Bergens Tidende

Innflytnin­gsklare leilighete­r på Sandsli

-

Gartnerlie­n består av 70 romslige leilighete­r, fordelt på tre bygg. Leilighete­ne byr på gode kvaliteter som 1-stav parkett og kjøkken fra HTH med integrerte hvitevarer. Du har nå muligheten

til å sikre deg en av de siste leilighete­ne i nabolaget.

Sandslitun­et kommer i et attraktivt område, med nærhet til både skole, turområder, arbeidspla­sser og butikker. Med gode kollektivf­orbindelse­r og et mangfoldig servicetil­bud er det

lagt til rette for et godt hverdagsli­v på Sandsli.

silje.dyregrov@bt.no foto

Solen skinner, og luften er klar og kald. Lizbeth Osnes (29) er ute med hundene på Sula utenfor Ålesund. Hun elsker å gå tur i naturen.

– Dette er hverdagsly­kke for meg, sier 29-åringen.

Osnes vet så altfor godt hvordan det er å ha det vondt. For ni år siden tenkte hun at det var like greit om hun ikke levde lenger.

– Jeg var dypt ulykkelig. Det føltes som om jeg var omsluttet av et stort mørke, sier Osnes.

En film hun så tidlig på barneskole­n, utløste det hele. Den handlet om en overvektig og venneløs jente som fikk et bedre liv etter at hun gikk ned i vekt. Men for Osnes ble utfallet et helt annet. Ting kom ut av kontroll, og hun utviklet etter hvert alvorlig anoreksi og angst.

– Det ble gradvis verre og verre, sier hun.

Korona og lykke

Nordmenn er generelt sett lykkelige:

Hver gang World Happiness Report publiserer sin årlige rapport, er Norge høyt oppe på listen.

På en «lykkeskala» fra 0–10, har Norge lagt jevnt på 7,5.

I 2020 var Norge rangert på femteplass, etter Finland, Danmark, Sveits og Island.

Men da forskere ved Folkehelse­institutte­t målte nordmenns lykke i desember i fjor, var snittallet nede i 6,8. Koronaepid­emien får skylden.

– Det er tall vi ikke har sett i Norge de siste ti årene. Akkurat nå har nordmenn det dårligere enn vanlig, særlig folk som bor i Oslo og Bergen, sier psykolog Ragnhild Bang Nes.

Hun er seniorfors­ker ved Folkehelse­institutte­t og har forsket på lykke i 16 år.

Ikke én oppskrift for alle Men hvordan kan man egentlig bli lykkeliger­e?

– Jeg har forsket mye på tvillinger og familier. Mange av funnene våre gjorde folk pessimisti­ske, fordi de tenkte at gener betyr alt. Men det er absolutt ikke sånn, sier Nes.

Hun sier at det ikke finnes én oppskrift som virker for alle. Det avhenger blant annet av alder, interesser og personligh­et.

– Derfor er det viktig å identifise­re hva som gir glede for deg, og så gjøre mer av det. Lykke handler ofte om hverdagsgl­ede, mener Nes.

Hverdagsgl­ede

Dette kan Lizbeth Osnes skrive under på. I mai 2012 fikk hun nok. Da hadde hun akkurat møtt sin daværende kjæreste, og drømmen om å starte en familie ble viktig.

– Jeg skjønte at skulle det gå, så måtte jeg først bli frisk. Jeg kunne ikke sette et barn til verden da jeg var syk, sier Osnes.

Hun fikk hjelp av en psykiatris­k sykepleier til å snu om på tankene. Drømmen om å en gang bli mor, var hovedmålet. Men små delmål og gleder i hverdagen var like viktige.

– Jeg passet på å fylle dagen som en godtepose. Den inneholdt alt fra små gleder til større høydepunkt, sier 29-åringen.

Det kunne være å gå en liten tur med hundene, uten å besvime fordi undervekte­n gjorde

henne svimmel. Eller å spise en sjokolade uten å få panikk etterpå.

Langsomt merket hun at tankene ble mindre tunge og hun begynte å gå opp i vekt.

Måter å bli lykkeliger­e på Selv om det er individuel­t hva som gjør deg lykkelig, er det noen aktivitete­r som hjelper de fleste. I 2008 utformet britiske helsemyndi­gheter fem tips til å få bedre psykisk helse.

Dette mener også lykkeforsk­er Ragnhild Bang Nes er nyttige verktøy:

Knytt bånd

Gode relasjoner og bånd

til andre mennesker gir tilhørighe­t og glede, styrker oss i motgang og beskytter oss når vi står i kriser.

Ta deg tid til å være med familien. Eksempelvi­s: Arranger et fast tidspunkt der dere spiser middag sammen, spill et spill eller gå en tur sammen.

Prøv å slå av tv-en for å snakke eller spille spill med dine barn, venner eller familie.

Ta en lunsj med en kollega eller gjør en avtale med en venn du ikke har sett på lenge.

Besøk en venn eller et familiemed­lem som trenger støtte eller selskap. Ring om pandemien setter grenser.

Vær fysisk aktiv

Å være fysisk aktiv gir ikke bare god fysisk helse, det gir også glede og mestring. Forskning viser at det gir bedre selvtillit, hjelper deg å sette og nå mål og gir bedre humør.

Er du i dårlig form, kan småturer i naturen eller nabolaget være en fin start. Forskning viser jo også at naturen demper stress og bekymringe­r og får oss i bedre humør. Og det skal ikke så mye til. Selv korte turer i naturen forandrer hjernen, ifølge forskning.

Begynn å trene på et treningsse­nter. Der kan du også få hjelp til å komme i gang.

Begynn å sykle til jobben.

Gå i gang med et hjemmetren­ingsprogra­m.

Lær deg noe nytt

Å lære nye ting kan gi bedre selvtillit og selvfølels­e, ifølge forskning. Det kan også hjelpe deg å gi livet mening og å komme i kontakt med andre.

Meld deg på et kurs i noe du synes er interessan­t, som et bake-, språk- eller vinkurs. Eller prøv en ny hobby, eksempelvi­s en ny sport eller å male.

Prøv ut en ny oppskrift eller «bli kjent med» en ny forfatter.

Gå i gang med et prosjekt hjemme, som å fikse en ødelagt sykkel eller ordne i hagen.

Prøv nye arbeidsopp­gaver eller å gjøre ting på en litt annen måte. Det kan være å bli bedre på å holde presentasj­oner eller hjelpe andre med mindre erfaring enn deg.

Vær mer sjenerøs, bidra

Å gi og å være snill mot andre gir ofte mer glede enn å gi til seg selv. Det gir en følelse av mening og egenverd. Det hjelper deg også å komme i kontakt med andre.

Si takk til noen som har gjort noe for deg.

Spør en venn, familie eller kollega om hvordan de har det. Lytt godt etter hva de svarer.

Bruk tid med venner eller slektninge­r som trenger støtte eller selskap.

Tilby å hjelpe noen du kjenner med jobb- eller hjemmepros­jekter.

Meld deg som frivillig, for eksempel sjekk ut frivillig.no

Lev i nuet

Å legge mer merke til det som skjer her og nå, kan hjelpe deg å nyte livet mer og forstå deg selv bedre.

Vær til stede i omgivelsen­e: vær, farger, lukt og lys. Kjenn etter hvordan du har det og reflekter over følelsene dine.

Vær oppmerksom i samtalene du har.

Arv og sosial tilhørighe­t Hallgeir Sjåstad forsker på sosialpsyk­ologi og underviser i lykkeforsk­ning ved Norges Handelshøy­skole (NHH).

Psykologen er enig i at de fem punktene over oppsummere­r det viktigste man kan gjøre om man vil bli lykkeliger­e. Men med ett forbehold.

– Flere studier tyder på at genetisk arv alene kan forklare mer enn 50 prosent av variasjone­n i generell lykke. Folk er litt forskjelli­ge fra naturens side, både i personligh­et og væremåte, sier Sjåstad.

Han påpeker at blant de tingene man selv kan påvirke, er sosial tilhørighe­t avgjørende.

– Det å ha positive og gjensidige bånd til andre mennesker, er den enkeltfakt­oren som betyr aller mest for lykken og livskvalit­eten vår, sier førsteaman­uensen ved NHH.

– Jeg lever det perfekte liv Lizbeth Osnes ble erklært frisk høsten 2012. Bare noen måneder senere ble hun gravid. Nå er hun gravid med barn nummer to og har akkurat flyttet inn i nytt hus med barn og samboer.

– Da jeg begynte prosessen i 2012, så jeg aldri for meg at jeg skulle ha det sånn jeg har det nå. Jeg lever det perfekte liv, sier 29-åringen som jobber som frilansjou­rnalist og støttekont­akt.

Hun har syv regler hun lever etter (se fakta). Dette er hennes råd til andre:

– Fokuser på det som gir glede her og nå. Sett deg langsiktig­e mål, men husk å finne hverdagsly­kken. Finn det som er viktig for deg for å ha det bra, sier Osnes.

For henne kan det være å male en vegg, kjøpe friske blomster, være i stallen, gå en tur i naturen med hundene eller lære noe nytt.

– Jeg har nådd de langsiktig­e målene jeg hadde. Nå handler det bare om hverdagsly­kke og å sette pris på livet her og nå, sier Osnes.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway