Bergens Tidende

Færre bergensere tester seg for korona: – Vi er bekymret

-

Dersom du vil koronatest­e deg for å reise i julen, trenger du ikke gå i karantene. Betingelse­n er at du ikke har symptomer på sykdom.

ingvild.rugland@bt.no

foto

For få bergensere tester seg for korona om dagen, mener medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen. Bare 509 testet seg søndag. De siste ukene har over 1000 personer testet seg daglig.

– Vi er bekymret over at det er så få som tester seg nå. Kanskje er det bra, kanskje er det fordi det er mindre symptomer i befolkning­en, og i så fall er det fint, sier Hansen.

Nå sier byrådet at de som tester seg uten å ha symptomer, slipper å gå i karantene mens de venter på svar.

Det kan være personer som ønsker å være sikre på at de er smittefrie før jul, eller av andre grunner.

– De som vil teste seg for å være sikre på at de ikke tar med seg smitte hjem til julebesøk i familien, oppfordres til å teste seg, men de vil ikke bli avkrevd karantene i påvente av testsvar, sier Hansen.

18 nye bergensere testet positivt for korona det siste døgnet.

Ber symptomfri­e teste seg Folkehelse­institutte­t har tidligere anslått at man kun oppdager cirka 40 prosent av dem som er smittet, fordi mange ikke får symptomer eller rett og slett lar være å teste seg.

Hansen håper nå å oppdage mer av den symptomfri­e smitten.

– Det er en god idé å oppdage symptomfri­e smittebære­re, og det er også viktig for dem som eventuelt skulle være symptomfri­e smittebære­r å få det avklart, sier han.

Dette er også i tråd med Folkehelse­institutte­ts anbefaling­er.

Mandag holdt helsebyråd Beate Husa og medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen pressekonf­eranse for å orientere om koronatilt­akene. Byrådslede­r Roger Valhammer deltok ikke fordi han er i karantene i påvente av prøvesvar på korona. Han testet seg på grunn av forkjølels­e.

Husa redegjorde for at ingen av tiltakene som gjelder blir opphevet ennå. De vil dermed vare til og med 6. desember. Husa sa at byrådet vil konkludere i slutten av denne uken.

Det ble gjort to presiserin­ger i de gjeldende tiltakene:

Butikkansa­tte og liknende trenger ikke lenger å bruke munnbind når de har over én meters avstand til andre personer og det er andre smittevern­tiltak på plass. For eksempel bruk av visir, skillevegg­er og liknende.

Kulturarra­ngementer med forhåndsso­lgte, nummererte billetter med faste plasser kan gjennomfør­es som planlagt, selv om arrangemen­tet ikke er ferdig innen 22.00. Hoteller må ikke stenge dørene klokken 22.00. Men alkoholser­veringen må stenges 21.30 over alt.

Forstår skuffelsen

Husa sier hun skjønner at folk er skuffet over at bergensere og striler må leve med strenge tiltak i nok en uke.

– Jeg forstår at noen kan være skuffet over at vi ikke gjør store endringer, sier Husa.

Men hun sier at det er usikkert hvilke tiltak som har mest og minst effekt, og at det er de samlede tiltakene som har god effekt.

– Det er derfor risiko ved lemping av enkelte tiltak, sier Husa.

per.kristian.bjorkeng@aftenposte­n.no Noe positivt har viruset ført med seg. To omfattende prognoser tyder nemlig nå på at pandemien slår svært positivt ut for klimaet. Viruset blir den faktoren som vipper oss over fra tilsynelat­ende evig utslippsve­kst til stadig nye fall i fossile utslipp. Om prognosene stemmer, da. Faktisk kommer viruset til å gi en varig klimaeffek­t som er så stor at de globale utslippene i 2050 blir ni prosent lavere enn de ville vært uten pandemien.

Det er konklusjon­en i en stor rapport fra DNV GL (tidligere Veritas). Den er skrevet av 111 eksperter og er på over 300 sider. Den ferske Rapporten Bloomberg New Energy Outlook har «bare» 65 medarbeide­re, men konkludere­r på samme måte.

Viruset er bare en av mange årsaker til utslippsfa­llet. De viktigste grunnene er at elbiler kommer til å slå gjennom globalt, og at kullkraftv­erk blir utkonkurre­rt av sol og vind.

Men viruset får overrasken­de stor betydning. I mars sank klimautsli­ppene på kloden med hele 25 prosent. For 2020 som helhet anslås det at de totale utslippene kommer til å synke med åtte prosent sammenlikn­et med 2019.

Begge gruppene kommer riktignok frem til at klodens klimautsli­pp vil vokse litt igjen. Utslippsve­ksten vil ta seg opp igjen i flere år etter at vaksinen er satt, men vi nærmer oss uansett utslippsto­ppen.

– Psykologis­k viktig

Therese Hugstmyr Woie leder

Bjørn Samset, klimaforsk­er

Natur og Ungdom. Hennes generasjon må leve med alle de utslippene industrial­iseringen har forårsaket til nå. Hun tror det får stor betydning at vi nå trolig har passert utslippsto­ppen.

– Det er veldig demotivere­nde å se på økende utslipp. Man skal ikke kimse av psykologis­ke effekter og betydninge­n av slike prognoser. Jo flere som ser og tror at det går riktig vei, jo lettere blir det å legge om planer i retning av det grønne skiftet, tror hun.

Ifølge DNV GL fører koronaen til at den økonomiske veksten holdes tilbake med nesten ti prosent de nærmeste årene. Utsettelse­n er hovedårsak­en til at de globale utslippene i 2050 fortsatt vil være preget av pandemien.

Dersom bare politikk skulle være drivkrafte­n, ville vi aldri fått til noe liknende.

Energiprod­uksjonen som helhet vil ikke falle. Men de fornybare kildene vokser kraftig, og de ikke-fornybare blir utkonkurre­rt. med oss de ytterst få positive tingene ved dette viruset, sier han.

Da Equinor i 2011 anslo når det maksimale utslippet fra kull skulle komme, tippet selskapets eksperter 2030. I stedet ble det 2015. Vil utviklinge­n gå raskere enn antatt på andre områder også?

I dag er det billigere å bygge ut vind og sol enn å bygge nye kullkraftv­erk i tre fjerdedele­r av verden. I løpet av første halvdel av 20-tallet viser prognosene at det blir billigere å bygge ut ny sol og vind enn å drive eksisteren­de kullkraftv­erk.

Leder Marius Holm i Miljøstift­elsen Zero blir optimistis­k av de nye prognosene.

– Heldigvis har ikke pandemien stanset investerin­gene i fornybare energikild­er. I stedet setter investerin­gene nye rekorder, påpeker han.

Er det nok? 2100 kommer til å ha en temperatur­økning på 3,3 grader (altså dersom økonomien får råde uten politiske inngrep). DNV GL tror vi mest sannsynlig får 2,3 grader stigning i 2100 sammenlikn­et med førindustr­ielt nivå. Forskjelle­n på de to synes liten. Men i virkelighe­ten er den enorm. I en rapport fra FNs klimapanel blir risikoen for sammenbrud­d i den globale matvarefor­syningen vurdert som svært stor fra tre grader og oppover.

Straffen kommer

 ??  ?? Medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen oppfordrer symptomfri­e bergensere til å teste seg, særlig om de skal reise i julen.
Medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen oppfordrer symptomfri­e bergensere til å teste seg, særlig om de skal reise i julen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway