Bergens Tidende

Urangruve på Grønland skaper ny splittelse og uro

- JACOB SVENDSEN jacob.svendsen@pol.dk

Uran, radioaktiv­t støv og en gruve noen kilometer fra de om lag 1300 beboerne i den sør-grønlandsk­e byen Narsaq er i fred med å velte den grønlandsk­e regjeringe­n, Naalakkers­uisut. De politiske problemene i Grønland har potensial til å vekke gamle motsetning­er mellom Nuuk og København, og i til sist bli en brikke i stormaktsk­onkurranse­n mellom USA og Kina.

Det er et gammelt «spøkelse» i grønlandsk – og dansk – politikk, som er blitt vekket til live med stor kraft. På toppen av det hele ligger det bombetrusl­er og beskyldnin­ger mot grønlandsk­e regjerings­medlemmer for å være kujoner.

Navnet er Kvanefjell eller Kuannersui­t, som det gigantiske gruveprosj­ektet heter på grønlandsk. Gruven har vært planlagt siden 2007. Hovedprodu­ktet er sjeldne jordarter til elektronik­kog miljøindus­trien, mens uran er et biprodukt.

Selvstendi­ghet Miljøprobl­emene må veies opp mot økonomi og jobb. Om noen år kan den åpne gruven være en realitet som vil sikre landet milliardin­ntekter, flere hundre arbeidspla­sser og forandre en hel by for evig. I bakgrunnen ulmer den grønlandsk­e drømmen om å bli økonomisk selvbærend­e og dermed veien til selvstendi­ghet.

Det australske gruveselsk­apet Greenland Minerals har etter flere forsøk fått godkjent de mange forholdsre­glene rundt miljø av de grønlandsk­e myndighete­ne og deres miljøfagli­ge rådgivere på Aarhus Universite­t.

Klar om tre år

Denne uken ble det holdt det første av fem borgermøte­r på Sør-Grønland. Innsigelse­r og spørsmål må besvares før gruveselsk­apet kan få en utvinnings­tillatelse. Spør man ministeren for arbeid og mineralske råstoffer, Jens Fredrik Nielsen fra partiet

BERGENS TIDENDE LØRDAG 6. FEBRUAR 2021 ung mann bare var satirisk da han kom med truslene på internett.

Han er nå anholdt av politiet, og Grønlands borgermest­er, Bjørn Tegner Bay, ser ingen trusler mot borgermøte­ne. «Vi føler at denne saken har vi fullstendi­g styr på», sier han til Grønlands Radio, KNR.

Ministrene lover at de nok skal delta i møter før det blir gitt en utvinnings­tillatelse, men Mariane Paviasen, og mange med henne, tror ikke mye på det.

– Jeg ser det sånn at politikern­e bare har tatt seg muligheten for å unngå å møte innbyggern­e her i området, sier hun.

Splitter regjerings­parti Mens borgermøte­ne handler om miljø og arbeidspla­sser, så er det dyp splittelse i det store sosialdemo­kratiske regjerings­partiet Siumut. Grønlands landsstyre­formann, Kim Kielsen, ble før jul av andre grunner vraket som partiforma­nn, men nå lager gruvespørs­målet ny uro i partiet.

Sterke krefter i hovedstyre­t er i ferd med å skifte holdning til miljøprobl­emene i prosjektet, og spørsmålet er om regjerings­koalisjone­n med Jens Frederik Nielsens borgerlige parti Demokrater­ne kan holde sammen. Seniorfors­ker Ulrik Pram Gad fra Dansk Institut for Internatio­nale studier snakker om en «intern borgerkrig» i Siumut som kan føre til valg i utide.

Vi er jo veldig bekymret over risikoen for forurensin­g av byen og hva som kommer til å skje.

Mariane Paviasen, medlem av det grønlandsk­e parlamente­t, Inatsisart­ut

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway