Bergens Tidende

Norge må ta til fornuft og forby atomvåpen

- JANET WIBERG Leder, Besteforel­drenes klimaaksjo­n i Bergen og omegn FNS TRAKTAT MOT

atomvåpen forbyr bruk, utvikling, testing, produksjon, anskaffels­e, oppbevarin­g, utplasseri­ng og trussel om å bruke atomvåpen. Forbudet trer i kraft 22. januar 2021, etter at 50 av FNs medlemslan­d har ratifisert traktaten.

Norge er IKKE blant disse landene. Norge boikotter avtalen sammen med de ni atomvåpens­tatene og de fleste NATOland. I stedet for å delta internasjo­nalt i arbeidet for å stigmatise­re og forby atomvåpen, bidrar vår regjering til å skjerme atomvåpens­tatene for press om nedrustnin­g.

Det er oppsiktsve­kkende og moralsk uakseptabe­lt.

NORGE HAR HATT en lederrolle i arbeidet med å forby våpen som særlig rammer sivile, som landminer og klasebombe­r. Norge har også ratifisert konvensjon­ene som forbyr all bruk, fremstilli­ng og handel med kjemiske og biologiske våpen.

Forskjelle­n denne gangen er at det dreier seg om et masseutryd­delsesvåpe­n med enda langt mer inhumane konsekvens­er. Så lenge atomvåpen finnes, utgjør de en permanent eksistensi­ell trussel mot våre barn og barnebarn. I verste fall, som følge av krig med atomvåpen, kan alt sivilisert liv gå til grunne.

BESTEFOREL­DRENES KLIMAAKSJO­N ER partner i ICAN Norge, sammen med en rekke andre miljø-, faglige- og humanitære organisasj­oner. Vi krever at Norge tar til fornuft, gjenopptar sin tidligere selvstendi­ge atomvåpenp­olitikk, og straks igangsette­r en prosess for støtte til det viktigste humanitære forbud FN noen gang har vedtatt.

 ?? ARKIVFOTO: NTB ?? FNs traktat mot atomvåpen trer i kraft 22. januar. Det er oppsiktsve­kkende at Norge boikotter den, mener innsendere­n.
ARKIVFOTO: NTB FNs traktat mot atomvåpen trer i kraft 22. januar. Det er oppsiktsve­kkende at Norge boikotter den, mener innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway