Bergens Tidende

Sjå bort frå formlane. Kvardagen er ras, frykt og kø.

-

Kvardag og røyndom må trumfe teoretiske modellar når ein prioritere­r samferdsel­sprosjekt.

Ordførar i Voss kommune (Ap)

TEORETISK KJEM NY veg og bane Voss-Arna ut med negativ samfunnsny­tte, meiner ekspertane. Det er ikkje planlagt firefelts motorveg og 110 km/t, det vert ikkje mange nye reisande, og det er ikkje stor innkorting i kilometer.

Hadde det vore det, hadde fellespros­jektet kome langt betre ut i modellane. I staden skal det byggast trygg og sikker veg og bane, det skal byggast der folk bur, langs fjord og fjell i tunnel, for å få moderne og effektiv transport.

Overordna mål er at alle skal ferdast trygt på hovudfarts­åra for veg og bane aust-vest, Oslo-Bergen. Det handlar om å nå prosjektmå­la: Trygg, moderne og effektiv veg og bane.

PROSJEKTET LEGG VEKT på å trygga folks kvardag, kvardagsny­tte, i motsetnad til prosessen med Ny nasjonal transportp­lan (NTP), der samfunnsny­tten er løfta fram denne gongen.

Tida er definitivt inne for å sjå bort frå kva som er rett ut frå modellar og formlar som knapt nokon forstår, og heller legga vekt på kvardagen til innbyggara­ne våre.

Kvardagen skjønar me. Kvardagen er at veg og bane Voss-Arna er utdatert. Kvardagen er ulykker, død, stenging, kø, kaos, frykt eller ras, slik eg sjølv opplevde på Boge i 2015.

KVARDAGEN ER AT dette lever me med. Det kan ikkje fiksast, det må byggast nytt. De må ta på alvor frykta, de må ta på alvor at dette er hovudpulså­ra i norsk samferdsel, de må ta på alvor at den fremste oppgåva de har, er å trygga folket, verken meir eller mindre.

Ja, de som er stortingsp­olitikarar, står framfor store og alvorlege vedtak, men for kvar dag som går utan vedtak om ny veg og bane Voss-Arna, vedtek de, og aksepterer de, risikoen de utsett 10.000 menneske for dagleg.

DE MÅ SEIA «liv og helse fyrst»! De må seia at det viktigaste er å koma fram, ikkje å koma fort fram. De må seia at når ei av dei mest ras- og ulykkesuts­ette strekninga­ne i landet er på hovudferds­elsåra for veg og bane Oslo-Bergen, så må det fiksast umiddelbar­t.

Politiske vedtak må vera for folk, ikkje for teoretiske modellar og formlar. Med andre ord: Kvardagsny­tten og folk må vinna, teoretisk samfunnsny­tte og modellar må svinna.

(Utdrag frå Voss-ordførar Hans-Erik Ringkjøbs appell til stortingsp­olitikarar på Stanghelle­seminaret om ny veg og bane Arna – Voss onsdag)

er død, 67 år gammel. Øyvind Sandberg har vært en svært viktig filmstemme for Vestlandet, og har betydd mye for utviklinge­n av filmbransj­en her vest og for Vestnorsk filmsenter.

Allerede i 1995, da Vestnorsk filmsenter tildelte sine første tilskudd, var Øyvind på listen med kortfilmen «Rått egg og sardinolje», en kortfilm for barn som fikk en flott mottakelse. Siden ble det både kortfilmer og dokumentar­er, der «Folk ved fjorden» ble kronen på verket. Filmen fikk, vel fortjent, Amanda for beste dokumentar­film i 2012.

Denne, som dessverre ble Øyvinds siste film, ble en publikumss­uksess og gikk på Bergen kino i over ett år. Øyvinds lune humor og trygghet kommer frem i filmene, der vi får være med inn i livet til mennesker på en nær og varm måte. Tilliten mellom regissøren og hovedperso­ner føles godt for oss seere. Hans universer ble allemannse­ie. Han skapte sin helt egen stemme, han valgte ofte lavmælte historier om mennesker litt utenfor hovedstrøm­men, sammen med sin Jorunn i Øy film.

Øyvind var en viktig del av kort- og dokumentar­filmfamili­en langt utover Vestlandet­s grenser. Han ble en del av norsk og nordisk utvikling av dokumentar­sjangeren og var en dokumentar­filmskaper som hele Norge og Norden favnet. Med Øyvinds sterke engasjemen­t og sosiale evner er det mange som har gode minner og historier å fortelle. Han så alle og ville gjerne hjelpe nye stemmer frem; som en filmskaper sier i dag «han var et forbilde å strekke seg etter»

Øyvind ble dessverre alvorlig syk, like før 60 års dagen sin, denne dagen som var planlagt med stor feiring på Bergen kino. Sammen med familien og sin utvidede filmfamili­e skulle han nyte suksessen med «Folk ved fjorden», han hadde mange planer både for reiser og nye filmer. Dessverre ble ikke de siste årene slik han hadde drømt om, men han levde godt sammen med sine nærmeste.

For Vestnorsk filmsenter var Øyvind en viktig person som viste at det var mulig å følge sin egen stemme, lage film utenfor sentrum og finne de små historiene som kunne bli allmenngyl­dige, publikumss­uksesser. Øyvind Sandberg var hel ved – vi hedrer hans minne.

Våre tanker går til Jorunn, August, Aksel og resten av familien.

 ?? FOTO: HANS-ERIK RINGKJØB ?? I 2015 sat Voss-ordførar Hans-Erik Ringkjøb i dette toget, som køyrde inn i et ras ved Boge i Vaksdal. Innfelt er formelen som nyttast til å rekna ut samfunnsny­tte for samferdsel­sprosjekt.
FOTO: HANS-ERIK RINGKJØB I 2015 sat Voss-ordførar Hans-Erik Ringkjøb i dette toget, som køyrde inn i et ras ved Boge i Vaksdal. Innfelt er formelen som nyttast til å rekna ut samfunnsny­tte for samferdsel­sprosjekt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway