Bergens Tidende

Gir opp jakten på pasient null

I flere dager har smittespor­ere jaktet på den aller første personen med det sørafrikan­ske viruset i Bergen. Uten resultat.

- INGVILD RUGLAND ingvild.rugland@bt.no foto ØRJAN DEISZ

– Når vi har brukt ressurser og ikke finner pasient null, så er det begrenset hva vi kan gjøre, sier smittevern­overlege Frank van Betten.

Onsdag meldte Bergen kommune om det første tilfellet av det sørafrikan­ske viruset i kommunen. Men det var helt uklart hvor smitten stammet fra og hvem som var den såkalte pasient null.

– Vi kjenner ikke smittekild­en, vi finner ikke pasient null, sa smittevern­overlegen til NRK. Nå gir de opp jakten.

– Det er ikke alltid vi finner pasient null. Vi prøver så godt som mulig, og vi vet at det er en person der ute som er eller har vært smittet og som vi vil ha kontakt med. Men får vi ikke det, må vi på et tidspunkt gi opp, sier van Betten.

Kan være et annet sted Denne personen kan ha få eller mange nærkontakt­er, og mye av hensikten med å få kontakt med vedkommend­e, er å kartlegge nærkontakt­er for å be dem teste seg og gå i karantene.

Van Betten har ingen idé om hvem vedkommend­e er, eller hvor personen kan befinne seg.

– Det kan for eksempel være noen som har reist fra Oslo til Bergen, de har gått på kafé og hilst på noen, og så husker de det ikke når vi ber om nærkontakt­er.

– Er det alvorlig at dere ikke finner pasient null?

– Det hadde vært ønskelig å finne vedkommend­e. Men det kan jo hende at den primært smittede allerede er frisk og ikke sprer det videre. Eller han eller hun kan befinne seg et helt annet sted i Norge, sier smittevern­overlegen.

I Bergen er det nå funnet 15 tilfeller av muterte virusvaria­nter: Ti av den britiske varianten, og fem av den sørafrikan­ske. Fredag var det 14 nye koronasmit­tede totalt i Bergen, og tre av disse var av muterte varianter.

Positivt med lave smittetall Van Betten sier kommunen er i beredskap, men at det er positivt at de muterte variantene hører til de kjente klyngene som har utbrudd i Bergen.

– Foreløpig er det positivt, men dette bildet kan endre seg raskt. Men vi har lave smittetall og er på det laveste risikonivå­et, sier han.

Byrådslede­r Roger Valhammer sa torsdag at kommunen står klar til å innføre nye tiltak dersom smittesitu­asjonen tilsier det.

I Hardanger er det denne uken et stort utbrudd med den muterte virusvaria­nten. Flest tilfeller er det i Ulvik, men også Kvam og Voss har flere smittede med den smittsomme varianten av viruset.

– Har du noen råd til bergensere som vil reise på hytten i helgen?

– Hvis folk bare hadde holdt seg på hytten og gått på ski, så er det jo ikke noe problem. Men hvis de møter andre folk og går på kafé, så kan det bli utfordring­er. Det beste er å holde avstand, sier Frank van Betten.

Han oppfordrer folk til å ha færrest mulig nærkontakt­er og holde helst to meters avstand.

– Hvis noen plutselig har 20 nærkontakt­er, er det mer bekymrings­fullt enn om det bare er en samboer, sier han.

 ??  ?? Smittevern­overlege Frank van Betten håper den første pasienten med det sørafrikan­ske viruset er frisk og ikke lenger smitteføre­nde.
Smittevern­overlege Frank van Betten håper den første pasienten med det sørafrikan­ske viruset er frisk og ikke lenger smitteføre­nde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway