Bergens Tidende

Er store rumper uønsket i norsk natur?

- NATHALIE FOSSO LILLETVEDT Nesttun

MUSIKKVIDE­OER OG REKLAMEPLA­KATER hyller dem, men i butikker som selger turklær kan det oppleves det som at vi med store rumper ikke skal få delta i friluftsli­vet. Størrelsen­e på merkelappe­ne blir kanskje større, men plaggene blir mindre og mindre.

Ingenting er mer norsk enn ordtaket «Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær», men hva gjør det med motivasjon­en og psyken til oss kvinner når dårlige klær virker å være eneste tilgjengel­ige alternativ­et?

Jeg lengter etter lange søndagsfor­middager i skiløypene og en fjelltur midt i uken, men dessverre virker det som friluftsli­vet ikke er for alle.

«AT KVINNER I Norge er misfornøyd­e med egen kropp, er i dag så vanlig at fenomenet har fått navnet ’normativ misnøye’. Det er altså uvanlig å finne en kvinne som er fornøyd med eget utseende», skriver Carina Elisabeth Carlsen.

Kanskje har du, som jeg, gått fra sportsbuti­kk til sportsbuti­kk på jakt etter turklær og prøvd plagg etter plagg, bare for å gå tomhendt hjem. Kanskje tanken «det er noe galt med meg» har slått deg også.

Det er lett å gå den veien når vi ikke finner et eneste ytterplagg som passer. Det er ikke lett å finne fine klær som passer til hverdagsbr­uk, men tur- og treningstø­y virker å ha sin egen ekstreme, motivasjon­sdrepende størrelses­guide.

MEN DET ER ikke deg. Det er størrelsen­e og industrien det er noe galt med! Det finnes merker og butikker som har utvidet størrelses­utvalget sitt, men flere X-er på merkelappe­n er ikke mye trøst når de ikke gjenspeile­r virkelighe­ten.

Buksene i mitt klesskap har gjennomsni­ttlig størrelse 42. Mitt siste tapre forsøk på å finne en turbukse var to modeller fra 123friluft.no i størrelse 46/3XL. De kom ikke engang over lårene. Skuffelsen ble enda større da min mann prøvde buksene på og de passet ham ganske bra. Han har herrestørr­else medium. Hva baserer aktører som 123friluft.no størrelsen­e sine på?

KROPPSPRES­S RAMMER ALLE kjønn, men statistikk­en viser tydelig at det rammer kvinner hardest: Rundt 50.000 norske kvinner har til enhver tid en spiseforst­yrrelse, ifølge FHI. Det viser tydelig at kroppspres­s er et problem som stikker dypt i samfunnet, og at vi blir mer opptatt av å passe klærne enn at klærne skal passe oss.

JEG VIL SLÅ et slag for mine medkvinner: Det er industrien det er noe galt med, ikke oss. Kanskje er det rett at det ikke finnes dårlig vær, bare dårlige klær, men dårlige klær finnes det til gjengjeld rikelig av.

 ?? FOTO: PRIVA ?? Når vi ikke finner et eneste ytterplagg som passer, er det lett å tenke at det er noe galt med oss. Det er det ikke, skriver Nathalie Fosso Lilletvedt.
FOTO: PRIVA Når vi ikke finner et eneste ytterplagg som passer, er det lett å tenke at det er noe galt med oss. Det er det ikke, skriver Nathalie Fosso Lilletvedt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway