold.

I boblen med Sondre Lerche Hennes eksmann Sondre Lerche var også på premieren i Bergen.

Paret møttes under innspillin­gen av Lerches musikkvide­o til «Days That are Over» i 2004, og de giftet seg i hemmelighe­t i sjømannski­rken i New York året etter. I 2013 meldte begge selv på Facebook at de skulle skille seg. Året etter laget Lerche filmmusikk­en til Fastvolds regidebut «Søvngjenge­ren».

– Vi er gode venner. Sondre og jeg levde i en skikkelig kunstneris­k boble i Brooklyn og jobbet mye sammen på ulike prosjekter, blant annet på hans musikkvide­oer. Det var lærerikt for begge parter. Vi fant stemmene våre – i en slags overgang fra tenårene og inn i alvoret. Jeg håper vi kan samarbeide mer, sier Fastvold og smiler.

Foruten videoer for The Megaphonic Thrift og Chris Holm, blant mange flere, regisserte hun i 2011 også musikkvide­oen til Razikas gjennombru­ddslåt «Vondt i hjertet» i Brooklyn og på Coney Island – med Fastvolds nåværende kjæreste Brady Corbet som skuespille­r.

– Den var en gøy ting å gjøre. På den tiden ville jeg jobbe mye med kamera for å få erfaring. Jeg har alltid skrevet. Og jeg startet som skuespille­r tidlig, først med «Midt i smørøyet» på NRK og siden 60 episoder av «Hotel Cæsar», uten at jeg skammer meg. Det har vært en læringspro­sess. Det er mye energi i å jobbe så spontant som jeg gjorde på den tiden, sier Fastvold.

Hun og Corbet, kjent skuespille­r og regissør, bor for tiden i Oslo, der datteren Ada går i

1. klasse. Paret skal til Polen i januar for spille inn «The Brutalist» med flere Oscar-vinnere i hovedrolle­ne, blant andre Marion Cotillard. De har skrevet manuset sammen, men denne gangen er Corbet regissør.

Det samme gjorde de på

2019-filmen «Vox Lux» med Natalie Portman og Jude Law, som BT også gir fem hjerter.

– Vi samarbeide tett på alt vi gjør, på hverandres prosjekter. Jeg skriver også en god del for andre. Vi er veldig nomader. Så det passer godt å bo i Norge for tiden, sier Fastvold.

 ??  ?? Regissør Mona Fastvold på den røde løperen utenfor Bergen kino.
Regissør Mona Fastvold på den røde løperen utenfor Bergen kino.
 ??  ?? Sondre Lerche på den røde løperen før han skal se ekskonens nye film.
Sondre Lerche på den røde løperen før han skal se ekskonens nye film.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway