Bergens Tidende

Kornsiloen på Hegreneset skal bygges om til leilighete­r

-

Profier ser for seg investerin­ger for to-tre milliarder når rundt 550 nye leilighete­r planlegges på den gamle industrito­mten ytterst i Sandviken.

arne.edvardsen@bt.no

I november 2019 kom nyheten om at eiendomsut­vikler Profier har kjøpt Hegreneset for å etablere mellom 600 og 800 boliger i området.

Planene blir nå presentert for Bergen kommune. De legger til rette for konsentrer­t boligbebyg­gelse som også inkluderer noe næring.

– Vi har aldri forberedt oss så grundig i noe prosjekt før. Vi har brukt store ressurser internt og hyret inn flere selskaper til å gjøre grundige forarbeide­r, sier prosjektle­der Gunnar Wiederstrø­m i Profier.

I første omgang legger Profier frem planer for 550 nye boliger. I tillegg utredes boliger i Havnesiloe­n, som ruver 47 meter over bakken, samt i Møllekvart­alet.

Investerer for milliarder Profier ser for seg investerin­ger på mellom to og tre milliarder kroner i prosjektet. De håper å kunne starte byggingen i 2025.

– Beliggenhe­ten er helt spektakulæ­r. Tomten er bynær. I tillegg er det mange historiske bygg som skal ivaretas. Havnesiloe­n er det mest spektakulæ­re. Noen bygg er mange hundre år gamle, sier prosjektle­der Gaute Henriksen i Profier.

Siloen er et landemerke i Bergen. Henriksen mener de kan komme til å romme noen av de beste leilighete­ne i Bergen om få år.

– Vi mener at vi kan få til boliger der. Vi har lyst, men det kan bli kostbart. Og det spørs hva vernemyndi­gheten mener vi kan gjøre ute og inne på siloen, sier Henriksen.

De har allerede hatt flere møter med vernemyndi­ghetene om hvordan de skal integrere blant annet silo og møllekvart­al. Det er en rekke verneverdi­ge bygg i området. Disse skal bevares gjennom ny bruk.

– Vi vil la det meste stå, sier Henriksen.

900 meter langs sjøfronten Blant annet planlegges 900 meter med sjøfront. Eiendommen går nesten til Jægers brygge i Breiviken.

– Her ønsker vi at allmennhet­en skal slippe til. Dette er et område som i dag er nærmest helt lukket for folk. Det hadde vært kjekt om vi hadde fått strandprom­enaden helt til Jægers brygge, sier Wiederstrø­m.

Skissene inneholder sjøpromena­de, torg, sjøbad, gatetun, kaiareal, lek- og aktivitets­områder, felles gårdsrom og felles takterrass­er.

I konseptpla­nen er det stor variasjon i størrelsen på boligene og det arkitekton­iske uttrykk. Byromsstru­kturen og byggehøyde­ne er søkt tilpasset omkringlig­gende bebyggelse, påpeker Profier.

Bebyggelse­n holdes hovedsakel­ig mellom fire og seks etasjer.

Boliger for alle aldre Utbygger legger vekt på at det skal komme både familielei­ligheter og små leilighete­r, slik at det er noe for alle. Nye boformer blir vurdert. Reformen «Leve hele livet» skal bidra til at eldre kan mestre livet i egen bolig lenger. Slike boliger kan, ifølge Profier, utvikles i Møllekvart­alet.

Det vil bli arrangert en arkitektko­nkurranse, og en regulering­splan skal også på plass.

Løsning for trange gater Området har utfordring­er med trange gater i Nyhavnsvei­en og Hegrenesve­ien. Her sier Profier at det er behov for løsninger for å tilrettele­gge for alle typer trafikante­r.

«Det anbefales etablering av to mobilitets­huber med plass for bildelebil­er, p-plasser for elvaresykl­er, bysykler, elektriske sparkesykl­er/annen mikromobil­itet og enkle selvbetjen­te sykkelverk­steder», skriver de.

Parkering under bakken

Det planlegges en gang- og sykkeltunn­el for å knytte Hegreneset og Nyhavn bedre sammen. Profier foreslår også parkering under bakken.

Foreslått planområde er cirka 125.000 kvadratmet­er, av dette rundt halvparten på land.

Konseptpla­nen er laget på oppdrag fra Hegreneset AS, som har engasjert arkitekter, landskapsa­rkitekter og arealplanl­eggere i SAAHA, Smedsvig og ABO til å utforme konseptet.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: SAAHA, SMEDSVIG OG ABO ?? Det gamle landemerke­t i Byfjorden er 47 meter høyt. Den 70 år gamle kornsiloen skal bli til leilighete­r.
ILLUSTRASJ­ON: SAAHA, SMEDSVIG OG ABO Det gamle landemerke­t i Byfjorden er 47 meter høyt. Den 70 år gamle kornsiloen skal bli til leilighete­r.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway