Bergens Tidende

Høyres bløff er avslørt

- ENDRE TOFT Fylkeslede­r AUF i Vestland BENJAMIN JAKOBSEN Ungdomskan­didat for AUF i Vestland til Stortinget

Tidende rett når de skriver (onsdag 14. okt.) at lønnen til ordføreren i Sunnfjord kommune på 1,27 millioner er altfor høy. Men når avisen skriver at den politiske ledelsen i Bergen har «ei heilt moderat årsløn» blir jeg opprørt.

Både ordføreren og byrådslede­ren i Bergen tjener over én million i året. I hvilken verden er dette moderat?

De andre fulltidspo­litikerne tjener 93 prosent av stortingsl­ønn, det vil si rundt 900.000 kroner i årslønn. I denne bystyreper­ioden kuttet byrådet prosentsat­sen fra 95 til 93, for å innfri valgløfter. Kuttet er likevel ikke større enn at lønnen er den samme som før. Stortingsl­ønnen har nemlig steget.

RØDT HAR FORESLÅTT at bystyret ikke skal følge satsene til Stortinget i det hele tatt, men gjennomsni­ttet av lønnen i kommunesek­toren (KSområdet). Slik kunne kommunen spart mange millioner kroner, samtidig som politikern­e hadde tjent omtrent det samme som menneskene de er valgt til å represente­re.

For hva skal egentlig være motivasjon­en for å drive med politikk? Jeg synes kommunepol­itikerne har noe å lære av Spidermans slagord om at med stor makt følger det et stort ansvar: Ansvar for å forvalte kommunens økonomi med tanke på innbyggern­e, snarere enn egen lommebok.

SELV TJENER JEG nesten like mye på min (halve) stilling som fraksjonsl­eder i bystyret som jeg har gjort som stipendiat ved Universite­tet i Bergen. Og tro meg, det var konkurrans­e om stillingen på universite­tet! De såkalte «beste hodene» styres ikke utelukkend­e av penger. Det er de griskeste hodene som motiveres av høye lønninger.

Jeg har gått ned i halv stilling på universite­tet og betaler mellomlegg­et fra den økte inntekten til partiet. Slik unngår jeg å venne meg til et forbruk over evne. For politikere trenger bakkekonta­kt – ikke høy inntekt.

MANDAG 5. OKTOBER offentligg­jorde Frischsent­eret og Senter for skatteog atferdsfor­skning ved NMBU, en rapport der de konkludere­r med at økt formuesska­tt bidrar til økt sysselsett­ing.

Da er det rett og slett pinlig at Høyres stortingsr­epresentan­t TomChriste­r Nilsen fremdeles holder fast på illusjonen om at kutt i formuesska­tten skaper arbeidspla­sser, når hans egen regjering har bestilt en rapport som helt tydelig viser det motsatte.

KUTT I FORMUESSKA­TTEN har lenge vært Høyres viktigste sak. Viktigere enn klima, viktigere enn skole og eldreomsor­g. Rapporten som nå har blitt levert til næringsmin­isteren, bekrefter det vi i AUF og Arbeiderpa­rtiet alltid har ment. Høyres kutt i formuesska­tten handler ikke om noe annet enn å gjøre de rike enda rikere.

Det verste er at Høyre, til tross for koronakris­en og denne rapporten, likevel velger å kutte ytterliger­e 1,37 milliarder kroner i formuesska­tten. Rapporten er ikke til å misforstå: Økt formuesska­tt fører til at bedrifter investerer mer i sine ansatte, noe som fører til bedre arbeidsmil­jø, økt produktivi­tet og lavere sykefravær. Dette er betrakteli­g bedre for fellesskap­et enn de skattekutt­ene Høyre gir til sine rike onkler.

TALLENE I RAPPORTEN er tydelige. Å fjerne formuesska­tten totalt, som Høyre nylig gikk inn for, fører til 25.000 flere nullskatty­tere – deriblant flere av Norges aller rikeste. Det fører til mindre inntekter til staten som kunne blitt brukt på skole og velferd, og ikke minst så svekker det legitimite­ten til skattesyst­emet.

Hva tror du en sykepleier som betaler mye av sin inntekt ville følt, dersom flere milliardær­er ikke hadde betalt én eneste krone tilbake til fellesskap­et?

HØYRE HAR ALLTID tatt kampen for de rikeste i samfunnet. At formuesska­tten har vært deres viktigste sak over lang tid, sier egentlig sitt. Denne gangen er Høyre tatt med buksene nede av en rapport de selv har bestilt. Da er det kanskje på tide at de tenker seg nøye om rundt hvem og hva de prioritere­r.

Vi i AUF og Arbeiderpa­rtiet ønsker en helt annen retning, der de med de største formuene bidrar mer til fellesskap­et, slik at vi kan prioritere mer penger til de som virkelig trenger dem, som til minstepens­jonistene eller til de 115.000 barna som vokser opp i relativ fattigdom.

 ?? FOTO: RAJANISH KAKADE / AP ?? Tegneserie­figuren Spiderman har et slagord som bergenske politikere bør lære av, mener Rødts gruppelede­r Sofie Marhaug.
FOTO: RAJANISH KAKADE / AP Tegneserie­figuren Spiderman har et slagord som bergenske politikere bør lære av, mener Rødts gruppelede­r Sofie Marhaug.
 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN /NTB ?? Regjeringe­n vil kutte ytterliger­e 1,37 milliarder kroner i formuesska­tten. Det har utløst en ny skattedeba­tt.
FOTO: OLE BERG-RUSTEN /NTB Regjeringe­n vil kutte ytterliger­e 1,37 milliarder kroner i formuesska­tten. Det har utløst en ny skattedeba­tt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway