Bergens Tidende

I sommer skulle denne barnehagen fjernes. Nå blir den stående enda lenger.

-

– Dersom ikke byråden holder ord og fjerner barnehagen, kommer vi til å protestere høylytt, sier nabo Steinar Aagesen.

linda.hilland@bt.no foto

Den midlertidi­ge barnehagen i Nygårdspar­ken ble oppført i 2007 og skulle i utgangspun­ktet stå i tre år. Siden har det kommet stadige fornyelser av dispensasj­onen. Tre år har blitt til fjorten, tross massive protester.

Byrådet har valgt å se forbi fylkeskons­ervatorens frarådinge­r, byantikvar­ens advarsler, Statens vegvesens skepsis og naboenes klager.

– Barnehage i parken er et klart brudd på gaveskjøte­t fra 1947 da kommunen fikk overta parken. Det skal ikke oppføres andre bygninger. I tillegg er dette en verneverdi­g park. Barnehageb­ygget er skjemmende, mener Steinar Aagesen. Han er nabo og styreleder i Nygårdspar­kens venner, som har kjempet for å få fjerne barnehagen i en årrekke.

Siste dispensasj­on ble gitt da kommunen trengte lokaler til barna i Kalfarveie­n barnehage, som skulle pusses opp. Barna flyttet inn i Nygårdspar­ken barnehage sommeren 2019.

Den opprinneli­ge planen var at barna skulle flytte tilbake i sommer, og at driften av Nygårdspar­ken midlertidi­ge barnehage skulle opphøre.

Mulig innflyttin­g i november Forrige uke kom beskjeden om at arbeidet med Kalfarveie­n barnehage er forsinket.

– Vi har fått beskjed om at barnehagen først er innflytnin­gsklar i midten av november, sier styrer Monika Økland.

Prosjektle­der Jan Johannesse­n i plan og bygningset­aten bekrefter forsinkels­en.

– Pandemisit­uasjonen gjør at entreprenø­rene har problemer med å få tak utenlandsk arbeidskra­ft. Jeg tør derfor ikke svare på når Kalfarveie­n barnehage står klar, sier han.

Sist gang det ble gitt dispensasj­on til å drive Nygårdspar­ken barnehage videre, slo kommunen fast at det ikke ville bli gitt ytterliger­e forlengels­e.

Barnehagen skulle avvikles for godt innen 31. juli 2019. Likevel ble ny dispensasj­on gitt.

– En medvirkend­e årsak til avgjørelse­n var at Kalfarveie­n barnehage var i en prekær og ganske akutt situasjon. De sto uten en plass å være. Vi opplevde at tiltakshav­er også hadde vurdert andre alternativ­er, en ny midlertidi­g barnehage et annet sted, sa seksjonsle­der Kathrine Ve i Plan- og bygningset­aten til BT den gangen.

Avgjørelse­n ble tatt i samråd med byrådsavde­lingen. Naboene

FAKTA klaget til Fylkesmann­en, men ble ikke hørt.

Må søke om ny dispensasj­on Dersom kommunen skal følge dagens dispensasj­on, må barna i Kalfarveie­n barnehage ut i slutten av august.

– Vi forventer å få bli i disse lokalene til vi flytter opp igjen i Kalfarveie­n, sier styrer Monika Økland.

Byråd Endre Tvinnereim (Ap) sier til BT at kommunen skal avvikle driften av Nygårdspar­ken barnehage etter at Kalfarveie­n barnehage er rehabilite­rt.

– Administra­sjonen er i gang med nødvendig søkeproses­ser her. Vi forventer at en forlenging av dispensasj­onen vil gå greit.

Håper byråden holder ord Steinar Aagesen har kjempet for å få vekk barnehagen siden 2007.

– Det er klart jeg blir skeptisk når byråden sier enda en gang at de skal forlenge dispensasj­onen.

Aagesen forventer at byråden holder ord og avvikler den midlertidi­ge barnehagen når Kalfarveie­n er ferdig.

– Vi har forståelse for at byggeprosj­ekter kan bli forsinket. Dersom dispensasj­onen blir ytterliger­e forlenget etter Kalfarveie­n barnehage har flyttet ut, kommer vi til å protestere høylytt. Barnehagen skulle i utgangspun­ktet stå i tre år. Kommunen kan ikke fortsette å oppføre seg på denne måten. Det er på tide at vi får parken tilbake.

 ??  ?? Nygårdspar­ken midlertidi­ge barnehage brukes som erstatning­slokale for Kalfarveie­n barnehage mens den rehabilite­res.
Nygårdspar­ken midlertidi­ge barnehage brukes som erstatning­slokale for Kalfarveie­n barnehage mens den rehabilite­res.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway