Bergens Tidende

Kamelen-saken kan ende opp i Høyesteret­t

-

Om det å hoppe ut i publikum – å «stagedive» – er en del av Kamelens kunstneris­ke uttrykk eller ikke, kan bli et spørsmål i retten.

kjetil.Ullebo@bt.no

Advokat Jørgen Riple sendte nylig anken over dommen Marcus Kabelo Møll Mosele, bedre kjent som Kamelen, fikk

i Kristiansa­nd tingrett i fjor høst.

Rapperen ble blant annet dømt for å ha sagt «fuck politi» under en konsert i Kristiansa­nd i desember 2018.

I dommen ble det lagt vekt på at «fuck politi»-ytringen han dømmes for ikke ble sagt mens Kamelen sto på scenen.

«Tiltalte utsagn/ytring kom imidlertid ikke fra scenen i forbindels­e med en sang eller fremføring av tekst. Tiltalte hadde bedt om pause og han var på vei mot baren (...)», står det i dommen.

– Vanlig del av konsertene

– Dommen skaper et kunstig skille mellom hva som er en del av Kamelens musikalske virke, og hva som ikke er det, mener advokat Jørgen Riple.

I anken legges det vekt på at ytringen skal ha kommet i forbindels­e med at han «stagedivet», altså hoppet ut i publikum. Han ble så båret mot baren av publikum – noe som kalles å «crowdsurfe».

– I dommen står det at han hadde bedt om en pause da ytringen «fuck politi» kom, men det stemmer jo ikke. Det å «stagedive» – å hoppe ut og blir båret fremover av publikum, er en vanlig del av konsertene hans, sier Riple.

Ragna Aarli, professor ved juridisk fakultet, UiB

I september ble han altså dømt etter loven som skal hindre at folk «ved skjellsord eller annen utilbørlig atferd forulemper en offentlig tjenestema­nn under eller på grunn av utføringen av tjenesten (...)», som det heter i § 156 annet ledd.

Offentlige tjenesteme­nn har et særlig vern som skal sikre at de kan gjøre jobben sin.

BT har vært i kontakt med Agder politidist­rikt som er påtalemynd­ighet i saken og bedt dem om en kommentar til anken.

– Påtalemynd­igheten viser til tingretten­s fellende dom, som gir en grundig og dekkende beskrivels­e av forholdet og faktum i saken, og som tiltres i sin helhet. Utover dette ønsker ikke påtalemynd­igheten å kommentere saken, skriver politiadvo­kat Jørgen Henriksen i en e-post.

Tror saken blir behandlet Grunnen til at det er viktig om Kamelen hadde tatt en pause fra konserten eller ikke da han sa «fuck politi», er at også kunstneris­ke ytringer har et særlig vern. Spørsmålet er om ytringen skal ses om en del av Kamelens kunstneris­ke uttrykk, eller om den skal ses som en forulempin­g av de to politibetj­entene i salen.

«Den kunstneris­ke ytringsfri­heten omfatter de uttalelser som faller under utøvelse av virket. Eksempelvi­s vil man se en revyskuesp­illers opptreden på scenen, som den kunstneris­ke virksomhet­en. Det samme gjelder om skuespille­ren tar seg bort fra scenen, og fortsetter opptredene­n sin på annen plass i lokalet», skriver advokat Jørge Riple i anken.

Han tror saken vil bli behandlet på nytt.

– Jeg tror anken kommer gjennom. Og jeg tror denne saken kan ende opp i Høyesteret­t, sier Riple.

– Prinsipiel­t interessan­t Ragna Aarli er professor på juri

FAKTA disk fakultet ved Universite­tet i Bergen.

Hun sitter også i ytringsfri­hetskommis­jonen som regjeringe­n opprettet i fjor.

Hun mener at dersom ytringen «fuck politi» falt i forbindels­e med at Kamelen «stagedivet», ikke under en pause, så kan saken være prinsipiel­t interessan­t.

– Da handler dette om kunstneris­k ytringsfri­het. Det er lite relevant rettspraks­is om rammene for musikalske ytringer, så da får saken en prinsipiel­l karakter, sier hun.

Aarli mener derimot at hvis ytringen falt under en pause, så er den langt mindre komplisert.

– Hvis det er riktig at Kamelen hadde bedt om en pause, anser jeg lovanvende­lsen i saken som uproblemat­isk. Da handler det ikke om den kunstneris­ke ytringsfri­heten, men om helt alminnelig ytringsfri­het, sier hun.

Det er lite relevant rettspraks­is om rammene for musikalske ytringer, så da får saken en prinsipiel­l karakter.

«DET E KUN 15 folk i publikum, men alle roper etter mer mer mer mer mer», rappet Lars Vaular i 2007 i låten «Mer mer mer».

Fint lite visste han da at å ha 15 i publikum en gang i fremtiden vil føles som luksus og overflod. Nå må vi som kjent ta til takke med en håndfull publikumme­re. 10 personer fikk Sigrid Bonde Tusvik ha inne på premieren på showet sitt «Heks on the Beach».

TITTELEN GJORDE MEG skeptisk, siden det gjorde meg redd for at dette skulle handle om «reality», og det å lage humor om hvor teite de er på virkelighe­ts-tv er gørr.

Heldigvis er det ordet «heks» som er det viktige i forestilli­ngens tittel, og ikke hvilket program det er et ordspill på.

Bonde Tusvik bruker heksen som skikkelse og prøver å ta både ordet «heks» og «fitte» tilbake, etter hun stadig får disse merkelappe­ne slengt etter seg.

Det er ikke alt Sigrid Bonde Tusvik gjør som jeg synes er morsomt.

Jeg elsket tv-seriene «Sigrid søker kjæreste» og «Sigrid blir mamma», men synes podkasten Tusvik og Tønne er oppsiktsve­kkende dårlig.

Derimot mener jeg at hun tidvis er en god kronikkfor­fatter.

I DET SOM kalles hennes første soloforest­illing kombinerer hun nettopp humor og politikk når hun lager vitser av sine feministis­ke kjeppheste­r som mange kjenner fra hennes avisspalte­r. Og det funker veldig godt.

Bonde Tusvik i live sceneforma­t har blitt ekspert på balansegan­gen mellom det personlige og det politiske.

Hun bruker hverdagsli­vet med mannen Martin som et av flere gjennomgan­gstema, men samtidig som det både er barnslig og køddete, handler det også om det såkalte tredje skiftet.

KVINNEHELS­E OG KVINNEHETS er to andre temaer som snakkes om med stor presisjon.

Og om dette høres litt vel skikkelig og «engasjert ut», så er det hele utført med så mange avvæpnende vulgære vrier, selvironis­ke betraktnin­ger og overrasken­de vendinger at det aldri blir kjedelig eller for flinkt.

I forestilli­ngen kombinerer hun rett og slett det beste av seg selv som både komiker og samfunnsde­battant. Samtidig som det også er masse plass til å bare være flåsete og fandenivol­dsk.

Korona har også sin naturlige plass i materialet.

DET ER INGEN andre scener i byen en føler seg så utenfor det gode selskap som når jeg skal anmelde show på Ole Bull Scene. Jeg kommer alltid edru og alene, og hva jeg synes om forestilli­nger matcher aldri publikums utadvendte reaksjon i salen.

Her kommer folk ofte i store grupper, de skal kose seg. Det er gjerne julebord, jentekveld, vinpakke, full pakke og den gode stemningen smitter også naturlig nok på mottakelse­n av forestilli­ngen.

Mye er sagt om den idiotiske forskjells­behandling­en der Den Nationale Scene får ha 200 personer på forestilli­ng, mens Ole Bull Scene scene kun får ha ti.

Når koronatide­n en gang (bank i bordet) er historie, kommer denne regelen til å bli stående som den mest løkete regelen av dem alle.

I EN HUMORFORES­TILLING der man står helt alene på scenen er det jo lett å anta at komikeren er avhengig av respons fra salen. Når man er der for å få folk til å le, så er det gjerne en fordel å faktisk høre folk le.

Det at salen er oppsiktsve­kkende tom ser derimot ikke ut til å affisere Bonde Tusvik i det hele tatt. Snarere tvert imot, hun klarer å vri den skrudde stemningen til sin fordel.

Hun fremstår opplagt og engasjert og skaper en fortroligh­et med det lille publikumme­t. Og forestilli­ngen oppleves både som veldig morsom og relevant.

Med kun ti folk i publikum var jeg endelig den som lo både mest og høyest i salen på Ole Bull Scene!

 ?? FOTO: GONZALES PHOTO / JARLE H. MOE ?? Da Kamelen opptrådte under festivalen G-Fest på Bergenhus i 2018, hoppet han ut i publikum – han «stagedivet». Kamelens advokat mener det å stagedive er en del av sceneshowe­t hans.
FOTO: GONZALES PHOTO / JARLE H. MOE Da Kamelen opptrådte under festivalen G-Fest på Bergenhus i 2018, hoppet han ut i publikum – han «stagedivet». Kamelens advokat mener det å stagedive er en del av sceneshowe­t hans.
 ?? FOTO: EIRIK BREKKE ?? Sigrid Bonde Tusvik prøver å ta både ordet «heks» og «fitte» tilbake, etter hun stadig får disse merkelappe­ne slengt etter seg.
FOTO: EIRIK BREKKE Sigrid Bonde Tusvik prøver å ta både ordet «heks» og «fitte» tilbake, etter hun stadig får disse merkelappe­ne slengt etter seg.
 ?? FOTO: EIRIK BREKKE ?? Kun 10 personer får være i salen når Sigrid Bonde Tusvik opptrer.
FOTO: EIRIK BREKKE Kun 10 personer får være i salen når Sigrid Bonde Tusvik opptrer.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway