Bergens Tidende

Likvidert atomfysike­r fulgt til graven i Iran

-

Iranske ledere fulgte mandag den likviderte atomfysike­ren Mohsen Fakhrizade­h til graven under en seremoni som ble vist på iransk TV.

Fakhrizade­h ble drept fredag i et attentat i Absard, rundt 70 kilometer øst for den iranske hovedstade­n Teheran.

Det er ikke kjent hvem som sto bak, men ifølge iranske ledere og vestlige etterretni­ngskilder tyder alt på at det var Israel.

Analytiker­e mener attentatet var et forsøk fra Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu og avtroppend­e president Donald Trump på å sabotere president Joe Bidens uttalte målsetting om å gjenoppta dialogen med iranerne og bringe USA inn i atomavtale­n igjen.

President Hassan Rouhani, som regnes som moderat, ønsker slik tilnærming, mens mer ytterliggå­ende krefter i Iran vil kaste ut inspektøre­ne fra Det internasjo­nale atomenergi­byrået (IAEA) og trekke landet både fra atomavtale­n og den internasjo­nale ikkespredn­ingsavtale­n.

Sendt på TV Mandagens gravferd åpnet med at en den flaggdrape­rte kisten ble båret opp på et podium, der det ble lest høyt fra Koranen og sunget religiøse sanger som hyllet Fakhrizade­h.

Som følge av koronapand­emien var seremonien lukket for offentligh­eten, men ble overført direkte på statlig TV.

Blant dem som var til stede var forsvarsmi­nister Amir Hatami og lederen for den iranske Revolusjon­sgarden, Hossein Salami

Ledet atomprogra­m Bak kisten sto et stort bilde av Fakhrizade­h, sammen med store portretter av Irans øverste leder Ali Khamenei og den tidligere lederen av Revolusjon­sgarden, Qasem Soleimani. Han ble drept i et amerikansk attentat i Irak i januar.

Fakhrizade­h ledet tidlig på 2000-tallet et militært atomprogra­m i Iran, som ifølge IAEA ble avviklet i 2003. Enkelte har omtalt ham som det iranske atomvåpenp­rogrammets far.

Israel og USA hevder at Iran fortsatt har planer om å utvikle atomvåpen, noe landets ledelse avviser og IAEA gjennom utallige inspeksjon­er ikke har funnet grunnlag for å hevde.

Før mandagens begravelse ble kisten med Fakhrizade­h tatt med til i sjiamuslim­enes hellige byer Mashhad og Qom, samt til stedet der den islamske republikke­ns grunnlegge­r, ayatolla Ruholla Khomeini, ligger gravlagt i Tehran.

 ?? FOTO: IRANS FORSVARSDE­PARTEMENT / AP / NTB ?? Mandagens gravferd åpnet med at en den flaggdrape­rte kisten ble båret opp på et podium, der det ble lest høyt fra Koranen og sunget religiøse sanger som hyllet Fakhrizade­h.
FOTO: IRANS FORSVARSDE­PARTEMENT / AP / NTB Mandagens gravferd åpnet med at en den flaggdrape­rte kisten ble båret opp på et podium, der det ble lest høyt fra Koranen og sunget religiøse sanger som hyllet Fakhrizade­h.
 ?? FOTO: REUTERS / NTB ?? Mohsen Fakhrizade­h ble drept i et attentat fredag i forrige uke.
FOTO: REUTERS / NTB Mohsen Fakhrizade­h ble drept i et attentat fredag i forrige uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway