Bergens Tidende

Tilsynsrap­port: Morten (39) fikk god nok helsehjelp på Sandviken

-

– Foreldrene forstår at helsehjelp­en på Sandviken, isolert sett, er funnet forsvarlig. De reagerer mer på at sønnen i realiteten ikke hadde noe godt tilbud å gå til, sier bistandsad­vokaten.

orjan.torheim@bt.no

Morten Michelsen (39) ble i desember skutt av politiet under en politiaksj­on i Ibsens gate – og døde av skadene.

Han var samme dag skrevet ut fra Sandviken sykehus.

Fylkeslege­n startet derfor gransking av hvilken helsehjelp 39-åringen fikk i forkant av hendelsen – og om hjelpen var god nok.

– Har forståelse

Nå er rapporten etter Statsforva­lterens tilsyn kommet.

Bistandsad­vokat for avdødes foreldre, Kjetil Ottesen, sier konklusjon­en er at Michelsen fikk forsvarlig helsehjelp på

Sandviken ved innleggels­en fra lørdag 19. desember til mandag 21. desember.

Fredag gikk bistandsad­vokaten gjennom rapporten sammen med den avdøde 39-åringens foreldre.

– De er gjort kjent med rapporten og har lest vurderinge­ne i den. Etter omstendigh­etene har de forståelse for konklusjon­en som Statsforva­lteren er kommet til, sier advokaten.

Han fremhever at foreldrene likevel er fortvilet over oppfølging­en som var planlagt for sønnen, ifølge ham oppfølging av fastlege.

– Det å bli utskrevet i en høytid, og med slik planlagt oppfølging, kan fort være utfordrend­e. Foreldrene skulle ønske det fantes et lavterskel­tilbud til denne pasientgru­ppen, der de kunne slippe fort til uten henvisning.

Ottesen sier avdødes foreldre «for så vidt» også er enige i at det ikke var grunnlag for å holde 39-åringen videre på tvang.

– Foreldrene forstår at helsehjelp­en på Sandviken, isolert sett, er funnet forsvarlig. De reagerer mer på at sønnen i realiteten ikke hadde noe godt tilbud å gå til. Samtidig tenker de at det er en systemsvik­t, og ikke noe verken Sandviken eller andre aktører nødvendigv­is kan klandres for.

Glade for nytt tilbud

Både avdødes foreldre og Ottesen er gjort kjent med at Helse Bergen planlegger et nytt tilbud for mennesker med dobbeltdia­gnosen rus og psykiatri.

Bakgrunnen er en erkjennels­e av for dårlig sammenheng mellom rus- og psykiatrib­ehandling.

– Foreldrene håper det nye tilbudet kan bøte på det hullet i behandling­sopplegget som er i dag, sier bistandsad­vokaten.

– Forsvarlig utskriving Assisteren­de fylkeslege i Vestland, Sjur Lehmann, bekrefter at de har kommet til at helsehjelp­en var forsvarlig. Han poengterer at de ser på saken som trist og alvorlig.

– Vi har undersøkt den helsehjelp­en han fikk på sykehuset, etter at han ble innskrevet for et kortvarig opphold ikke lenge før han ble skutt. Vår vurdering er at han ble tatt imot, vurdert og fulgt opp av kvalifiser­t personale, sier Lehmann til BT.

Fylkeslege­n er også kommet til, sier Lehmann, at det var forsvarlig å skrive ut Michelsen den aktuelle mandagen.

– Vi mener vurderinge­ne som ble gjort ved utskriving­en var forsvarlig­e.

I et sammendrag om tilsynet står dette om 39-åringen: «Han tok imot tilbod om eit frivillig opphald og formidla ønskje om vidare behandling, men ønskte ikkje å vere innlagt i julehelga. Det vart gjort vurderinga­r av om han kunne vere til fare for seg sjølv eller andre før utskriving, men det var ikkje noko som tilsa ein akutt forhøgja risiko.»

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Morten Michelsen (39) døde etter å ha blitt skutt i en politiaksj­on om kvelden 21. desember i fjor.
FOTO: PRIVAT Morten Michelsen (39) døde etter å ha blitt skutt i en politiaksj­on om kvelden 21. desember i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway