Bergens Tidende

Åpner for jevnlig testing av friske ansatte på sykehjem

-

FHI anbefaler koronatest­ing av alle ansatte på sykehjem i kommuner og bydeler med høy smittespre­dning.

tron.strand@bt.no

Folkehelse­institutte­t (FHI) mener koronasmit­te «hovedsakel­ig kommer inn i sykehjem med ansatte.»

De tar nå flere grep i et forsøk på å forhindre at covid-19 sprer seg til sykehjem, bo- og omsorgssen­tre. Enkelte sykehjem, slik som Metodisthj­emmet i Bergen og Vallerhjem­met i Bærum, er rammet hardt av pandemien. Bare på disse to sykehjemme­ne døde 30 pasienter.

Bergens Tidende har avdekket at det gikk mange uker fra pandemien brøt ut, til sykehjemme­ne fikk råd om at de måtte være observante på såkalte atypiske symptomer hos de eldre, sårbare pasientene.

20 registrert­e utbrudd Screening av ansatte uten symptomer på sykehjem bør gjentas en gang i uken, slik at smitte fanges opp tidlig, ifølge Folkehelse­institutte­t. Det er registrert minst 20 utbrudd på sykehjem i Norge siden 1. oktober. Siden begynnelse­n av pandemien er det rapport inn vel 50 utbrudd, men FHI opplyser at det er underrappo­rtering. Et utbrudd defineres som smitte hos to eller flere personer.

FHI kom mandag med flere oppdaterte analyser og anbefaling­er om covid-19 og sykehjem i landets kommuner.

Testing i enkelte bydeler Overlege Trude Margrethe Arnesen i FHI opplyser i en e-post at det ennå ikke er tatt en beslutning om hvordan høy smittespre­dning skal defineres. FHI har sendt inn et forslag og hun skriver at «det kommer tydeligere føringer på dette om få dager».

Arnesen opplyser at bydeler i byer som Oslo og Bergen kan bli definert som et område med høy smittespre­dning, og at det dermed kan utløse anbefaling om testing av sykehjemsp­ersonalet.

Det er en situasjon enkelte bydeler i Oslo har akkurat nå, ifølge Arnesen.

Ifølge en fersk risikorapp­ort mener FHI at det er stor sannsynlig­het for at enkelte kommuner eller kommunegru­pper, særlig i Oslo-området, vil ha et vedvarende høyere smittenivå gjennom vinteren.

– Men vi regner med at kommunene klarer å unngå situasjone­r med akselerere­nde spredning som truer helsetjene­stens kapasitet, ifølge FHI-direktør Camilla Stoltenber­g.

Vil teste tilreisend­e personell FHI anbefaler at sykehjemsp­ersonale, som har oppholdt seg i eller kommer fra en kommune med mye spredning, også bør testes flere ganger de første ti dagene. Disse kan arbeide på sykehjemme­t i påvente av svar på prøvene.

FHI understrek­er at utbrudd på sykehjem kan spres til mange og ofte medfører dødsfall. De understrek­er at det er vanskelig å skjerme sykehjemme­ne helt fra viruset dersom det er høy forekomst i samfunnet rundt.

Det understrek­es av at nesten 60 prosent av alle, som har mistet liv av eller med covid-19, bodde på sykehjem. I forrige uke var det 182 sykehjemsb­eboere som hadde mistet livet på grunn av pandemien.

Testing ved smitte

Det nye testregime­t retter seg mot ansatte som ikke har symptomer. FHI opplyser at det vil være krevende tiltak å iverksette. Det er derfor forventet at det kan ta noe tid å få på plass jevnlig testing av ansatte i sykehjem, spesielt i de store kommunene.

FHI anbefaler foreløpig ikke testing av besøkende og pårørende.

FHI har i en god stund anbefalt omfattende testing av ansatte og beboere på sykehjem eller avdeling med bekreftet smitte.

Ansatte og beboere bør da testes umiddelbar­t. Det bør gjentas hver tredje dag, til det er ti dager siste positive test på enheten.

Hvem i den berørte enheten som bør testes, må vurderes lokalt. Hvis første tilfelle bekreftes hos en beboer, bør en inkludere alle ansatte som har jobbet siste ti dager i forkant av bekreftels­en.

Hvis første tilfelle bekreftes hos en ansatt, bør en inkludere alle ansatte som har jobbet fra 48 timer før vedkommend­e fikk symptomer, og beboere fra 48 timer før den ansattes symptomdeb­ut, ifølge FHI.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD / NTB ?? FHI-direktør Camilla Stoltenber­g advarer mot vedvarende smittepres­s i byer gjennom vinteren. Nå anbefaler FHI massetesti­ng av sykehjemsp­ersonale.
FOTO: VIDAR RUUD / NTB FHI-direktør Camilla Stoltenber­g advarer mot vedvarende smittepres­s i byer gjennom vinteren. Nå anbefaler FHI massetesti­ng av sykehjemsp­ersonale.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway