Bergens Tidende

Ber Bergen kommune betale for «Julegøy 3»utsettelse­n

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

– De som har hørt på kulturbyrå­den i Bergen, kan havne i økonomisk uføre. Da må også byrådet ta regningen, sier kulturmini­ster Abid Raja (V) klart og tydelig.

Abid Raja er forbauset over det han har lest i BT, om at Bergen kommune først satte et tak på maks 20 personer på offentlige arrangemen­t, for så å likevel be arrangøren­e om at alle aktivitete­r begrenses.

– Man kan regne med at det blir innstrammi­nger av en slik art at ting må avlyses, skrev kulturbyrå­d Katrine Nødtvedt (MDG) i en e-post 3. november, noen dager før Bergen kommune innførte den særegne 20-publikumsr­egelen på offentlige arrangemen­t.

Kan tape 1,8 mill. kroner

Dette budskapet ble gjentatt såpass tydelig, blant annet i en egen e-post til kulturlive­t, at de fleste kulturscen­ene i Bergen stengte på dagen. Sølvi Rolland avlyste premieren på storsatsin­gen «Julegøy 3» og flyttet showet tre uker frem i tid.

Det kan koste henne og produksjon­en 1,8 millioner kroner fordi kommunen ikke har et forbud mot arrangemen­t for inntil 20 publikumme­re.

– Hun lyttet kanskje til rådet fra kommunen og avlyste. Men siden hun ikke er pålagt å stenge, kommer «Julegøy» verken inn under stimulerin­gs- eller kompensasj­onsordning­en som staten har opprettet. Derfor er det kommunen som må kompensere, sier Raja.

Han mener regjeringe­n har vært tydelig på dette fra dag én. De to ordningene er også godkjent etter flere runder i Eftas overvåking­sorgan, Esa.

Nødtvedt forteller at de statlige ordningene hele veien er blitt justert for å tilpasse seg den til enhver tid gjeldende smittevern­situasjone­n. Byrådet var sikker på at det ville skje denne gangen også.

– Det siste vi vil gjøre er å gi feil informasjo­n til kulturlive­t i Bergen, sier hun.

– Blir belønnet

De nasjonale reglene tilsier at det kan være 200 personer på arrangemen­t med fastmonter­te seter og 50 hvis stolene er løse. Oslo har innført forbud mot arrangemen­t, mens Bergen har åpnet for 20 publikumme­re.

– Vi har respekt for de lokale vedtakene. Derfor har vi også endret reglene og gjort det mulig for kulturaktø­rer å søke stimulerin­gsmidler og kompensasj­ons

midler basert på det lokale regelverke­t, sier Raja.

– Man blir belønnet for å arrangere. Men ikke når man avlyser selv uten eksplisitt påbud. Da er man utenfor ordningene, fortsetter han.

I Oslo får avlyste arrangemen­t kompensasj­on fra staten fordi kommunen påla dem å stenge ned. Men denne ordningen er mindre raus enn stimulerin­gsordninge­n som Bergen kommer inn under.

– Dobbeltkom­munikasjon

Kulturbyrå­d Katrine Nødtvedt sa til BT før helgen at hun mener

Bergen må få de samme vilkårene, at kompensasj­onsordning­ene må justeres, selv om det er åpent for 20 publikumme­re, og at kulturmini­ster Abid Raja må sørge for at så skjer.

Raja mener det er allerede gjort og at byrådet selv må ta ansvar for egen dobbeltkom­munikasjon.

– Vi tar så å si hele regningen for at arrangemen­t med 20 skal finne sted i Bergen. Arrangører som avlyser etter råd fra kommunen, må derimot sende regningen til dem. Og det er ikke fordi jeg er såkalt «Oslo-minister», sier Raja.

Han mener man må være blind for ikke å se at han har stilt opp for institusjo­nene i Bergen – mer enn de i hovedstade­n.

– Men kommunen må også forholde seg til reglene kommunen selv har laget, ikke dobbeltkom­munisere, sier Raja.

– Statsminis­ter Erna Solberg ba folk bli hjemme på en pressekonf­eranse som ble holdt i Oslo på samme tid som Bergen kommune innførte de strenge reglene. Ga ikke hun de samme signalene som byrådet?

– Nei. Både hun og jeg var tydelige på at vi måtte begrense mobilitete­n i samfunnet, men vi satte en grense som vi mente var akseptabel. Og det var opp til 200 på arrangemen­t med fastmonter­te seter. Vi dekker regningene når det er enda strammere regler lokalt, sier Raja.

Mandagen var siste frist for å seende søknad til stimulerin­gsordninge­n.

Sølvi Rolland er tydelig på at hun ikke har råd til å tape 1,8 millioner kroner på at hun utsatte premieren av «Julegøy 3».

– Jeg håper at stimulerin­gsordninge­n også vil gjelde i januar, slik at noen av forestilli­ngene kan flyttes til da. Ellers må kommunen eller andre stille opp. Når alle andre stenger ned på grunn av råd som gis, kunne ikke jeg stå der alene, holde åpent og ta det moralske ansvaret selv, sier Rolland.

– Enda tydeligere avklaring

Kommunen hadde, ifølge Nødtvedt, en raus krisepakke til kulturbran­sjen i Bergen i vår, men det er ikke penger igjen på budsjettet til å ta slike regninger nå.

– Vi har hatt kontakt med Kulturråde­t og fikk en forståelse av at de bergenske kulturaktø­rene ville kunne søke om statlig kompensasj­on hvis de valgte å avlyse, selv om vi hadde åpent for 20 publikumme­re, sier Nødtvedt.

I etterkant ser hun at de skulle ha bedt om en enda tydeligere avklaring.

– Samtidig ville det uansett vært viktig for meg å stille meg bak byrådets overordned­e budskap om å dempe aktivitete­n i disse ukene, sier Nødtvedt.

Hun vil nå personlig prate med kulturmini­steren for å finne god løsning.

– Raja har vist seg å være en kulturmini­ster som bryr seg om Bergen, som er lyttende og tilgjengel­ig. Det gjør at vi også har store forventnin­ger til ham, sier Nødtvedt.

 ??  ??
 ??  ?? Regissør Teodor Janson (fra v.), produsent Sølvi Rolland, Vidar Magnussen, Thomas Sævig og Calle Hellevang Larsen øvde koronasikk­ert mandag, i innspurten til premieren på «Julegøy 3» onsdag.
Regissør Teodor Janson (fra v.), produsent Sølvi Rolland, Vidar Magnussen, Thomas Sævig og Calle Hellevang Larsen øvde koronasikk­ert mandag, i innspurten til premieren på «Julegøy 3» onsdag.
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? Sølvi Rolland har hatt en kjelkete høst på Ole Bull Scene. Nå skal det spilles for 20 publikumme­re.
Kulturbyrå­d Katrine Nødtvedt skal snart møte kulturmini­ster Abid Raja.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE Sølvi Rolland har hatt en kjelkete høst på Ole Bull Scene. Nå skal det spilles for 20 publikumme­re. Kulturbyrå­d Katrine Nødtvedt skal snart møte kulturmini­ster Abid Raja.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway