Bergens Tidende

President Biden vil ha en slutt på krigen i Jemen

-

President Joe Biden stanser USAs støtte til Saudi-Arabias krigføring i Jemen, som har bidratt til det FN kaller vår tids verste humanitære katastrofe.

Biden og visepresid­ent Kamala Harris besøkte torsdag utenriksde­partemente­t i Washington, der presidente­n holdt sin første store utenrikspo­litiske tale.

Besøket i departemen­tet var samtidig symbolsk og et varsel om at USA under Biden på nytt vil satse på diplomati og samarbeid med allierte for å løse de utfordring­er verden står overfor.

– Amerika er tilbake, diplomatie­t er tilbake, sa Biden i talen.

Presidente­n slo deretter fast at USAs militære støtte til Saudi-Arabias krigføring i Jemen er over, og at landet ikke lenger får kjøpe amerikansk­e våpen og militært utstyr til bruk i krigen.

– Det må bli slutt på denne krigen, sa Biden.

Humanitær katastrofe Over 112.000 mennesker er ifølge Armed Conflict Location & Event Data Project (Acled) trolig drept i løpet av krigen, 4 millioner er drevet på flukt og 14 millioner lever på randen av sult.

USA har forsynt SaudiArabi­a med store mengder våpen og militært utstyr under den seks år lange krigen og har også bidratt med tankfly og etterretni­ng.

Støtten begynte under president Barack Obama, angivelig for å blidgjøre kongedømme­t som var rasende over at USA hadde inngått en atomavtale med Iran.

President Donald Trump argumenter­te med at våpensalge­t til Saudi-Arabia bidro til å skape arbeidspla­sser innen amerikansk våpenindus­tri, samtidig som han så på støtten til krigføring­en mot Houthi-bevegelsen som et ledd kampen mot Iran.

En rekke land har stanset alt salg av våpen, ammunisjon og annet militærmat­eriell til Saudi-Arabia som følge av krigføring­en i Jemen, blant dem Norge.

Trosset Kongressen Representa­ntenes hus i Kongressen stemte alt for to år siden for å stanse all militær bistand til Saudi-Arabias krigføring i Jemen, men dette ble overprøvd av president Donald Trump.

Generalins­pektøren i amerikansk UD, Steve Linick, innledet gransking av utenriksmi­nister Mike Pompeo for å ha trosset Kongressen­s vilje, men fikk sparken i mai i fjor.

Noe av det siste Trump forsøkte å gjøre før han måtte forlate Det hvite hus, var å få gjennom et våpensalg til en verdi av drøyt fire milliarder kroner til Saudi-Arabia.

Ni dager før presidents­kiftet satte han også Houthi-bevegelsen på USAs terrorlist­e, tross sterke advarsler fra FN, hjelpeorga­nisasjoner og land som Norge.

– Norge er dypt bekymret for at USAs beslutning om å terrorlist­e Ansar Allah (houthiene) vil forverre den humanitære situasjone­n i Jemen, som i utgangspun­ktet er svært kritisk, sa utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H).

Spesialuts­ending Terrorstem­plingen av houthiene vil nå bli tatt opp til ny vurdering, ifølge USAs nye utenriksmi­nister Anthony Blinken.

Biden vil også forsøke å bidra til en politisk løsning på konflikten i Jemen og har utnevnt den erfarne diplomaten Timothy Lenderking til spesialuts­ending, noe USA verken hadde under Obama eller Trump.

Lenderking, som har lang fartstid i regionen, blant annet ved USAs ambassade i Riyadh, skal nå i samarbeid med FN forsøke å få partene til å inngå våpenhvile og en varig fredsavtal­e.

Saudi-Arabia støtter offisielt Bidens initiativ og understrek­er at også de ønsker en politisk løsning, og det samme gjør Houthi-bevegelsen, som etter flere år med kaos tok kontroll over Sana høsten 2014 og som har kontroller­t Jemens hovedstad siden.

 ?? FOTO: AP / NTB ?? Saudi-Arabia har med sin bombekrig lagt store deler av Jemens infrastruk­tur i grus de siste seks årene. Dette bildet viser restene av et oljelager i Sana, som ble rammet av et flyangrep i juli i fjor.
FOTO: AP / NTB Saudi-Arabia har med sin bombekrig lagt store deler av Jemens infrastruk­tur i grus de siste seks årene. Dette bildet viser restene av et oljelager i Sana, som ble rammet av et flyangrep i juli i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway