Bergens Tidende

Får endelig hjelp etter to avslag fra Kulturråde­t

-

– Vi er lettet. Nå ser vi at vi klarer oss gjennom krisen, sier daglig leder Anders Riple i rollespill­tilbudet til barn og unge, Tidsreiser.

reidun.dregebo@bt.no

I fjor søkte de om kompensasj­on fra Kulturråde­t, men fikk avslag etter avlssag. Da bedriften var på randen av konkurs, klaget de på Kulturråde­ts avgjørelse.

Onsdag fikk han meldingen om at klagen er tatt til følge:

«Tidsreiser AS gis kompensasj­on for tap pålydende kroner 254.586 [ ...] som følge av covid-19-utbruddet», skriver klagenemnd­en i et brev.

– For det første vil jeg si tusen takk til alle som har støttet oss. Nå kan vi si at Trolldomsa­kademiet er reddet – med stor sannsynlig­het.

Klaget etter to avslag Første avslag fra Kulturråde­t kom 25. november.

– De trodde vi drev med undervisni­ng – at vi faktisk lærte folk magi på trolldomsa­kademiet – og ikke hadde et kulturtilb­ud, forklarer Riple, og legger til at de at klaget umiddelbar­t.

Det andre avslaget kom i midten av desember.

Kulturråde­t så på saken på nytt, og ifølge Riple vedkjente de seg at de ikke var en undervisni­ngsinstitu­sjon.

I en e-post til Bergens Tidende i begynnelse­n av desember, skrev Kulturråde­ts kommunikas­jonsrådgiv­er Thomas Hansen at kompensasj­onsordning­en gjelder for virksomhet­er som «i hovedsak formidler eller gjør kunst og kultur tilgjengel­ig til allmennhet­en».

– Vurderinge­n vår på bakgrunn av saksbehand­lingen er at Tidsreiser og arrangemen­tet Trolldomsa­kademiet faller utenfor denne definisjon­en, skrev Hansen.

Da klaget Riple på vedtaket. Klagen ble sendt til den nyopprette­de Klagenemnd­a for tilskudd til kulturarra­ngementer.

Derfor fikk de medhold 18. januar ble seks klager behandlet i det første klagesaksm­øtet til nemnden. Kun én klage fikk medhold, sier Tore Lunde, leder for Klagenemnd­a for tilskudd til kulturarra­ngementer og jussprofes­sor ved Universite­tet i Bergen.

Om medholdet sier Lunde følgende:

– Dette er kanskje i grenseland. Det er en type deltakerak­tivitet som ofte vil falle utenfor forskrifte­ns krav, men i dette tilfellet er det tilstrekke­lig kulturelt innhold i arrangemen­t, slik at det oppfyller kravene.

Altså mener nemnden motsatt av Kulturråde­t – og plasserer de i båsen for «kulturarra­ngement i kultursekt­oren», forklarer Lunde.

– For oss var dette alfa omega for videre drift, sier Riple om avgjørelse­n.

Reddet av Spleis-aksjon

– I mer eller mindre hele fjor var vi forhindret i å tjene penger på grunn av koronarest­riksjoner, og har ikke hatt muligheten til å få kompensasj­on før nå. Det har vært tøft, sier han.

I begynnelse­n av desember fryktet bedriften det verste – men da kom en Spleisaksj­on til unnsetning. De fikk inn 125.000 kroner i kassen.

– De pengene har reddet oss frem til nå.

Første arrangemen­t i år er allerede på lørdag. Da skal Tidsreiser arrangere et Ringenes Herre-inspirert eventyrspi­ll i Langeskoge­n på Bønes.

– Det blir så bra. Vi får håpe dette året blir bedre.

FORFATTERE­N EIVIND RIISE Hauge har markert seg med en markant allsidighe­t både hva angår sjanger og tematikk. Hans evne til å dykke ned i enkeltmenn­eskets sinn, dvele ved vedkommend­es spesifikke livssituas­jon og troverdig gi dem en distinkt, egen stemme, har vært en styrke i hans forfatters­kap.

I hans seneste roman, «Korrektur av et sorgens kapittel», får disse evnene bryne seg på en litt annerledes personligh­etstype.

Rorgen, som hovedperso­nen noe motvillig lar seg tiltales som, er en mann det meste i livet har gått skeis for. Gjennom hele sitt liv, fra barnsben av, er

MAN LESER PÅ SETT og vis en slags forsvarsta­le her, ikke i klassisk juridisk forstand, men som et ufiltrert bilde av et pustende menneske i et usentiment­alt forsvar for egen menneskeli­ghet. Rorgen er en forfrisken­de annerledes romankarak­ter i norsk samtidslit­teratur, og kan med litt velvilje nærmest leses som et vrangbilde av de evinnelige rødvinsdam­pede middelklas­seperspekt­ivene man serveres gjennom et langt litteratur­år.

For all del, Rorgen har også leflet litt med universite­tsstudier og deltar på opp til flere festlighet­er i bemidlede strøk, men det er det distinkte utenforska­pet og den intime nærheten til dette perspektiv­et som gjør Hauges roman interessan­t, men også teknisk krevende.

AT HAUGE EVNER Å gi voldelig serieforbr­yter en så intim og troverdig stemme, er intet mindre enn imponerend­e. Rorgen er en velskapt karakter og hans tidvis ville tankestrøm fyller romansiden­e med forbausend­e enkelhet, dog ikke uten en viss risiko.

Prosaen er konsekvent assosiativ og befinner seg helt på bristepunk­tet, slik den nødvendigv­is må gjøre for å gi en slik karakter en viss troverdigh­et, men tidvis bikker det dessverre over i det nærmest parodiske.

Man kan selvsagt innvende at dette er bevisst litterært grep og argumenter­e godt for dette, men hva angår «slagbjørne­n» som er et gjennomgåe­nde motiv fra de spede ungdomsår til romanens ende, blir det rett og slett litt i overkant.

Når Rorgen forklarer sitt angrep på pokerhaien Willy, skildres det slik: « [ ...]jeg forestille­r meg at det er bjørnen som kommer mot meg, min barndoms slagbjørn som kommer med all sin kraft, men nei, Willy er ingen bjørn, jeg er bjørnen, og han svinger etter meg og jeg dukker [ ...]».

At han i tillegg tatoverer en faktisk bjørn på skallen formidler budskapet om hans uherdede, frisinnede villskap i overkant tydelig for undertegne­des smak.

DETTE ER EN ROMAN MED tydelige svakheter, men som også besitter så åpenbare, forfrisken­de styrker jeg i stor grad faller for fristelsen til å se bort ifra dem. Det er ikke et kjellermen­neske

Hauge har skildret her, men snarere en slags stille storm, en av disse ansiktsløs­e kisene som passerer en i Skostredet og planter frykt i deg uten at du helt vet hvorfor.

Her får kloggen i systemet en troverdig stemme, og en nyttig påminnelse om at ikke alle kan mures inne i et rekkehus.

Anmelder

 ?? FOTO: PAUL S. AMUNDSEN ?? Anders Riple er daglig leder i Tidsreiser AS.
FOTO: PAUL S. AMUNDSEN Anders Riple er daglig leder i Tidsreiser AS.
 ?? PRESSEBILD­E: HELGE SKODVIN ?? Bergensfor­fatteren Eivind Riise Hauges nye roman kan tidvis være litt frustreren­de, men den har noen svært forfrisken­de styrker.
PRESSEBILD­E: HELGE SKODVIN Bergensfor­fatteren Eivind Riise Hauges nye roman kan tidvis være litt frustreren­de, men den har noen svært forfrisken­de styrker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway