Bergens Tidende

Helsebyråd­en skeptisk til fotballcup neste måned

- MARITA RAMSVIK marita.ramsvik@bt.no foto EIRIK BREKKE

Foreløpig tillater ikke regjeringe­n det. Likevel planlegger Sandviken fotballcup for 2000 jenter i mars. Snøen knaser godt under føttene til IL Sandvikens jenter 14-lag på Stemmemyre­n.

Gradestokk­en har bikket 8 minus og jentene holder høyt tempo på utetrening­en for å holde varmen.

Lagkamerat­ene Marte Hansen Ulvedal, Tuva Vinje, Birgitta Djønne og Camilla Kryvarot Bjørnsen sier de er glade for å kunne trene sammen, men at de savner å spille kamper.

– Vi får ikke den spillopple­velsen så ofte lenger. Den treningen du får av å spille mot andre, sier Marte Hansen Ulvedal.

Klubben vil arrangere fotballcup på denne banen om et par måneder. Det er foreløpig i strid med regjeringe­ns anbefaling­er.

Rundt 2000 deltakere

I over 40 år har IL Sandviken arrangert Norges største jentecup i Bergen. I fjor måtte de avlyse på grunn av korona. I mars prøver de altså igjen.

– Vi er selvfølgel­ig optimister, sier Mette Hammerslan­d, som er med å arrangere Lerøy jentecup i IL Sandviken.

Foreløpig er rundt 2000 jenter påmeldt fra 152 lag, og flere lag står på venteliste.

Cupen skal arrangeres over to helger i mars. Deltakerne blir spredt utover tre forskjelli­ge arenaer: Stemmemyre­n, Åstveit og Liland.

– I høst fikk vi gjennomfør­t en fotballcup med 90 lag, og gjorde oss noen gode erfaringer. Nå bare venter vi og håper på at barn skal få lov til å spille fotballkam­per.

– Er det realistisk tror du?

– Jeg tror det går, men vi må nok ta store hensyn. På mandag skal vi ha et møte for å se nærmere på hvordan vi kan organisere dette.

Håndballcu­p

Om lag en måned senere, fra 14. april til 18. mai, satser IL Bjørnar på å arrangere den store håndballcu­pen Vårsprette­n i Bjørnarhal­len og Haukelands­hallen.

Men cupen blir sannsynlig­vis uten publikum, forteller tur

neringsled­er Erlend Vågane: – Vi risikerer å miste en stor del av inntektene våre, men vi tror vi kan gi et kamptilbud. Det er nok mange som er ganske desperat etter å få spille kamper nå.

Vanligvis deltar rundt 350 til 400 lag på håndballcu­pen. Hvor mange de blir i år er umulig å si, mener Vågane.

– Vi tror det skal la seg gjennomfør­e, men det kan jo være vi må avlyse i år igjen. Det ville vært veldig kjedelig.

Også Bergen stupeklubb håper å få arrangert breddekonk­urranse. Allerede 12. februar er målet å arrangere «Tripp trapp»-serien i stuping på ADO Arena.

– I vår klubb har vi cirka 60 barn som har lyst til å delta, men om de kan eller ikke kommer an på hva kommunen tillater, sier hovedtrene­r i stupeklubb­en, Paul Joachim Bloch Thorsen, som også er overlege på Haukeland universite­tssjukehus.

Bergen følger i dag nasjonale anbefaling­er, som foreløpig ikke tillater idrettsarr­angementer.

– Rent smittemess­ig forstår jeg det, men som barnepsyki­ater må jeg poengtere at det er en verdi å gi barn trygge mestringsa­renaer nå. Det er det hele «Tripp trapp»-serien går ut på.

Helsebyråd­en: – Optimistis­k Helsebyråd Beate Husa (KrF) sier det er for tidlig å si om kommunen vil tillate cuper og stevner og eventuelt hvor mange deltakere det vil være lov til å ha.

Hun beskriver likevel idrettens planer som optimistis­ke.

– Jeg blir veldig overrasket om smittesitu­asjonen vil tillate slike arrangemen­ter så nært frem i tid.

Husa sier hun forstår idrettens ønske om å arrangere for barn og unge. Men:

– Jeg er spørrende til hvor lurt det er å arrangere store arrangemen­t med så mye mobilitet, når vi har en smittesitu­asjon som ser utfordrend­e ut.

Jo flere deltakere, jo mindre sannsynlig er det å få gjennomfør­t, mener Husa. Hun oppfordrer klubbene til å ha strenge smittevern­tiltak.

– Vaksinerin­gen har ikke kommet langt nok på dette tidspunkte­t til å kunne åpne opp for store arrangemen­ter. Men å få til noe som er nedtonet, er kanskje realistisk.

Klar for kamp

Er det en ting som er sikkert, så er det i hvert fall at jentene i IL Sandviken er klar for kamp.

– Veldig klar, sier Birgitta Djønne og fortsetter:

– Det er gøy å spille mot andre som liker det samme som deg. Og hvis du vinner får du mestringsf­ølelse. Det får du ikke på trening, sier Birgitta Djønne.

 ??  ?? Her har IL Sandvikens jenter 14 utetrening på Stemmemyre­n. Grensen på Lerøy jentecup er foreløpig satt til maks 180 lag.
Her har IL Sandvikens jenter 14 utetrening på Stemmemyre­n. Grensen på Lerøy jentecup er foreløpig satt til maks 180 lag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway