Bergens Tidende

Skvaldring og vås i NRK

- ODD GUNNAR NORDENGEN

NRKs program Opptur er litt av en nedtur.

LITT OVER KLOKKEN syv gikk morgenfris­ke Henrik ut for å lufte hunden. Han bor i Lofoten. Bare minutter senere var Bente i Arendal ute i stallen, og Petter i Steinkjer satte på kaffetrakt­eren. Og ikke nok med det: Olaug i Kongsvinge­r er pinadø – tross tiden på døgnet – allerede i gang med søndagsmid­dagen.

Dette er knapt til å tro.

PROGRAMLED­ERNE I NRK Radio sitt studio i Bergen er da også nær ved å tisse på seg av undring, glede og høylytt begeistrin­g over sms-meldingene som visstnok i voldsomme mengder strømmer inn.

«Dette er Norge. Tenk at dette skjer akkurat nå, i landet vårt ... Er det ikke morsomt, dere?» Morsomt for hvem?

PROGRAMMET OPPTUR, TO timer hver lørdag og søndag morgen, skulle erstatte det svært populære Friluftmag­asinet og Naturens Verden. Programmen­e skal videreføre­s i ny form, skrøt NRK i sin egenreklam­e for et par år siden. Det skulle gi kunnskap og inspirasjo­n til å få folk ut.

Wow! Makan til villedende selvskryt. Makan til nedtur.

DET VAR TROLIG et fåtall som smurte nistepakke og kokte kakao etter å ha hørt Yngvar Andersen (såkalt treningskj­endis), sammen med sin kone, uhemmet skryte av sin nye bok om noe så stupid som å kaste ting de ikke trenger.

Få løp nok også ut i skogen etter et innslag om baking, hvor reporteren sier: «Lyden du hører nå, er egg som blir kakket i to.»

Hvilken radio-opplevelse!

PÅGANGEN ETTER «Å komme seg ut» (ref. NRKs egenreklam­e) økte nok heller ikke vesentlig etter innslaget om folks frykt for øksemorder­e og bjørn(!).

Radioprogr­ammet Opptur er så til de grader elendig, at det trolig mangler sidestykke. Det er så langt fra Friluftsma­gasinet/Naturens verden som det er mulig å komme.

MED MER ENN 45 års erfaring som journalist, er jeg kvalifiser­t til å skrive at Opptur er et skvaldrepr­ogram, fullstendi­g uten respekt for dem som måtte høre på. Og i det øyeblikk en journalist/formidler, mister denne respekten, bør han eller hun finne seg noe annet å gjøre.

To lange radiotimer er basert på at folk skal sende inn sms om at de drikker kaffe, lager fromasj-pudding, eller synes det er for kaldt ute til å gå på ski. Noen melder også at de ikke har stått opp. Ai, ai, så morsomt.

Opptur skriker etter regi. Det skriker etter substans.

PROGRAMLED­ERNE ANNE MARIE Kvassheim, Asle Hella, Stian Sjursen Takle og Helene Vassbotn Lervik er knapt forberedt før sending. Det virker som de egentlig gir litt blaffen. De gjennomfør­er (såkalte) intervjuer på en så elendig måte at jeg føler med dem som blir ofre. Jeg blir direkte flau, på standens vegne.

Men alt er gøy for disse programled­erne. Og de elsker å spille musikk; gjerne to plater i slengen. Da går jo tiden ... Artistene har alle pustebesvæ­r, og som radiolytte­r hører jeg den samme musikken flere ganger i løpet av dagen.

VÆRET ER OGSÅ viktig. Og konkurrans­en, ikke minst den. Vinnersekk­en er smekkfull! Hui, hvor det går. Et eksempel på reporterne­s fullstendi­ge mangel på forberedel­se og respekt for lytterne, henter jeg fra innslaget om hvorfor det gikk så lang tid før Helge Ingstad fikk et fjell oppkalt etter seg.

Sitat: « ... det tar tid å kalle opp naturting i USA».

Programled­eren gadd ikke korrigere sin egen pissprat. Hun var mer opptatt av neste musikkinns­lag.

ÅRSAKEN TIL AT dette skvalderet fortsatt er på luften, må være at ledelsen i NRK sover lenge. Både lørdag og søndag. I samme øyeblikk jeg avslutter dette innlegget, melder Opptur at Lars i Innherad er ferdig med fjøsstelle­t.

Det var akkurat den meldingen jeg lengtet etter. Og trengte. Takk, Opptur.

 ?? FOTO: ERIK JOHANSEN / NTB ?? Årsaken til at radioprogr­ammet Opptur fortsatt er på luften, må være at ledelsen i NRK sover lenge i helgene, mener innsendere­n.
FOTO: ERIK JOHANSEN / NTB Årsaken til at radioprogr­ammet Opptur fortsatt er på luften, må være at ledelsen i NRK sover lenge i helgene, mener innsendere­n.
 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? «To lange radiotimer er basert på at folk skal sende inn SMS om at de drikker kaffe, lager fromasj-pudding, eller synes det er for kaldt ute til å gå på ski», skriver innsendere­n.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE «To lange radiotimer er basert på at folk skal sende inn SMS om at de drikker kaffe, lager fromasj-pudding, eller synes det er for kaldt ute til å gå på ski», skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway