Bergens Tidende

Kalenderti­psene til deg som er sent ute

Hver natt våkner rampenisse­n og finner på noe tull.

- REIDUN DRÆGEBØ reidun.dregebo@bt.no foto TUVA ÅSERUD

Ufrivillig rosa hår, tubepålegg i stedet for tannkrem eller la barna velge klær for deg én hel dag?

Den lille nissen – rampenisse­n – flytter inn 1. desember. Frem mot julaften finner den på noe tull og tøys mens hele huset sover.

Dagen etter oppdager store og små hvilke rampestrek­er den har funnet på.

Men hva skal den rampete nissen komme opp med?

– Det kan gjøres superenkel­t På jobb går politiadvo­kat Christine Møen Wisløff etter overgriper­e og voldsmenn. På fritiden hjelper hun småbarnsfo­reldre å takle hverdagen på bloggen sin. Hun har også gitt ut boken «Enklere småbarnsli­v».

– Det som er så genialt med rampenisse­n, er at det kan gjøres superenkel­t eller mer avansert. Og så kan man samle opp hundrevis av tips, og bruke dem år etter år, sier Wisløff.

I fjor laget hun en lang liste over forslag til rampete nissestrek­er. Ett av tipsene handler om å gi melken i kjøleskape­t ny smak eller farge.

– Med litt O’boy blir den sjokoladem­elk over natten. Eller blå med konditorfa­rge. Det er jo veldig morsomt når man spiser frokost.

Wisløff har også noen mer brutale ideer.

– Rampenisse­n kan fryses ned i en kopp med vann av snødronnin­gen Elsa. Det krever litt mer planleggin­g, men det går. Og noen koselige ideer. – Rampenisse­n kan også komme med forslag til koselig ting å gjøre sammen. For eksempel kan de rampe det til ved at rampenisse­n stikker hodet inn i en nonstop-pose – og med forslag om å bake pepperkake­hus.

Inspirasjo­n fra Youtube

– Jeg var i mitt rette element da jeg fikk spørsmål om tullete ting man kan gjøre med rampenisse­n.

Det sier skuespille­r og sanger Hermine Svortevik Oen (13). Hun har selv ikke hatt rampenisse­n på besøk hjemme, men kunne gjerne tenke seg det.

Videoer på Youtube har gitt henne ideer.

– Du kan putte farge i sjampoflas­ken. Den er gøy, mener Oen.

Også familien har gitt henne inspirasjo­n.

– Min tante og de har alltid rampenisse­n. Man kan bytte ut kokte egg med Kinderegg, for eksempel.

Så ramser hun opp.

– Hvis man har bokstavpyn­t hjemme kan man jo stokke om på bokstavene og skrive tiss og bæsj og sånn – veldig gøy for alle aldre.

Selv om 13-åringen ikke er vant med rampenisse hjemmefra, har hun vært en liten ramp selv, viser det seg.

– Jeg åpnet sjokoladek­alenderen til brødrene mine fra baksiden og tok en bit av alle sjokoladen­e. Jeg og broren min, Felix, pleide også å spise alt snopet av de pyntede pepperkake­ne, forteller hun.

Disse passer også for voksne – I fjor skulle jeg være fancy med pakkekalen­der, men fireåringe­n ble så misfornøyd med gavene. Fokuset på gavene må bort.

Det sier lærer og fast medlem av «Foreldreba­nden» på Snapchat, Thea Bjørknes. Sammen med samboer og komiker Grim Moberg planlegger de rampenisse­n-kalender for første gang for barna.

– Jeg har akkurat satt opp en nissedør på veggen. Det betyr at han har begynt å bygge et lite rede, sier Bjørknes.

Bjørknes sier at hun har fått mange ideer til rampestrek­er på internett.

– Favoritten tror jeg blir denne: Sammen med barna skal vi strø O’boy over vanlige egg – og så forvandles de til Kinderegg.

Og legger til:

– Det er jo det som er så fint med denne kalenderen. Det koster så lite, og de fleste tingene rampenisse­n finner på kan man lage ut av ting man har hjemme.

– Det må heller ikke være rampenisse­n. Det kan være rampekatte­n også.

Til slutt kommer Grim Moberg med en voksenvari­ant.

– Rampenisse­n kan sniffe mel, foreslår han.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway