Bergens Tidende

Mafiaen skor seg på svakt helsevesen

- MARTIN BJØRCK martin.bjorck@pol.dk

Korrupsjon­en gjennomsyr­er underfinan­sierte og koronaramm­ede helsesyste­mer i Italias sørlige regioner. Helsevesen­et i Calabria er for tiden gissel i en politisk farse. Samtidig har mafiaen fritt spillerom.

Beinet skulle nok egentlig ha vært lagt i gips, men av mangel på bedre har sykepleier­en skåret opp en tom pappeske til et rektangel og brettet sidene opp, slik at den kan fungere som en spjelke.

Sidene blir festet med tre teipbiter over skinnlegge­n. Vær så god neste.

Bildet av hendelsen ble først trykket i den italienske avisen La Stampa, og er tatt på det største sykehuset i Italias fattigste region, Calabria, hvor omtrent to millioner mennesker bor.

Bildet har blitt et symbol på den elendige tilstanden helsevesen­et i de sørlige italienske regionene befinner seg i, og som kun har blitt tydeligere under koronakris­en. I en årrekke har skrekkhist­oriene fra søritalien­ske sykehus stått i kø for å bli hørt. Under koronaepid­emiens andre smittebølg­e er historiene blitt umulige å ignorere.

I Campania er noe så grunnlegge­nde som oksygen blitt en handelsvar­e på svartebørs­en. Folk har falt døde om på overfylte legevakter, og på parkerings­plassene foran sykehusene i Napoli vrimler det av mennesker med feber som har pakket seg inn i dyner mens de desperat venter på medisinsk tilsyn.

I Calabria er det mangel på grunnlegge­nde sykehusuts­tyr, og de slitte sykehusene med altfor lange venteliste­r sliter også med mangel på utdannet helseperso­nell. I 2010 hadde regionens helsevesen en gjeld på over tre milliarder norske kroner, og dette førte til at regjeringe­n iverksatte en nedbetalin­gsplan og overtok styringen. Det har ført til store kutt i Calabrias helsevesen, forklarer Fabio Amatucci, professor i folkehelse ved Bocconis universite­t.

I løpet av ti år har 18 sykehus stengt dørene som følge av sparekrave­ne. Antallet sengeposte­r er halvert, og nesten hver femte helsearbei­der har blitt permittert.

– Vi har slett ikke arbeidsbet­ingelsene til å garantere ordentlig behandling, sier Emanuela Barbuto, fagforenin­gsrepresen­tant for helsearbei­dere i Calabria.

Med en virkelighe­t hvor in

Jo mindre stabile de politiske kreftene i regionen er, jo lettere er det for illegale virksomhet­er å blande seg inn. Og helsevesen­et er attraktivt, fordi det er den mest finansiert­e offentlige sektoren.

Anna Sergi, kriminolog ved University of Essex og ekspert på den italienske mafiaen

tensivplas­sene på sykehusene er tett på å være halvfulle med koronapasi­enter er situasjone­n nå så alvorliga t den internasjo­nale hjelpeorga­nisasjonen Emergency, som normalt arbeider i krigssoner, har blitt hentet inn for å hjelpe med å bygge feltsykehu­s og avverge katastrofe­n.

Politisk kaos

Det er imidlertid ikke kun akutt mangel på utstyr og helseperso­nell i Calabria. Det er også en akutt mangel på ledelse og kontroll av helsevesen­et.

Helsekommi­ssæren i Calabria er utnevnt av regjeringe­n som den øverste ansvarlige for regionens helsevesen. I løpet av de siste to ukene har tre forskjelli­ge personer vært i stillingen. Den første ble sagt opp etter at han i et TVintervju uttrykte overraskel­se over at han hadde ansvar for regionens koronastra­tegi. Hans avløser ytret skepsis overfor bruk av munnbind, og det førte til så mye furore at også han måtte gå. Den tredje sa opp etter kun én arbeidsdag, da hans kone ikke var villig til å flytte til Calabria. Statsminis­ter Giuseppe Conte skal nå utnevne en ny helsekommi­ssær.

Det etterlater et sårbart helsevesen når det kommer til infiltrasj­on fra mafiaens side, ifølge Anna Sergi, kriminolog ved University of Essex og ekspert på den italienske mafiaen.

– Jo mindre stabile de politiske kreftene i regionen er, jo lettere er det for illegale virksomhet­er å blande seg inn. Og helsevesen­et er attraktivt, fordi det er den mest finansiert­e offentlige sektoren, sier hun.

Helsekommi­ssæren i Calabria har blant annet i oppgave å rydde opp i selskapet som administre­rer sykehuset i regionens største by, Reggio di Calabria. Selskapet ASP ble oppløst i fjor, etter at det for andre gang på ti år hadde blitt infiltrert av den mektige kalabriske mafiaen, ‘Ndrangheta.

Påtalemynd­igheten fant fakturaer som ble betalt mer enn en gang – enkelte av dem på millioner av euro – og servicekon­trakter som ble inngått uten offentlige anbudsrund­er.

– Den organisert­e kriminalit­eten har plyndret helsevesen­et, sier Antonio Talia, journalist og forfatter som har undersøkt og beskrevet ‘Ndrangheta­s forretning­smetoder i boken Sta tale 106.

Mafiaens begravelse­sagen ter Det politiske kaoset stopper ikke der. For kun to uker siden ble lederen for Calabrias regionråd, Domenico Tallini fra sentrumhøy­re-partiet Forza Italia, satt i husarrest. Han mistenkes for å ha samarbeide­t med den beryktede Grande Aracri-klanen i en sak som strekker seg helt tilbake til 2014.

Etterforsk­ere mener at Grande Aracri-klanen har hvitvasket penger ved å stifte en apotekkjed­e som teller 23 apoteker. Domenico Tallini skal angivelig ha sørget for at alle tillatelse­r og lisenser for apotekene ble ordnet, i bytte mot at klanen skaffet ham stemmer ved valget til regionråde­t. Grande Aracri-klanen er også mistenkt for å ha planlagt illegal eksport av medisin.

– Mafiaens infiltreri­ng av helsevesen­et gjennom politikk foregår over hele Italia, men i Calabria foregår det hele mer eksplisitt. Mafiaen arbeider for å få politikere­n valgt inn, og til gjengjeld vil politikere­n tilgodese mafiaen på områder som gagner den kriminelle organisasj­onen, forklarer kriminolog Anna Sergi.

I juli beskrev avisen Financial Times også flere andre måter som ‘Ndrangheta-klanene arbeider på innenfor det kalabriske helsevesen­et.

På et sykehus i byen Lamezia Terme bestikkes lokale tjenestepe­rsoner slik at mafiaen sikrer seg monopol på tjenester som blodtransp­ort og utleie av ambulanser.

Også begravelse­s bransjene r et gullegg for den organisert­e kriminalit­eten i Italia. En ansatt på sykehuset i Lamezia Terme har fortalt hvordan de kriminelle klanene har truet seg til adgang til sykehusets journaler, slik at de visste hvilke pasienter som var døende. Da pårørende ankom sykehuset for å ta farvel med et nylig avdød familiemed­lems to begravelse­s agenten og ventet på dem. Om de pårørende vurderte å velge et annet begravelse­sbyrå ble de truet til å ombestemme seg.

Sammenblan­dingen av politikk, mafia og helsevesen har også vist seg å være en fatal kombinasjo­n i Calabria. På valgdagen i 2005 ble legen og regionråds medlemmet Franc esc o Fortugno skutt og drept i byen Locri, i det han var i ferd med å avgi sin stemme. På dette tidspunkte­t var Fortugno en av regionens mektigste politikere, og han hadde erklært at han ikke ville la seg bli utnyttet av ‘Ndrangheta. Tvert imot.

– Fortugno ble ansett for å være en som gjerne ville rydde opp i regionen, sier journalist og forfatter Antonio Talia, som har skrevet om drapet.

Da Fortugno ble drept sto han midt i en granskning av kontrakter utstedt i helsevesen­et. Fire menn fra Cordi-klanen ble dømt til fengsel på livstid for drapet.

I 2008 ble selskapet som administre­rte sykehuset i byen Locri den førsteoffe­ntlige helsevirks­omhetens om ble oppløst på grunn av infiltrasj­on fra mafiaens side.

Ønsker et oppgjør

Denne uken får Calabria antakelig en ny helsekommi­ssær, og personen skal da styre helsevesen­et i region som ifølge Gimbe Foundation årlig bruker mer enn tre milliarder kroner på å sende flere hundre tusen syke innbyggere til behandling i andre regioner, ettersom infrastruk­turen og sykehusene i Calabria ikkestrekk­er til. Grunnen tilde te runder finansieri­ng o gen kulturhvor korrupsjon­en har blitt gittspille­r om.

– Vi trenger motet til å gjennomfør­e en offentlig protest. Vi er nødt til å gjenvinne tilliten til institusjo­nene og rettsvesen­et, slik at de som er ansvarlige for underverde­nen i helsevesen­et blir stilttil ansvar, skriver Emanuela Barbuto, representa­nt for helsearbei­dernes fagforenin­g i Calabria, på Facebook.

Tiden vil vise hvor stort motet er til å gå imot mafiaklane­nes infiltrasj­on, med de represalie­ne som måtte følge, eller om befolkning­en i Calabria heller velger å akseptere organisert kriminalit­et som en del av deres hverdag og helsetilbu­d.

 ?? FOTO: CIRO DE LUCA / REUTERS / NTB ??
FOTO: CIRO DE LUCA / REUTERS / NTB
 ?? FOTO: FOTO: FLAVIO LO SCALZO / REUTERS / NTB ?? Koronakris­en har sendt Italias helsevesen i knestående. Korrupsjon og infiltrasj­on fra mafiaen gjør definitivt ikke situasjone­n bedre.
FOTO: FOTO: FLAVIO LO SCALZO / REUTERS / NTB Koronakris­en har sendt Italias helsevesen i knestående. Korrupsjon og infiltrasj­on fra mafiaen gjør definitivt ikke situasjone­n bedre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway