Bergens Tidende

– Bergen er klar for å massevaksi­nere fra slutten av februar

-

– Vi står klare hvis vaksinene kommer, sier helsebyråd­en.

simen.otterlei@bt.no foto

Helsebyråd Beate Husa (KrF) sier til BT at Bergen kommune er kommet så langt i forberedel­sene til massevaksi­nasjon av befolkning­en at dette kan starte så snart nok vaksiner er på plass.

Hvis Astrazenec­a-vaksinen godkjennes i Norge, kan kommunene få over en million doser i februar.

– Vi står klare hvis vaksinene kommer, som det ser lovende ut for nå. Om de kommer i slutten av februar eller begynnelse­n av mars, står vi klare med arenaer og ansatte for massevaksi­nasjon, sier Husa.

Ønsker raskere informasjo­n Sentralbad­et er blant stedene som skal benyttes.

Husa er fornøyd med at vaksinerin­gen av sykehjemsb­eboere blir fullført i neste uke, men sier samtidig at Bergen kunne ha vaksinert langt flere enn det man hittil har gjort.

– Men jeg har ikke kompetanse­n til å vurdere om Norge har valgt en riktigere strategi enn for eksempel Danmark. Den er i alle fall trygg, og logistikk er jo et nøkkelord. Men vi hadde vært klare til å ta imot langt flere doser enn vi har fått, sier hun.

Husa sier det dessuten er vanskelig for kommunen ikke å få vite før kort tid i forveien hvor mange doser de får hver uke.

– Vi er veldig opptatte av at kommunene skal få beskjeder så tidlig som mulig. Samtidig har jeg forståelse for at det er utfordrend­e for nasjonale myndighete­r også.

– Ønsker et normalt liv

Én prosent av befolkning­en i Bergen har nå fått første vaksinedos­e.

Bergens nye smittevern­overlege, som ble presentert av Husa på et pressemøte torsdag, synes det er gledelig nytt.

– Men vi kunne jo selvsagt

Beate Husa ønsket oss flere. Alle ønsker jo bare å komme tilbake til et normalt liv, jo fortere, jo bedre, sier Frank van Betten til BT.

Han har ingen store programerk­læringer å komme med, og sier han vil bruke den første tiden sin på å gjøre seg kjent med organisasj­onen.

– Ikke snakket med Løland Så spørs det om det egentlig er så mye vits i foreløpig, all den til organiseri­ngen av kommuneleg­ene i Bergen foreløpig er i det blå.

Van Betten sier han kun har fått med seg bråket rundt den tidligere smittevern­overlegen Karina Koller Løland gjennom mediene.

– Jeg har ikke snakket med henne, sier van Betten om forgjenger­en, som nå har fått seg jobb i FHI.

I motsetning til Løland får van Betten plass i kommunens kriseledel­se, om den igjen blir etablert.

Van Betten sier han er lite opptatt av posisjoner, men legger ikke skjul på at han forventer å bli lyttet til av beslutning­stakerne.

– Hvis man føler at man ikke blir hørt, er det noe som må diskuteres. Jeg forventer at de faglige innspillen­e blir tatt på stort alvor, og fulgt, om det er mulig. Så er jeg klar over at det også må tas andre hensyn, som sosiale og samfunnsøk­onomiske, sier van Betten.

Vi hadde vært klare til å ta imot langt flere doser enn vi har fått.

 ??  ?? Bergens nye smittevern­overlege Frank van Betten sammen med helsebyråd­en.
Bergens nye smittevern­overlege Frank van Betten sammen med helsebyråd­en.
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG ?? Sentralbad­et blir massevaksi­nasjonsare­na i Bergen.
ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG Sentralbad­et blir massevaksi­nasjonsare­na i Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway