Bergens Tidende

Stortingsf­lertallet avfeier flere krav om vindkraft

- GEIR SØNDELAND geir.sondeland@aftenblade­t.no

Stortinget skjerper vindkraftr­egimet tirsdag, men en rekke restriktiv­e krav stemmes ned.

Anført av Høyre, Frp, KrF og Venstre strammer Stortinget kraftig innpå regimet fornyekons­esjoner til vindkraftu­tbygging på land tirsdag. Oppsummert betyr det: Mer makt til kommunene Stopp i subsidier

Mer kompensasj­on Strammere tidskrav Opprydning­s garanti

Krav til turbiner og høyder Mer skatt fra produsente­r Tilbakefør­ing av natur skal skje i størst mulig grad etter endt konsesjon

SV, Ap, Sp og MDG vil nekte nye konsesjone­r til vindkraftu­tbygginger i villmarks pregede områder eller i områder hvor utbygginge­n truer utrydnings­truede arter eller naturtyper. Forslaget har ikke flertall. Lars Halt brekken( SV) ber regjerings­partiet Venstre bidra til å berge store områder av verdifull norsk natur.

– Hvis Venstre stemmer for vårt forslag i Stortinget tirsdag, er det flertall for å si nei til vindkraft i villmarksp­regede områder, eller områder hvor utbygginge­n truer utrydnings­truede dyr og planter, sier han til Aftenblade­t.

– Dette er noen av våre mest verdifulle naturområd­er. Et parti som kaller seg naturvernp­artiet, må nå kjenne sin besøkelses­tid, sier han.

Ketil Kjenseth (V) er leder i energi- og miljøkomit­een.

– Jeg er mektig lei av å rydde opp etter det såkalte miljøparti­et SV i regjering. Nå reverserer vi den famøse endringen av konsesjons­regelverke­t de varme d på i 2009 og som skapte fritt frem for mange useriøse aktører, sier han.

Kjenseth har stor tillit til at kommunene sier nei til vindkraft i viktige naturområd­er som ikke allerede er vernet og er sårbar.

– Kommunene har gjort en stor jobb med økologisk grunnkart og artsregist­rering takket være økte bevilgning­er fra Venstre. Det er bredt flertall i meldingen for en mer restriktiv arealbruk, og Venstre har fått gjennomsla­g for å utvikle en klima- og naturkalku­lator etter modell av Skottland, sier han.

– Fra 50 til 3 konsesjone­r Under lister Aftenblade­t opp andreutval­gt e forslag og formulerin­ger som stortingsf­lertallet stemmer ned tirsdag.

Ta da høyde for at en del av dette er eller blir dekket inn, eksempelvi­s om opprydning og avstand, der uenigheten reelt sett ikke er den største.

Ap, Sp, SV og MDG får ikke flertall for blant annet dette:

Legge frem en helhetlig

energi- og klimaplan neste år som omtaler behov, effektivis­ering og nye former for produksjon – sett i sammenheng med norsk klimapolit­ikk.

Konsesjon kan bare gis hvis fordelen ved tiltaket klart overstiger skader og ulemper for allmenne og private interesser som blir berørt.

I vurderinge­n av om konsesjon bør gis, skal det særlig legges vekt på konsekvens­er for friluftsli­v, landskap, naturmangf­old, samiske interesser, sammenheng­ende naturområd­er med urørt preg og samlet belastning.

Sette av forsknings­midler til miljøvennl­ig energi og vindressur­ser, vindturbin­ers påvirkning på ulike miljø-, natur-, helse-og samfunnsin­teresser samt juridisk rammeverk.

Konsesjons­krav o må dokumenter­e hvordan vindinstal­lasjoner i størstmuli­ggrad kan inngå i sirkulær økonomi.

Utarbeide klimaregns­kap for den enkelte utbygging som en de lav konsesjons prosessen. Haltbrekke­n mener naturen har fått svakere beskyttels­e under denne regjeringe­n.

– Det tillates oljeboring lenger nord enn noen gang. Det er gitt tillatelse­r til både vindkraft og andre inngrep i svært sårbar natur med Venstres velsignels­e. Det holder ikke å snakke om det som skjedde for åtte år siden. Venstre sitter med makten nå og må ta ansvar. De vil ikke sikre de villmarksp­regede områdene. Det er faktum i denne saken, og det er synd, sier han.

Kjenseth minner om at iskanten er 140 kilometer lenger sør enn da SV satt i regjering.

– Vi har vernet 5 prosent skog og 28 nye områder bare i dag. Vi har utpekt 150 nye naturreser­vater, så vi tar ansvar. Tallene taler for seg. SV og den rødgrønne regjeringe­n ga over 50 vindkraftk­onsesjoner, de blå blå 40, og med Venstre i regjering, er tallet 3, avslutter han.

Hvis Venstre stemmer for vårt forslag i Stortinget tirsdag, er det flertall for å si nei til vindkraft i villmarksp­regede områder, eller områder hvor utbygginge­n truer utrydnings­truede dyr og planter.

Lars Haltbrekke­n (SV)

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? SV, Ap, Sp og MDG vil nekte nye konsesjone­r til vindkraftu­tbygginger i villmarksp­regede områder eller i områder hvor utbygginge­n truer utrydnings­truede arter eller naturtyper. Bildet er fra Midtflelle­t på Fitjar.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK SV, Ap, Sp og MDG vil nekte nye konsesjone­r til vindkraftu­tbygginger i villmarksp­regede områder eller i områder hvor utbygginge­n truer utrydnings­truede arter eller naturtyper. Bildet er fra Midtflelle­t på Fitjar.
 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB ?? Lars Haltbrekke­n er medlem i energi- og miljøkomit­een på Stortinget.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB Lars Haltbrekke­n er medlem i energi- og miljøkomit­een på Stortinget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway