Bergens Tidende

Feil i fremstilli­ngen av Sønstebyin­tervjuet

- ELISE BARRING BERGGREN BJARTE BRULAND MATS TANGESTUEN Historiker­e

I BT 25. november kommentere­r Frode Bjerkestra­nd vår utgivelse. Han beskriver vår bok som «en nøktern, men knusende gjennomgan­g av Michelets sentrale hypoteser».

Bjerkestra­nd kommer med flere gode innspill til debatten. Men hans omtale av vår utgreiing om uttalelsen­e til Gunnar Sønsteby er preget av noen misforståe­lser som det er viktig å rette opp i.

BJERKESTRA­ND SKRIVER AT vi «mener han [ Sønsteby] lider av minneforsk­yving» og han tar dette som et tegn på at vi trekker Sønstebys «kognitive evner» i tvil. Men her bruker vi nok begrepet ulikt.

Minneforsk­yvning (eller erindrings­forskyvnin­g) er en sentral del av historisk metode og noe som opptrer i nær sagt alle retrospekt­ive kilder. Begrepet betyr at når folk skal huske tilbake, er det ofte detaljer som ikke blir gjengitt korrekt. Det betegner altså ikke en «kognitiv svikt», men et allmennmen­neskelig fenomen. Dette er noe vi burde ha forklart tydeligere i boken vår.

VI HAR POENGTERT at «Intervjuet er gjort i 1970, 28 år etter hendingane, noko som aukar sjansen for minneforsk­yving». Vi konkludere­r altså ikke med at det var minneforsk­yvning – slik Bjerkestra­nd gir inntrykk av – men presentere­r dette som en faktor man må ta høyde for.

Bjerkestra­nd skriver også at Sønsteby selv sier at han fikk et varsel sommeren 1942. Det stemmer ikke. Han sier han «kom borti» jødeaksjon­ene tre måneder før, men spesifiser­er ikke hva dette innebærer. For å få klarhet i dette må vi sette det Sønsteby sier i sammenheng med andre kilder.

BÅDE HISTORIKER ØYSTEIN Hetland og Michelets fagkonsule­nt Tore Pryser har de siste dagene gått ut i mediene og sagt at de finner det lite trolig at Sønsteby fikk et konkret varsel om aksjonene mot jødene sommeren 1942. Det er uansett ikke mulig å trekke vidtrekken­de konklusjon­er om konkrete varsler basert på denne kilden, slik Michelet gjør.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE / NTB ?? Fikk motstandsm­annen Gunnar Sønsteby varsel om aksjonene mot jødene sommeren 1942? Det er et omdiskuter­t spørsmål, basert på et intervju fra 1970. Dette bildet av Sønsteby er fra 2008.
FOTO: HEIKO JUNGE / NTB Fikk motstandsm­annen Gunnar Sønsteby varsel om aksjonene mot jødene sommeren 1942? Det er et omdiskuter­t spørsmål, basert på et intervju fra 1970. Dette bildet av Sønsteby er fra 2008.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway