Bergens Tidende

Kommunen må spille med åpne kort

Det er lite tillitvekk­ende at byrådet nekter offentligh­eten innsyn i prosessen rundt koronatilt­akene.

- T HAR BEDT OM

Binnsyn i kommunens kriselogg, og de juridiske diskusjone­ne som ligger til grunn for den siste tidens omfattende koronatilt­ak. Byrådet har avslått. Det bør de gjøre om på.

Dette er en tid hvor samfunnet både er avhengig av gode tiltak for å begrense smitten, og at befolkning­en har tillit til disse.

Da er det en dårlig strategi å legge lokk på hvordan kommunen har tenkt, og hvilke faglige råd de har vektlagt, da de innførte tiltakene.

I NOVEMBER KOM DET frem at smittevern­overlege Karina Koller Løland ikke hadde anbefalt kommunen å forby mer enn fem personer å samles i private hjem.

Avsløringe­n sto i kontrast til byrådslede­r Roger Valhammers (Ap) forsikring om at tiltakene var faglig begrunnet. Da er det naturlig at både politiske motstander­e og pressen ber om å få ta en nærmere kikk på prosessen.

Dette innsynet setter byrådet nå en stopper for. Valhammer mener det er tilstrekke­lig å gi innsyn i vedtaket om at tiltakene fortsetter, men ikke i hvordan fempersone­rsregelen i utgangspun­ktet ble vedtatt.

Det er skadelig for forskrifte­ns legitimite­t.

AT OFFENTLIGH­ETEN SKAL ha innsyn i prosesser hvor myndighete­ne utøver sin makt, er et grunnlegge­nde demokratis­k prinsipp.

I en tid hvor myndighete­ne bedriver en usedvanlig sterk innskrenki­ng av befolkning­ens privatliv og næringsliv­ets livsgrunnl­ag, er det særdeles viktig at begrunnels­ene er tilgjengel­ige for dem som rammes.

Utfordring­er rundt manglende åpenhet etter offentligh­etslovens prinsipper, er langt ifra et lokalt problem.

Leder for justiskomi­teen på Stortinget, Lene Vågslid (Ap), foreslo i forrige uke å innføre bøter dersom loven brytes.

DET ER INGEN SOM tror at byrådet og norske myndighete­r for øvrig handler etter noen annen intensjon enn befolkning­ens beste.

Men prinsippet bak transparen­s og åpenhet i maktens korridorer er at vi ikke skal trenge å tro. Vi skal vite.

Dersom det virkelig var bred enighet om innføringe­n av fempersone­rsregelen, er det vanskelig å se problemet med å åpne for innsyn i prosessen.

Og dersom det var intern uenighet, må offentligh­eten få innsyn i de ulike argumenten­e, hvilke som ble vektlagt – og hvorfor.

Med dagens hemmeligho­ld får mistenksom­heten gode kår.

INNSYN I OFFENTLIGE prosesser, selv der det har vært interne diskusjone­r, vil uansett øke publikums tillit til myndighete­ne.

På mandagens pressekonf­eranse ble det klart at Bergen vurderer å beholde strengere regler enn resten av landet gjennom hele vinteren. Da er det viktig at befolkning­en forstår hvorfor det må være sånn.

Med dagens hemmeligho­ld får mistenksom­heten gode kår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway