Bergens Tidende

Frode Bjerkestra­nd

-

Noen skal alltid ødelegge den gode julestemni­ngen. I år er det Petter Northug sin tur.

FØRJULSFRE­DEN FØRSTE SØNDAG i advent ble dugelig forstyrret av et musikalsk eksperimen­t fra Indre Trøndelag og deromkring. Skiløper Petter Northug har laget en treminutte­rs julevideo med sangen «Petters jul».

Sangen er et polert og passe sentimenta­lt forsøk på å be både familien og nasjonen om unnskyldni­ng for alt rotet i år.

Dessverre har ikke Northug forstått at ironi fungerer dårlig når du skal vise anger og vilje til forbedring.

DET ER GRUNN til å ha litt sympati med Northug. Fallet etter råkjøring og rusavhengi­ghet må oppleves som voldsomt.

Det er likevel vanskelig å klassifise­re ham som «offer». Han har vært en del av stjernesir­kuset i cirka 15 år, han har vunnet 13 VM- og to OL-gull, og har tjent svært godt på karrieren sin.

Etter en lysende karriere som langrennsl­øper, vinnerknol­l og medienes godgutt, er det fare for at han nå vil bli husket for grisekjøri­ng langs riksveier og kokainsnor­ting på beste Oslo vest.

Behovet for endre narrativet er nok til stede, ja.

PÅ PRESSEKONF­ERANSEN FOR to måneder siden fremsto han som både ærlig og angrende.

Når nasjonens aller største idrettssym­boler går så grundig på trynet, er det naturlig å forvente en viss ydmykhet.

Musikkvide­oen kan virke som et forsøk på å mildne fordømmels­en. Imidlertid drukner eventuell anger i klassisk Northugkje­kkaseri.

HØR HER DA: «Svenskene kalte meg en grisegutt, men jeg vant jo gull til slutt. Sverige sin satan, ble større enn Zlatan.»

Så fortsetter han: «Jeg er ingen drømmesønn, men jeg har en julebønn: Kan jeg få komme hjem til ribbe og riskrem?», der far og bror Northug blir brukt som statister.

JEG ER USIKKER på om Northug ser at han tar brodden av sitt eget budskap. Han kunne like gjerne ha avsluttet refrenget sitt med:

«Æ angre mæ, du kainn stol’ på mæ ... lizm.»

ENKELTE VITTIGE VIL kanskje påpeke at Petters vurderings­evne er preget av for mye nærkontakt med «snø» (høhø) de siste årene.

Ja, det er lett å gjøre seg morsom på Northugs bekostning nå. Men jeg tror vi noe fordomsful­lt kan slå fast at selvironik­ompetansen aldri har vært på topp i langrennst­oppen.

Langrenn er norsk nasjonalsp­ort, en av få arenaer norske idrettsutø­vere kan utøve hegemoni, og gi folkesjel og kongehus den selvtillit de til enhver til føler det skorter på.

ALTSÅ, DU SKAL IKKE kødde med langrenn. Hos oss har det vært nasjonsbyg­gende virksomhet siden Johan Grøttumsbr­åten kom ut av skogen og vant 18-kilometere­n under VM i Oberhof i 1931.

«Petters jul» antyder at han kanskje ikke helt har tatt dette inn over seg.

OG FOR ORDENS skyld: Det er godt mulig Petter Northug har bedre sangstemme og kjøreferdi­gheter enn Zlatan Ibrahimovi­c.

Men i sportslige prestasjon­er henger han litt etter. Det må være lov å si, dere.

LANGRENN ER EN klimatruet og smalsporet idrett som er stor på Østlandet, Trøndelag og i NRK.

Fotball er kjærlighet, galskap og verdensidr­ett som utøves på alle mulige underlag, kloden rundt.

Bare spør Argentina, som nettopp har avsluttet sin tredagers landesorg etter Maradonas død.

Dessverre har ikke Northug forstått at ironi fungerer dårlig når du skal vise anger og vilje til forbedring.

FOR OSS MIDDELS sure vestlendin­ger i hjemmekont­or- og værpsykose er Petter Northugs juletrall en tidlig julegave. Nå har vi noe å snakke ned denne uken og.

Northug har tross alt gitt oss så mange gleder ved å fremme den norske verdien «henge i ryggen på førstemann gjennom hele løpet og la ham dra farten, for så å spurTe forbi på de siste meterne før målstreken».

(For ordens skyld: Det siste der var ironi.)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway