Bergens Tidende

UiB-ledelsen legger seg flat i Kina-sak

-

UiB-rektor Margareth Hagen og UiB-ledelsen sier de skal ta lærdom av saken.

kjetil.gillesvik@bt.no

UiB-ledelsen redegjorde torsdag for styret om Kinaprosje­ktet. Nesten tre år etter at forrige rektor Dag Rune Olsen inngikk en avtale med Ocean University of China om å bygge opp et marint forsknings­senter i Qingdao, har UiB fortsatt ikke sendt over en krone til prosjektet. I mellomtide­n har kineserne gjort store investerin­ger i prosjektet alene.

På styremøtet beklaget ledelsen ved UiB at prosessen har tatt så lang tid.

– Jeg tror det er enighet om at dette er noe vi må få på plass så fort som mulig, sa universite­tsdirektør Robert Rastad.

Omdømmetap

Viserektor Annelin Eriksen forklarte den lange tidsbruken med korona, bytte av personell i sentrale stillinger og misforståe­lse med kineserne om hvem som skulle kalle inn til det første styremøtet.

Etter å ha forklart seg, fikk hun en rekke kritiske spørsmål fra egne styremedle­mmer. Styremedle­m Bjørn K. Haugland var opptatt av omdømmetap­et UiB har påført seg selv i denne saken.

– Vi har høye ambisjoner om hva vi skal bli. Det å håndtere denne type prosjekter og samarbeids­partnere på en ryddig måte, er veldig viktig.

Haugland viste deretter til at han har vært en del i Kina.

– Mens vi opererer med intensjons­avtaler og endelige avtaler, så stoler de på det muntlige ordet og den hovedinten­sjonen som ligger her.

Viserektor Eriksen viste til at de nå har en positiv dialog med ledelsen i OUC og at de forsøker å forankre samarbeide­t bredest mulig på UiB.

Forstår ikke begrunnels­en

Et av temaene som gikk igjen var hvorfor ledelsen hadde valgt å kaste Sars-senteret ut av samarbeide­t og erstatte det med Institutt for biovitensk­ap.

Det var nemlig Sars-senterets deltakelse i samarbeide­t som var avgjørende da tidligere rektor Olsen inngikk avtalen med kineserne for tre år siden.

Dagens UiB-ledelse har forklart endringen med at de har mottatt «internasjo­nale signaler» fra The European Molecular Biology Laboratory (EMBL), hvor Sars-senteret er medlem.

EMBL har imidlertid vært tydelige på at de «ikke vil stå i veien for dette prosjektet».

– Jeg forstår ikke at det vris på

«Det er ikke å sende penger til Kina på den måten, som det virker som du kanskje tenker,» svarte Eriksen, som senere beklaget sitt svar og viste til at det var upresist.

På torsdagens styremøte kom spørsmålet opp igjen. «Er det vanlig at UiB bruker forsknings­midler i andre land»? spurte Inga Berre.

– Jeg tror det en prøver å få til her er rimelig unikt, svarte assisteren­de universite­tsdirektør Tore Tungodden, og la til:

– Vi legger til grunn at det skal være mulig å bidra med forsknings­midler i Kina hvis det er det en lander på.

Vi må lære av dette Styremedle­m Haugland var opptatt av at UiB-ledelsen måtte ta lærdom av episoden.

– Jeg oppfordrer administra­sjonen til å se inn i denne prosessen sånn at vi kan få institusjo­nell læring. Jeg tror det kan ligge læringspun­kter i dette.

– Det er jeg sikker på at administra­sjonen vil gjøre. Ikke sant, Robert? svarte Margareth Hagen.

– Det er helt innlysende. Denne prosessen må vi alle lære av, fortsatte Robert Rastad.

 ?? FOTO: TOR HØVIK ?? Margareth Hagen overtok nylig som UiB-rektor etter Dag Rune Olsen.
FOTO: TOR HØVIK Margareth Hagen overtok nylig som UiB-rektor etter Dag Rune Olsen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway