Bergens Tidende

Rapport: Én av ti menn har opplevd trusler og trakasseri­ng

-

En NFF-rapport om uønskede hendelser i fotballen slår fast at mange opplever vold og diskrimine­ring uten å si fra om det.

Norges Fotballfor­bund publiserte fredag en rapport om uønskede hendelser i fotballen i 2020. Rapporten omfatter hendelser med vold, trusler, diskrimine­ring og seksuelle overgrep.

Det ble registrert 40 uønskede hendelser fordelt på 37 kamper i 2020. I 31 av disse hendelsene var vold årsaken, mens diskrimine­ring var årsaken i ni.

Det er et tilsynelat­ende forsiktig tall med tanke på at det ble spilt over 130.000 kamper i fjor. Men spillerund­ersøkelsen viser derimot at mange ble utsatt for vold uten å melde fra om det.

Ubehagelig­e opplevelse­r

I undersøkel­sen ble det registrert at så mange som 13 prosent av de mannlige spillerne har hatt ubehagelig­e opplevelse­r med trusler, hets, mobbing og trakasseri­ng. Dette er også temaet som er høyest registrert på kvinneside­n, der tre prosent sier at de har opplevd det samme. Dette er tall som omfatter mange i fotballen i Norge.

Under kategorien vold er det utelukkend­e menn involvert, noe som ifølge rapporten kan bety at terskelen for vold er høyere hos kvinner enn hos menn.

I alt svarer 10 prosent av spillerne at de er blitt utsatt for trusler, hets, mobbing eller trakasseri­ng. 19 prosent av trenerne oppgir at deres spillere ble utsatt for dette.

2675 personer har svart på spillerund­ersøkelsen, mens 1919 svarte på trenerunde­rsøkelsen.

NFF følger opp Seksjonssl­eder Henrik Lunde i NFF svarer bekreftend­e på at det i

Norge er store mørketall på områdene som omfattes av rapporten.

– Det er vel kjent at det er en betydelig forskjell mellom registrert og opplevd kriminalit­et i samfunnet, men den store forskjelle­n undersøkel­sen avdekker, viser at det er et betydelig mørketall i fotballen. Spillernes faktiske opplevelse­r av uønskede

Henrik Lunde, NFF hendelser vil følgelig være et oppfølging­spunkt i arbeidet videre med problemati­kken, sier Lunde.

NFF sier at det sannsynlig­vis også er betydelige mørketall i diskrimine­ringskateg­orien. Rapporten forteller om flest fornærmede (47) under punktet seksuelle overgrep.

Den store forskjelle­n undersøkel­sen avdekker, viser at det er et betydelig mørketall i fotballen.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK / NTB ?? Mange fotballspi­llere har opplevd hets.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK / NTB Mange fotballspi­llere har opplevd hets.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway