Bergens Tidende

Noe er galt når folk kaster bort år på å forbedre snittet

-

Det er på høy tid at noe blir gjort med opptakssys­temet for studier. også at folk tar opp plasser på studier de ikke er interesser­t i, mens de samler studiepoen­g. Det gjør at konkurrans­en på de forskjelli­ge studiene generelt blir høyere.

Dette systemet gagner verken samfunnet eller studenten. Folk blir gående i flere år på studier de ikke ønsker, da man ofte må vente flere år på å få høyt nok snitt for studier som psykologi, medisin og rettsviten­skap.

Dette betyr at du kan holde på i mange år med å perfeksjon­ere snittet ditt for å komme inn på studier som for eksempel medisin.

Det er vanskelig å se hvordan samfunnet vinner på at unge mennesker holder på med dette på ubestemt tid.

I Norge har vi lenge vært stolte av at vi er et land hvor ikke dine foreldres sosioøkono­miske bakgrunn og inntekt skal påvirke hvilket yrke du kan velge. Jeg har selv tatt opp fag og kunne bo hjemme det året, og jeg så hvilken forskjell dette ble økonomisk for de jeg kjente som måtte bo på hybel.

DET FINNES INGEN enkel løsning på å endre systemet. Det må være en gradvis prosess, slik at det ikke blir urettferdi­g ovenfor dem som har brukt flere år på å sanke poeng. Noe av det første man bør gjøre, er å sørge for at førstegang­svitnemåle­t kan brukes så lenge man vil.

Hvis man kan bruke sitt originale vitnemål fra videregåen­de lenger enn frem til året man fyller 21, vil flere kunne komme inn på studiet tidligere. De vil da ikke bli gående og vente på alderspoen­g.

JEG MENER DET

BERGENS TIDENDE LØRDAG 6. FEBRUAR 2021

 ?? ARKIVFOTO: GEIR MARTIN STRANDE ?? Mens folk venter på å komme inn der de ønsker, har det nærmest bygd seg opp en egen industri av private institusjo­ner som skal hjelpe en med å forbedre karaktersn­ittet, mener innsendere­n, som selv studerer på UiB.
ARKIVFOTO: GEIR MARTIN STRANDE Mens folk venter på å komme inn der de ønsker, har det nærmest bygd seg opp en egen industri av private institusjo­ner som skal hjelpe en med å forbedre karaktersn­ittet, mener innsendere­n, som selv studerer på UiB.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway