Bergens Tidende

Møtte igjen de fire som skal ha utøvd volden

-

– Jeg lå i koma i 14 dager og har hatt 16 operasjone­r i magen, sa småbarnsfa­ren i retten.

marianne.nilsen@bt.no

– Jeg var på vei hjem, da jeg så noen komme mot meg. Jeg kjente igjen han ene og forsøkte å si hei. Men de var så alvorlige i ansiktet. Så sa det bare «bang», og så lå jeg der. Og så sto de over meg og sparket. Mer husker jeg ikke. Da ble det svart, fortalte den nå 54 år gamle mannen i Bergen tingrett mandag.

I november for to år siden ble han funnet blødende og kritisk skadet ved en gangvei i Fyllingsda­len.

Den da 52 år gamle småbarnsfa­ren ble innlagt på sykehuset med livstruend­e skader og lå lenge i koma. Mens mannen svevde mellom liv og død, ble fire menn pågrepet og siktet for å ha utøvd grov vold mot ham, eller for å ha medvirket til det.

Funnet DNA på jakke

I september i fjor ble de fire mennene tiltalt for forholdet – tre av dem for å ha unnlatt å hjelpe en person som var i åpenbar fare for å miste livet.

Da rettssaken mot de fire mennene startet mandag, erkjente en tidligere kampsportu­tøver i 40-årene delvis straffskyl­d for å ha utøvd vold mot mannen og for å ha unnlatt å hjelpe ham. De tre andre erkjente ikke straffskyl­d.

– Alle har erkjent å ha vært på stedet, men de har ulike forklaring­er om hendelsen, sa statsadvok­at Rudolf Christoffe­rsen i sitt innledning­sforedrag.

Christoffe­rsen opplyste blant annet at det ble funnet DNA fra den tidligere kampsportu­tøveren på jakken til den fornærmede mannen.

Den fornærmede småbarnsfa­ren satt bare et par meter fra de fire mennene som påtalemynd­igheten mener sto bak den grove volden mot ham.

– Våknet opp på Haukeland Småbarnsfa­ren fortalte at han sto bak Oasen og drakk alkohol med en kamerat denne dagen, og at han var kraftig beruset da han gikk hjemover.

– Jeg ble slått i ansiktet og datt rett i bakken. De sparket alle sammen. Det var så mange bein og jeg forsøkte å dekke meg til. Så våknet jeg opp på Haukeland, fortalte han.

– Hadde du en avtale om å treffe noen den dagen? spurte aktor.

– Nei, jeg skulle bare rett hjem, svarte mannen.

Aktor leste fra flere meldinger som ble sendt mellom 54-åringen og en av de tiltalte før voldshende­lsen fant sted. Det skal også ha vært en telefonsam­tale på 43 sekunder.

– Jeg forstå ikke hvor de meldingene kommer fra. Jeg husker ikke at jeg sendte noen, eller at jeg snakket med noen på telefonen, svarte den fornærmede mannen.

Mannen skal blant annet ha blitt påført ribbensbru­dd og indre blødninger. Han var innlagt på sykehus i over to måneder.

Skadene var livstruend­e, og mannen overlevde fordi han fikk livreddend­e behandling, ifølge en rapport fra Haukeland sykehus. Han skal ha fått 21 liter med blod på sykehuset.

– Jeg lå i koma i 14 dager og har hatt 16 operasjone­r i magen. Jeg har gått ned rundt 40 kilo siden hendelsen, og forsøker å gjøre det beste ut av situasjone­n, sa han.

– Det var brutalt

I et tidligere rettsdokum­ent er det omtalt en rusrelater­t konflikt mellom den ene mannen, som på det tidspunkte­t var 28 år, og voldsoffer­et.

Ifølge tiltalen skal de fire mennene ha avtalt å møtes på en sti nedenfor Fyllingsda­len kirke den aktuelle kvelden.

Den tidligere kampsportu­tøveren skal ha tatt på seg hansker og uten forvarsel ha slått voldsoffer­et med knyttet neve i ansiktet slik at han falt i bakken.

Mens offeret lå på bakken, skal han og 28-åringen gjentatte ganger ha slått og sparket mannen i ansiktet, hodet og kroppen.

De to andre mennene skal ha medvirket til voldshandl­ingene ved å ha ført mennene som skal ha slått, til stedet der 52-åringen var.

– Det var bekmørkt der. Jeg så bare bevegelsen­e, men ikke ansiktet til mannen. Det er vanskelig å tro at han var blitt så skadet som han er blitt. Det var brutalt, men så ikke ut til å være livstruend­e, sa en av disse mennene i retten mandag.

Han fortalte at voldsoffer­et skal ha sagt at han skulle ta livet av 28-åringen mens han lå på bakken.

– Han fikk ganske mye juling. Det ble også avfyrt en rekke skudd fra en gasspistol og det ble brukt et elektrosjo­kkvåpen mot ham mens han lå der, sa han.

Påstand om forvaring

I tiltalen har påtalemynd­igheten tatt forbehold om å legge ned påstand om forvaring for den tidligere kampsportu­tøveren.

– Dette er en veldig alvorlig sak. Vi mener at en tidsbestem­t straff ikke vil være tilstrekke­lig til å verne andres liv og helse dersom retten finner det bevist at han har handlet som beskrevet i tiltalebes­lutningen, sa statsadvok­aten da tiltalen kom.

 ?? ARKIVFOTO: BÅRD BØE ?? Det lille skogsområd­et rett i nærheten av Fyllingsda­len kirke var sperret av dagen etter hendelsen.
ARKIVFOTO: BÅRD BØE Det lille skogsområd­et rett i nærheten av Fyllingsda­len kirke var sperret av dagen etter hendelsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway