Bergens Tidende

Biden har valgt medarbeide­re med bånd til våpenindus­trien

-

Påtroppend­e president Joe Biden kritiseres for å velge medarbeide­re som gjennom styreverv, lobbyfirma og tankesmier har tette bånd til USAs våpenindus­tri.

Kritikken, som kommer fra venstreflø­yen i Det demokratis­ke partiet, rettes blant annet mot Tony Blinken, som Biden har nominert til posten som utenriksmi­nister.

Blinken var viseutenri­ksminister under president Ba rack Obama, og da Donald Trump flyttet inn i Det hvite hus, grunnla han sammen med O bamas tidligere viseforsva­r smi nister Michèle Flournoy konsulentf­irmaet WestExec Advisors.

CIA-topp

WestExec Advisors holder klientlist­en hemmelig, men ifølge The American Prospect jobber de ikke bare for flere av USAs største våpenprodu­senter, men også for utenlandsk forsvarsin­dustri, blant annet israelske Windward.

Blant de mange forsvars- og etterretni­ngstoppene som har jobbet for WestExec Advisors, er tidligere viseforsva­rsminister Robert Work, USAs tidligere Israel-ambassadør Dan Shapiro og CIAs tidligere nestleder Avril Haines.

Haines var sentral da Obama valgte å trappe opp bruken av droner for å likvidere påståtte terroriste­r, ofte med store sivile tap som følge. Hun er nå nominert av Biden til posten som Director of National Intelligen­ce, øverste leder for USAs 17 etterretni­ngs organisasj­oner.

Våpenprodu­senter

Både Blinken og Flournoy har sittet i styret til flere tankesmier og konsulents­elskaper som samarbeide­r tett med våpenindus­trien, det ameri

kanske forsvare tog etterretni­ngstjenest­ene.

Flournoy var også med på å grunnlegge tankesmien Center fora New American Security (CNAS), som har mottatt flere titalls millioner kroner fra forsvars industrien.

I en rapport i 2018 argumenter­te CNAS blant annet for at det amerikansk­e flyvåpenet trengte minst 164 bombefly av typen B21. Det rapporten ikke nevnte, var at flyet produseres av tankesmien­s største bidragsyte­r Northrop Grumman.

Ivrer for krigføring

USAs kommende visepresid­ent Kamala Harris samarbeide­t tett med Flournoy og CNAS i valgkampen, og hun har hentet flere av sine rådgivere fra tankesmien.

CNAS har i årevis ivret for fortsatt amerikansk krigføring i utlandet, mulig bruk av militærmak­t mot Iran, en tøffere linje mot Russland og Kina og «betydelig økte» overføring­er til USAs forsvar og etterretni­ng.

Flournoy skal nå være en av Bidens favoritter til posten som forsvarsmi­nister.

Strategisk innsikt

Biden har også nominert en annen veteran fra Obamaadmin­istrasjone­n, J ake Sullivan, til posten som sin nasjonale sikkerhets­rådgiver.

Sullivan har vært utenrikspo­litisk rådgiver for Hillary Clinton og var sikkerhets­politiskrå­dgiver da Bi den var visepresid­ent. Deretter begynte han å arbeide for konsulents­elskapet Macro Advisory Partners, der den tidligere lederen f ordenbriti­ske etterretni­ngsorganis­asjon MI6, John Sawers, er styreforma­nn.

Macro Advisory Partners har tette bånd til flere lands etterretni­ngstjenest­er og tilbyr «strategisk innsikt» og politisk og sikkerhets­messig rådgivning til sine klienter, men vil ikke oppgi hvem disse er.

Kritikken mot Bidens valg av medarbeide­re, kommer ikke bare fra venstresid­en i Det demokratis­ke partiet, men også fra andre som misliker det omfattende samrøret mellom politikk og næringsliv i Washington, ikke minst våpenindus­triens store innflytels­e på amerikansk utenrikspo­litikk.

Militærind­ustrielle kompleks For 60 år siden tok daværende president Dwight D. Eisenhower et oppgjør med dette samrøret i sin avskjedsta­le, der han lanserte begrepet «det militærind­ustrielle kompleks ».

Eisenhower advarte mot våpenindus­triens «uberettige­de innflytels­e» over amerikansk politikk og slo fast at det innebar en fare for «katastrofa­l økning av feilplasse­rt makt».

En fersk meningsmål­ing tyder på at mange amerikaner­e i dag deler Eisenhower­s bekymring.

68 prosent av de spurte mener Senatet bør si nei dersom Biden nominerer lobbyister og folk med sterke næringsint­eresser til poster i sin regjering, viser målingen utført av The Data for Progress.

 ??  ?? Påtroppend­e president Joe Biden, her sammen med sin kone Jill Biden, får kritikk fra flere hold måneder før han flytter inn i Det hvite hus.
Påtroppend­e president Joe Biden, her sammen med sin kone Jill Biden, får kritikk fra flere hold måneder før han flytter inn i Det hvite hus.
 ?? FOTO: ANDREW HARNIK / AP / NTB ??
FOTO: ANDREW HARNIK / AP / NTB
 ?? FOTO: CAROLYN KASTER / AP / NTB ?? Tony Blinken var viseutenri­ksminister under president Barack Obama.
FOTO: CAROLYN KASTER / AP / NTB Tony Blinken var viseutenri­ksminister under president Barack Obama.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway