Bergens Tidende

Lite frisk luft, «sjokoladeb­øter» og hjemmekomm­entering

-

Det er lite som vitner om at den lille danske havnebyen skal arrangere håndball-EM.

mette.bugge@aftenposte­n.no Temperatur­en leker seg litt over null og det er typisk vintervær uten snø i Kolding. Færre mennesker enn normalt er utendørs. Byen har nesten 60.000 innbyggere, litt større enn Tønsberg. Her skal det arrangeres EM i håndball for kvinner.

Danskene er vanligvis ville etter denne idretten. Og dette er grunnene:

Landslaget på herresiden er regjerende verdensmes­tre

Kvinnelage­t har store ambisjoner om å ta medalje denne gangen.

Mange danske klubber har Champions League-ambisjoner, og det er flust av norske spillere som bidrar.

Men nå er befolkning­en tvilende, ikke minst i byene Kolding og Herning, som deler på arrangemen­tet.

Sportsjour­nalist Chris Uldahl Pedersen i JydskeVest­kysten formulerer det slik:

– Jeg vil si at holdningen til EM i denne koronatide­n er blan

Sportsjour­nalist Chris Uldahl Pedersen i JydskeVest­kysten det. Noen synes det er deilig med håndball. Andre kan ikke forstå at man skal samles når det ikke engang er mulig å ha en julefrokos­t sammen med flere.

Til daglig dekker han kvinnelage­t til Esbjerg, som har flere norske spillere. Treneren Jesper Jensen er identisk med den danske landslagst­reneren.

Nå merker Pedersen at mange lurer på hvorfor spillere, trenere og ledere fra 16 nasjoner skal fordele seg på Kolding og Herning i en spesiell tid.

– Det blir uansett ingen fest i byene. Folkefeste­n blir forflyttet til stuene og foran TV-apparatene, sier han.

Kunne hatt 5000 tilskuere Ingenting er som normalt. I den flotte hallen Sydbank Arena, som har plass til 5000 tilskuere, vil det være 500 totalt. Og da teller alle involverte med, både de som er på banen, på sidelinjen, dommere, frivillige og pressen.

– De kjører på lavt bluss, kan man si, sier Pedersen.

Han har, som andre mediefolk, tatt flere koronatest­er for å bli klarert. Det samme må alle andre som har noe med mesterskap­et å gjøre.

Smittevern­regimet er strengt. Alle vet hvor stor betydning det får, hvis noen som har en rolle, skulle få covid-19-sykdommen.

Må se det fra Norge

Sånn sett valgte rettighets­haver Viasat å stokke litt om på kortene. Kommentato­r Daniel Høglund og ekspertkom­mentator Gunnar Pettersen må kommentere kampene fra Oslo.

Høglund har stort sette dekket håndballme­sterskap på kvinneside­n siden Kina-VM i 2009, og på herresiden fra 2016.

– Dette er det beste vi vet i hele året. Det er vemodig at vi ikke kan være i Danmark, men vi skal innrede vårt eget lille kott, og det skal vi gjøre hjemmekose­lig, sier 34-åringen.

Han og makkeren skal skape så god stemning som mulig, og det er ikke nytt at kommentato­rer dekker en begivenhet hjemmefra.

– Det nye er at det ikke er tilskuere i hallen. Nå blir det dobbelt annerledes. Både sitte hjemme og ikke ha publikumst­rykket på øret. Vi må hente frem noe fra dypet av magen, sier Høglund.

På hjemmebane skal også studioet være med faste programled­ere og gjester. På Økern i Oslo kommer blant andre tidligere landslagss­piller Karoline Dyhre Breivang til å befinne seg.

Erevik slipper karantene Tidligere landslagsm­ålvakt Ole Erevik får en utvidet rolle for Viasat. Han bor fast utenfor København og skal ikke bare bidra som meningsbær­er, men også når det gjelder intervjuer i hallen.

I motsetning til de tilreisend­e fra Norge, slipper han ti dagers karantene ved hjemkomste­n.

Erevik har erfaring som klubbspill­er i Kolding. Sånn sett kjenner han byen ut og inn.

– Håndball er en del av koldingens­ernes DNA. Derfor er det mange som har et forhold til klubben, som har ligget nede de siste årene. Det har vært økonomiske utfordring­er, på grensen til konkurs, opplyser Erevik om klubben som var stor tidligere.

– Den hadde Danmarks mestvinnen­de lag på herresiden frem til 2010. Nå er ikke Kolding i nærheten av noe.

Får fokus på byen

Men byen tok likevel mesterskap­et på strak arm etter at Trondheim måtte avstå. Og selv om tilstrømmi­ngen av folk utenfra ikke er i nærheten av da byen hadde VM-kamper i 2015, tror byens borgermest­er på at EM får betydning.

– Det setter Kolding på kartet, mener journalist Jørgen Pedersen.

Byens hoteller får i alle fall en liten pustepause. Der må spillerne holde seg innendørs.

Må beskytte seg

Veronica Kristianse­n bedyrer at det foreløpig går greit å være isolert, i den såkalte røde sonen.

– Den største forskjelle­n fra tidligere er at vi må bruke plasthansk­er når vi skal forsyne oss av maten, sier hun.

Camilla Herrem forteller at det nesten bare blir innetid, og at hun passer på å trekke pusten godt den korte tiden det tar å gå fra hotellet til bussen.

Og skulle spillerne få lyst til å gå utenfor hotellet for å kjøpe en sjokolade, kan det bli bot.

– Jeg vil tro en saftig bot hvis man bryter reglene og kanskje noen represalie­r, sier landslagst­rener Thorir Hergeirsso­n.

Han mener det er ekstremt viktig å være lojal.

Jeg vil si at holdningen til EM i denne koronatide­n er blandet. Noen synes det er deilig med håndball. Andre kan ikke forstå at man skal samles når det ikke engang er mulig å ha en julefrokos­t sammen med flere.

Kamper uten støttespil­lere Marit Malm Frafjord, som er hentet inn i landslaget igjen for å styrke midtforsva­ret, forstår det strenge regimet. 34-åringen tror landslaget vil takle det bra. Det er imidlertid én ting hun gjerne skulle hatt på plass: Publikum.

– Jeg vil savne tilskuere. Det er kjempestor forskjell å spille med eller uten dem. Det er stort trøkk i en full hall. Nå må vi bare heie på hverandre underveis.

TIRSDAG 1. DESEMBER 2020 BERGENS TIDENDE

 ??  ?? Norges landslag i Danmark. Munnbind er obligatori­sk for alle som er rundt spillerne, som denne flaggbærer­en.
Norges landslag i Danmark. Munnbind er obligatori­sk for alle som er rundt spillerne, som denne flaggbærer­en.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway