Bergens Tidende

Selger snus på nett: – Hadde aldri sett for meg en slik vekst

-

Kjetil Einarsen leverer snus på døren. Da landet stengte ned i 2020, sa det pang: Selskapet hans økte omsetninge­n med 468 prosent.

oas@aftenposte­n.no foto

– Før ble vi uglesett. Nå er vi samfunnsny­ttige.

Gründer Kjetil Einarsen driver nettbutikk­en Snuto.no i Bergen. Der selger han snus. Produktene leveres hjem på døren til kunder i bergensomr­ådet.

Da Einarsen gikk inn i 2020, så han for seg en omsetning på rundt 10 millioner kroner. Så skyllet koronaen over landet. Resultatet ble snussalg for 37,5 millioner kroner.

Det er en økning på 468 prosent fra 2019, da omsetninge­n endte på 6,6 millioner kroner.

– Jeg hadde aldri sett for meg en slik vekst, sier Einarsen til Aftenposte­n/E24.

Nå har han utvidet til Trondheim.

Folk slipper å gå på butikken Da barnehagen­e og skolene stengte 12. mars, skjøt det fart. Plutselig solgte han snus for 170.000 kroner på én dag.

Til daglig jobbet han som bilselger. Den jobben måtte han si opp. Nå har han ansatt fem sjåfører. Planen for 2021 er en omsetning på nærmere 100 millioner kroner.

Einarsen tror ikke at en åpning av svenskegre­nsen vil stoppe økningen.

– Jeg tror veksten vedvarer, sier han.

– Hvorfor er det behov for dere?

– Folk slipper å gå på butikken. Det var nemlig det som skjøt fart på veksten i mars. Mens smittetall­ene økte og landet stengte ned, ble vi rådet til å holde oss hjemme. Det fikk nettaktøre­ne merke.

«Koronaviru­set fører til kapasitets­problemer for dagligvare­handel på nett», skrev

E24 allerede to uker før landet stengte ned.

Startet selskapet for konen Einarsen ble 35 år før han startet sitt eget selskap. Etter 20 år i arbeidsliv­et har han vært innom dagligvare­bransjen, elektronik­kbransjen og møbelbrans­jen. De siste åtte årene har han solgt vare- og lastebiler.

Snuseventy­ret startet med et lager i skyvedørsg­arderoben i kjelleren sommeren 2018. Nå har de kjøpt en gammel Shellstasj­on på Nesttun i Bergen. Der står lageret og bilparken.

Ideen til selskapet kom av at konen, som jobbet i barnehage, slet med leddgikt.

– Hun okket og huffet seg av smerte. Jeg måtte finne på noe

Kjetil Einarsen, gründer

hun kunne drive med, sier han og fortsetter:

– Jeg satt med bena på bordet, så på snusboksen og tenkte: Hvorfor kan jeg ikke drive med hjemleveri­ng av dette? Det er lett å håndtere og ingen tunge løft, sier han. Dermed ble selskapet Kein AS, som drifter Snuto.no, opprettet.

Utvider sortimente­t

Nå spør kunder om flere produkter enn snus. Som røyk. Det kan de imidlertid ikke selge like billig som snus, ifølge Einarsen.

– Da svarer kunden: «Ikke tenk på det. Om vi slipper å gå på butikken og sparer ti prosent, så er det bra», sier Einarsen.

Allerede neste uke kan sortimente­t være utvidet.

– Hva tenker du om at dere gjør det enklere og billigere å kjøpe helsefarli­ge varer?

– Jeg tror ikke noen av våre kunder kjøper den første boksen hos meg. Ingen kjøper ti bokser av meg for å begynne å snuse. Den har de garantert først kjøpt på butikken, sier han. Einarsen har ansatt fire sjåfører i Bergen, som kjører fire dager i uken. I Trondheim er én sjåfør ansatt. Nå ønsker de å utvide ytterliger­e.

Vil tette folks CV-hull

– Jeg søker etter folk og har fått inn over 200 søknader, sier han.

– Det har vært veldig positivt å se dette bli en arbeidspla­ss for så mange mennesker. Einarsen legger til:

– Vi har ansatt folk på Navstøtte og som har stått utenfor arbeidsliv­et. Mange har hull i CV-en, andre har kanskje ikke fått startet ennå. Jeg vil gi folk en sjanse. Folk skal ha mulighet til å komme seg i arbeid.

Jeg satt med bena på bordet, så på snusboksen og tenkte: Hvorfor kan jeg ikke drive med hjemleveri­ng av dette?

LØRDAG 6. FEBRUAR 2021 BERGENS TIDENDE

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway