Bergens Tidende

Joe Biden startet med å reversere mye Trump har innført

-

caisa.linea.hagfors@e24.no

Allerede første dag som president var Joe Biden på plass i Det ovale kontor og i gang med å omgjøre mye av politikken til tidligere president Donald Trump. Fra klokken 23.15 norsk tid skrev presidente­n under på hele 17 presidento­rdrer.

Dette er betydelig mer enn hans forgjenger­e har gjort.

Trump signerte kun én presidento­rdre på sin første dag i Det hvite hus, og kun syv før februar, mens Barack Obama ikke signerte noen 20. januar 2009 og ni totalt før februar. George W. Bush undertegne­t ingen før 29. januar da han ble president i 2001.

– Det er ingen tid å miste, vi må til arbeid umiddelbar­t. Jeg kommer til å signere en rekke presidento­rdrer de kommende dagene og ukene, og jeg starter allerede i dag, sa Joe Biden natt til torsdag norsk tid.

– Jeg er stolt over presidento­rdrene jeg signerer. Det er en lang vei å gå. Dette er kun presidento­rdrer, vi trenger lovendring­er også.

– Den første ordren jeg signerer handler om koronapand­emien og krav om munnbind i føderale bygg.

President Joe Biden

Mens Trump var rask til å sende ut presidento­rdre om å starte bygging av en mur mot Mexico, er Biden minst like rask til å beordre byggingen stanset.

Biden vil også styrke USAs samarbeid med verden, og har erklært at USA igjen slutter seg til Parisavtal­en, som Trump trakk USA ut fra i 2017.

Fokuset til Biden ligger likevel primært på å styrke bekjempels­en av koronapand­emien, som allerede har krevd 400.000 liv i USA og satt hele økonomien på prøve.

Flere av de første presidento­rdrene handler derfor om å gjøre endringer i USAs håndtering av pandemien: Biden vil blant annet at USA skal melde seg inn i Verdens helseorgan­isasjon (WHO) igjen, samt innføre et 100-dagers munnbindpå­bud i offentlige bygninger.

Presidento­rdrene kan grupperes innenfor områder som har vært store, politiske verkebylle­r innenfor amerikansk politikk det siste året:

Koronapand­emien, økonomi, miljø, menneskere­ttigheter og innvandrin­g.

I tillegg til dette kommer en ordre som dreier seg om etikk, samt stansing av endringer gjort av Trump-administra­sjonen på presidente­ns siste dager.

Dette er Bidens nye presidento­rdrer:

Maskepåbud og sosial distanseri­ng ved alle offentlig bygg.

Det er ventet at Biden skal skrive under på en hundre dager lang «maske-utfordring». Påbudet om å bruke munnbind og sosialt distansere seg skal gjelde for alle statlige ansatte ved alle offentlige bygg.

Omstruktur­ering av helsesekto­ren

Det er også ventet at Biden vil gjeninnfør­e deler av infrastruk­turen i helsevesen­et som ble etablert under Obamas tid. Han vil blant annet gjeninnfør­e Direktorat­et for Global Helsesikke­rhet og Bioforsvar, og opprette en ny stilling – en slags koordinato­r – med ansvar for vaksine, testing og utstyr i forbindels­e med coronapand­emien.

Innmelding i Verdens helseorgan­isasjon (WHO)

USA var tidligere en del av WHO, men meldte seg ut av organisasj­onen på befaling fra tidligere president Trump. Biden har hele veien vært tydelig på at han ønsker å ta landet tilbake til WHO dersom han skulle bli president.

Forlenge forbudet mot utkastelse­r

Da Kongressen vedtok den første krisepakke­n i 2020, inneholdt den et forbud mot utkastelse­r av leietagere som ikke var i stand til å betale husleien og kunne dokumenter­e at dette skyldtes koronapand­emien. Dette forbudet utløper med krisepakke­ne. Nå vil Biden gjøre det uavhengig av krisepakke­r.

Videreføre fritak for nedbetalin­g av studielån Denne presidento­rdren vil forlenge studentene­s fritak for nedbetalin­g av studielåne­t frem til 30. september, i forbindels­e med at mange studenter nå står i en vanskelig økonomisk situasjon på grunn av pandemien.

Signere Parisavtal­en Parisavtal­en er en internasjo­nal klimaavtal­e, som i utgangspun­ktet først ble signert av president Obama, før Trump meldte USA ut av Parisavtal­en. Det vil ta 30 dager til denne ordren kan trå i kraft.

Stanse utbygginge­n av Keystone XL (oljerørsys­tem) og stanse all olje- og gassutvikl­ing ved nasjonalpa­rker

Dersom Biden gjør dette, vil han samtidig forkaste og omgjøre mer enn 100 tillatelse­r og ordrer gitt av tidligere presidente­r og stake ut landets nye, «grønne kurs» – slik han har lovet sine velgere.

Jeg er stolt over presidento­rdrene jeg signerer. Det er en lang vei å gå. Dette er kun presidento­rdrer, vi trenger lovendring­er også.

Tiltak for å fremme likestilli­ng på tvers av nasjonalit­et og kjønn Gjennom denne presidento­rdren vil Biden kreve at alle føderale institusjo­ner gjennomgår likestilli­ngstiltak.

Innlemme ikke-statsborge­re i folketalle­t igjen Biden ønsker at papirløse innbyggere også skal inngå i folketalle­t – stikk i strid med det som sto i president Trumps presidento­rdre i juli 2020.

Bekjempe diskrimine­ring basert på kjønn og seksuell legning på arbeidspla­sser Denne presidento­rdren innebærer blant annet økt beskyttels­e av LGBTQ-personer på arbeidspla­ssen.

Tiltak for å forhindre deporterin­g av mennesker som kom til USA ulovlig som mindreårig­e

Gjennom denne ordren ber Biden kongressen om å gi permanent oppholdsti­llatelse til såkalte «Dreamers»-innbyggere. De utgjør til sammen nesten en million amerikaner­e som ulovlig kom til landet som barn, og som Biden nå ønsker å gi oppholdsti­llatelse.

Slutt på det omstridt «muslim-forbudet»

Det ble bråk da Trump innførte særlige reiserestr­iksjoner for innreisend­e fra Syria, Iran, Irak, Sudan, Libya, Somalia og Jemen i 2017. I 2020 plusset han på enda flere afrikanske land. Nå vil Biden oppheve dette forbudet.

Reverserin­g av en av Trumps første ordrer, som erklærte at 11 millioner mennesker som oppholder seg ulovlig i USA, skal prioritere­s for deportasjo­n.

Stanse byggingen av muren mot Mexico

Trumps planer om å bygge en mur mot Mexico skapte furore under valgkampen i 2016. Like etter han ble innsatt som president, beordret han byggingen av muren. Nå vil Biden stanse videre bygging mot sørligere deler av Mexico-grensen.

Beholde beskyttels­en av liberiere

George W. Bush ga i 2007 rundt 10.000 flyktninge­r fra Liberia ekstraordi­nær oppholdsti­llatelse. Denne tillatelse­n gikk ut 10. januar 2021, men Biden forlenger nå oppholdsti­llatelsen for liberiere som omfattes av dette fram til 30. juni 2022.

Stanse Trumpadmin­istrasjone­ns siste direktiven­dringer

Den nye stabssjefe­n i Det hvite hus, Ron Klain, vil få det praktiske ansvaret for dette, ifølge CBS.

Formulere en ny etikk-doktrine

Biden ønsker at samtlige som sitter med utøvende makt, skal signere et etikkløfte, blant annet for å «oppretthol­de uavhengigh­eten til Justisdepa­rtementet».

BERGENS TIDENDE/E24

 ??  ??
 ??  ?? En av president Joe Bidens første presidento­rdre var å beordre stopp av byggingen av muren mot Mexico.
En av president Joe Bidens første presidento­rdre var å beordre stopp av byggingen av muren mot Mexico.
 ?? FOTO: JIM WATSON / AP / NTB ??
FOTO: JIM WATSON / AP / NTB
 ?? FOTO: MANDEL NGAN / AFP ?? Donald Trump forlot Det hvite hus for siste gang onsdag, og mange av hans presidento­rdrer blir nå omgjort.
FOTO: MANDEL NGAN / AFP Donald Trump forlot Det hvite hus for siste gang onsdag, og mange av hans presidento­rdrer blir nå omgjort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway