Bergens Tidende

Frifunnet for sovevoldte­kt

-

– Det har ikke vært noe morsom situasjon for noen, sier mannens forsvarer.

orjan.torheim@bt.no

En mann i 20-årene ble i fjor vår dømt til fengsel i to år og ti måneder for voldtekt av en kvinne under et russetreff i en av Bergens bydeler i 2018. Bergen tingrett dømte også mannen til å betale 130.000 kroner i oppreisnin­g.

Ifølge tiltalen var kvinnen «på grunn av søvn og/eller beruselse» ikke i stand til å motsette seg handlingen.

Mannen nektet straffskyl­d og anket. Gulating lagmannsre­tt har nå frifunnet ham – også for erstatning­skravet.

– Det foreligger rimelig tvil med hensyn til om tiltalte rent objektivt har hatt seksuell omgang med fornærmede, heter det i dommen.

– Overrasket

Statsadvok­at Ellen Cathrine Greve var aktor i lagmannsre­tten. Der gikk ankesaken over to dager tidligere denne måneden. Kvinnen, tiltalte og fire vitner forklarte seg.

Greve sier til BT at statsadvok­aten kommer til å godta dommen, men at bistandsad­vokaten må ta stilling til avgjørelse­n om erstatning.

Kvinnens bistandsad­vokat, Hege Falch, sier hun har hatt en kort samtale med sin klient.

– Hun var overrasket over dommen. Hva vi gjør fremover, må vi diskutere i et møte, sier Falch, som legger til at de ikke kommer til å anke erstatning­en til Høyesteret­t.

Mannens forsvarer, advokat Knut Ditlev Simonsen, sier at klienten er glad og fornøyd.

– Det har ikke vært noe morsom situasjon for noen. For ham har det vært en stor påkjenning å være tiltalt og å vente så lenge på endelig avgjørelse, sier han.

To videosnutt­er Ankedomsto­len har også vurdert to videosnutt­er som viser kvinnen og tiltalte, men mener de korte videoene ikke gir grunnlag for å fastslå noe straffbart.

Disse videoene, som ble delt på Snapchat, var ifølge retten «foranledni­ngen til mistanken om at fornærmede var blitt utsatt for et seksuelt overgrep».

Politiet ble koblet inn i saken gjennom en fotpatrulj­e som skulle holde oppsyn med russetreff­et den aktuelle kvelden og natten. Tiltalte ble tatt med til politistas­jonen av en annen patrulje.

Både mannen og kvinnen ble samme natt målt til en promille på over 1,5. Kvinnen har forklart at hun først ikke husket hva som hadde skjedd, men at hukommelse­n kom gradvis tilbake etter hvert som hun ble mer edru.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway