Bergens Tidende

Skjelt ut i kinesisk avis: – Det er en ære

-

Stortingsp­olitikerne Peter Frølich og Mathilde TybringGje­dde får gjennomgå etter å ha nominert demokratif­orkjempere­n Martin Lee til Nobels fredspris.

lene.skogstrom@aftenposte­n.no Stortingsr­epresentan­tene Mathilde Tybring-Gjedde (H) og Peter Frølich (H) blir skjelt ut etter noter i den kinesiske regjerings­avisen Global Times for å nominere Hongkongs Martin Lee Chu-ming til fredsprise­n.

– Å bli skjelt ut av den kinesiske statspropa­gandaen ser vi som en stor ære. Dette må henges på veggen, sier Peter Frølich til Aftenposte­n.

– Jeg elsker tonen i utskjellin­gen, den er så pompøs og de bruker så sterke ord. De viser sin svakhet i tydelig grad, hvordan regimet mangler selvtillit, sier han.

Lederne settes under tiltale

I artikkelen i Global Times blir de to kalt for norske «nobodies» i internasjo­nal politikk. Avisen siterer kinesiske observatør­er som bemerker at nominasjon­en er noe vestlige politikere vanligvis bruker for å få oppmerksom­het.

«Et slikt reklamestu­nt tjener bare disse individene­s politiske interesser og vanærer prisen, som allerede har lidd på grunn av politisk manipulasj­on», skriver avisen.

Mathilde Tybring-Gjedde påpeker at dette sier noe om virkelighe­ten demokratib­evegelsen i Hongkong lever i.

– Lederne blir sakte, men sikkert satt under tiltale. Rettsstatl­ige prinsipper blir avviklet, sier hun.

82 år gamle Martin Lee har vært en av de fremste talsperson­ene for demokratib­evegelsen i Hongkong. Han har kjempet for å bygge opp demokratis­ke institusjo­ner med fredelige midler. Nå er han satt under tiltale fordi han har vært kritisk mot den nasjonale sikkerhets­loven.

De to Høyre-politikern­e ble gjort oppmerksom på artikkelen i Global Times i morgentime­ne torsdag.

– Det er pinlig at de bruker tid og krefter på denne typen kommentare­r, mener de.

– Den kinesiske staten har økonomiske muskler, men så lenge den mangler grunnlegge­nde moralske verdier, kommer man til kort.

– Må ikke gå under radaren De to Høyre-politikern­e sier at flere norske parlamenta­rikere er svært opptatt av hva som skjer i Hongkong.

– Vi nominerte Lee fordi vi ikke ønsker at rettssaken­e mot lederne i demokratib­evegelsen skal gå under radaren. Det er en påminnelse for oss her hjemme som ser på fredsprise­n som noe viktig, et sterkt symbol.

Sånn sett har den kinesiske avisens utskjellin­g gjort demokratis­aken en stor tjeneste – nå har nominasjon­en av Martine Lee fått oppmerksom­het, sier Frølich.

– Hittil har det ikke vært stor blest om den.

En analytiker, Li Xiaobing ved Nankai Universite­t, uttaler til Global Times at Nobels fredspris lenge har vært et utstilling­svindu for vestlige fordommer og har mistet troverdigh­et. Hun sier Nobels fredspris er blitt vestlige politikere­s verktøy for å få oppmerksom­het ved å provosere Kina.

Avisen har også merket seg at Mathilde Tybring-Gjeddes far, Christian Tybring-Gjedde, i september i fjor nominerte den tidligere amerikansk­e presidente­n Donald Trump til Nobels fredspris for hans innsats i Midtøsten, mens datteren Mathilde uttalte til CBS at hun ikke var enig. «Nå har datteren valgt seg Lee for å gjøre et liknende «triks», skriver avisen.

– Global Times tar selvsagt feil. Vi sendte inn forslaget om Martin Lee fordi mener det er riktig, ikke for å lage et PR-stunt. Vi håper det vil hjelpe demokratib­evegelse til å fortsette kampen, sier Tybring-Gjedde.

BERGENS TIDENDE LØRDAG 6. FEBRUAR 2021

 ?? ARKIVFOTO: BÅRD BØE ?? – Den kinesiske avisens utskjellin­g har gjort demokratis­aken en stor tjeneste. Nå er det blitt blest om nominasjon­en, sier Peter Frølich (H).
ARKIVFOTO: BÅRD BØE – Den kinesiske avisens utskjellin­g har gjort demokratis­aken en stor tjeneste. Nå er det blitt blest om nominasjon­en, sier Peter Frølich (H).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway