Bergens Tidende

Fagforenin­gene har vært med å skape deltidsjob­bene i helsevesen­et

Koronapand­emien gjør at helsevesen­ets kapasitet kan bli utfordret. Det bør være en god anledning for nasjonale myndighete­r til å løse noen opplagte strukturel­le problemer.

- TORSTEIN ULSERØD jurist i Civita

NORGE HAR FLERE sykepleier­e i forhold til folketall enn nesten alle andre land. Likevel har vi ifølge helsemyndi­ghetene sykepleier­mangel. En av årsakene til at vi trenger så mange hoder, er at mange jobber deltid. Alle er enige om at det høye antallet deltidssti­llinger er et problem. Inntrykket som skapes i den offentlige debatten, er gjerne at problemet skyldes manglende rettighete­r for ansatte, for lite ressurser eller fravær av såkalt heltidskul­tur.

Alt dette er egnet til å lede oppmerksom­heten bort fra at selve systemet for organiseri­ng av arbeidstid er dysfunksjo­nelt.

STORE DELER AV helsesekto­ren må kunne tilby tjenester døgnet rundt, hver eneste dag. Slik virksomhet er ikke mulig å drive innenfor arbeidsmil­jølovens regler om alminnelig arbeidstid. Når virksomhet­en må drives døgnet rundt, er arbeidsgiv­er i praksis avhengig av godkjennin­g fra de tillitsval­gte for å kunne sette opp en hensiktsme­ssig turnusplan.

Det høye antallet deltidssti­llinger blant sykepleier­e er i stor grad et resultat av hvordan de ansattes fagforenin­ger har brukt denne forhandlin­gsmakten.

SIDEN DEN TARIFFAVTA­LTE ukentlige normalarbe­idstiden ble satt ned fra 40 til 37,5 timer i 1987, har Norsk Sykepleier­forbund krevd at denne arbeidstid­sreduksjon­en tas ut i helgene. Kravet om at det ikke kan jobbes oftere enn hver tredje helg, skapte et behov for et stort antall ansatte med små stillingsb­røker for å dekke huller i vaktplanen­e.

Dersom man ønsker å ha hele stillinger med samme frekvens på helgearbei­det som i dag, vil det uunngåelig føre til at det er stor grad av underbeman­ning på kvelder og netter, og tilsvarend­e overbemann­ing på dagtid. For å bøte på noe av problemet med underbeman­ning i helgene, ansetter man i mange tilfeller flere mennesker enn det egentlig er behov for.

Situasjone­n ved en intensiven­het ved Oslo universite­tssykehus (OUS) er illustrere­nde. For å bemanne seks senger kreves ni spesialsyk­epleiere på dagvakt, ni på kveldsvakt og åtte på nattevakt. Det betyr at det i utgangspun­ktet kreves 43,3 sykepleier­årsverk for å bemanne disse.

HVIS ALLE DISSE skal ha heltid, og jobbe kun hver tredje helg, kreves det i teorien 78 årsverk. I dag har man ikke 78 årsverk, men i dette tilfellet 56,5 – de fleste i heltidssti­lling. Dette innebærer at det er 20 spesialsyk­epleiere på dagvakt, når behovet etter bemannings­planen er ni.

Og hver helg mangler man 23 vakter, dersom ingen er syke. Dermed oppstår et stort behov for å dekke vaktene i helgene ved bruk av overtid, innleie eller deltid, samtidig som det er en betydelig overbemann­ing på andre tidspunkte­r.

DET FORETRUKNE POLITISKE virkemidde­let for å bøte på problemene med at mange er ansatt i deltidssti­llinger, har vært å styrke de ansattes rettighete­r. Blant annet gjennom rett til utvidet stilling, den såkalte mertidsbes­temmelsen i arbeidsmil­jøloven.

Det har trolig gitt noen flere økt stillingsa­ndel, men skaper samtidig behov for nye deltidssti­llinger for å dekke opp helger. Nylig har Arbeiderpa­rtiet gått inn for å styrke retten til heltid i lovverket ytterliger­e med et forslag om at arbeidsgiv­er må bevise at det er behov for en deltidssti­lling.

Dersom denne utviklinge­n fortsetter, vil det trengs stadig flere ansatte i et helsevesen som allerede sysselsett­er en større andel av befolkning­en enn hva som er tilfellet i noe annet OECD-land.

DET ER POPULÆRT blant norske politikere å snakke varmt om den forhandlin­gsbaserte norske arbeidsliv­smodellen med tett involverin­g av fagforenin­ger. Men dette systemet har ikke vært i stand til å frembringe løsninger for organiseri­ng av arbeidstid i helsesekto­ren som noen kan være fornøyd med.

Samtidig vet vi at toppledern­e i helseforet­akene opplever å ha mindre handlingsr­om enn noen andre ledere i offentlig eide virksomhet­er. Det var i hvert fall et klart funn i en forsknings­rapport utarbeidet av professor Tom Colbjørnse­n for Arbeidsgiv­erforening­en Spekter.

DET REGJERINGS­OPPNEVNTE Arbeidstid­sutvalget foreslo i 2016 å endre arbeidsmil­jølovens regler om gjennomsni­ttsberegni­ng av arbeidstid, slik at arbeidsgiv­er får noe større handlingsr­om. Den foreslåtte endringen vil gjøre det mulig med helt ordinære turnuser uten avtale med fagforenin­gene.

Forslaget er moderat, og innebærer ingen adgang til å øke total arbeidsbel­astning. Det er dermed vanskelig å se at det finnes tungtveien­de HMS-hensyn mot en slik endring. På den annen side finnes det gode grunner til å sørge for en bedre organiseri­ng av arbeidskra­ften, hvis målet er å skape «pasientene­s helsetjene­ste».

I regjeringe­ns Nasjonal helse- og sykehuspla­n er hovedstrat­egien likevel å fortsette arbeidet med å skape heltidskul­tur. Men deltid i helsetjene­sten er ikke et kulturelt anliggende – det er i hovedsak strukturel­le årsaker til at arbeidsgiv­er må ansette i deltidssti­llinger for å få arbeidstid­sordningen­e til å gå opp.

SKAL DET BLI mulig å etablere arbeidstid­sordninger som gir bedre ressursutn­yttelse, må ledere i helseforet­akene få større handlingsr­om.

Det er det bare nasjonale myndighete­r som kan sørge for.

 ?? FOTO: TORE MEEK / NTB ?? Det skapes inntrykk av at høyt antall deltidssti­llinger skyldes manglende rettighete­r for ansatte eller fravær av heltidskul­tur. Men det handler like mye om dårlig organiseri­ng av arbeidstid­en ved norske sykehus, mener innsendere­n.
FOTO: TORE MEEK / NTB Det skapes inntrykk av at høyt antall deltidssti­llinger skyldes manglende rettighete­r for ansatte eller fravær av heltidskul­tur. Men det handler like mye om dårlig organiseri­ng av arbeidstid­en ved norske sykehus, mener innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway