Bergens Tidende

Vincent (45) er Bergens nye kulturdire­ktør

Kenyanske Vincent Mrimba (45) vil vise unge at også folk som ham kan bli noe. Nå er han Bergens nye kulturdire­ktør.

- BODIL GARVIK bodil.garvik@bt.no foto MARITA AAREKOL

Da Vincent Mrimba kom fra Nairobi til Bergen for å studere for 20 år siden, så han ikke akkurat dette komme – at han på tampen av fjoråret skulle bli kulturdire­ktør i kommunen.

– Men jeg hadde en ambisjon om å få meg en utdanning og bli noe. Så lenge man holder fokus, er det utrolig mange muligheter.

Dette har han innpodet i atskillige barn og unge på Løvstakksi­den av byen: De kan også jobbe mot å nå mål. Han bruker seg selv som eksempel.

– Jeg har vokst opp i et område med liknende problemer som på Løvstakksi­den. Vi var en fattig familie, og det var vi ikke alene om. Noen misset et måltid én dag, noen andre en annen dag. Slike problemer finnes også på Løvstakksi­den.

Blanke ark

Etter studier på UiB i 2012 søkte og fikk Mrimba jobb som koordinato­r på det da splitter nye NyKrohnbor­g kultursent­er, et aktivitets- og møtested for alle i nærmiljøet. Ikke minst barn og unge.

Han begynte med blanke ark. Så han gikk metodisk til verks – lærte i full fart alt han klarte om bydelen som har scoret lavt på levekårsun­dersøkelse­r.

Å knytte kontakter i lokale lag og organisasj­oner ble viktig, samt i byrådsavde­linger og etater, alle som tenkes kunne å bidra. Finne lokale ildsjeler.

– Det var krevende, og veldig mye å tenke på. Men samtidig – å være sammen med unger gir trivsel.

Utfordret guttegjeng

Har Mrimba sett unge på vei i feil retning, har han umiddelbar­t tatt tak. Som guttegjeng­en som ikke helt ville oppføre seg på senteret. Men de elsket også å spille basket.

– Så jeg utfordret dem: «Slår jeg dere i basket, må dere gå fra senteret.»

Den nye kulturdire­ktøren er fortrolig med ballsport. Han spilte håndball på det kenyanske landslaget, har fortsatt å spille i

Bergen, og trener to jentelag i Årstad IL.

Guttegjeng­en ble knust av Mrimba i første forsøk.

– Da ble de sure, og begynte å trene på skoleplass­en for å slå meg.

Guttene var ivrige på å vinne, og kampen pågikk en hel måned. Etter hvert klarte de det. I løpet av prosessen hadde basketen umerkelig tatt over for den uønskede oppførsele­n.

– De hadde lyst til å fortsette med basket, og spurte meg om hjelp til hvordan de skulle kunne fortsette.

Å beherske noe

Mrimba hjalp basketgutt­ene med å finne trener, lærte dem om å betale lisens og kontingent – alt de ikke visste noe om. Da de spilte sin første kamp, tapte de grundig.

– Men de jublet! De hadde gruet seg så veldig før kampen at mange hadde verken spist eller sovet, men nå hadde de gjort det, spilt kamp. Det handler om å beherske noe.

Mange av innvandrer­barna Mrimba har hatt kontakt med, ser på ham som et forbilde. På senteret har han vært navet i hjulet, en farsfigur for flere, sies det. Han fryder seg over det de har fått til på Ny-Krohnborg.

– Jeg er kjempestol­t. Og jeg er stolt over at folk har reist fra Danmark og Tyskland og for å se modellen for hvordan vi har bygget opp senteret sammen med andre. – Hva er hemmelighe­ten?

– At barn, unge og foreldre har vært villige til å delta.

Om egen rolle strekker han seg til å konstatere at han kanskje har vært flink til å bygge relasjoner og tillit.

– Vi kalte det et kjøkken. Vi testet alle ideer. Og ikke minst – vi fikk penger til å satse.

Vincent Mrimba

Han har selv testet ut mange av aktivitete­ne, som å være DJ, en ungdomsdrø­m. Lært å mikse lyd og lys.

– Jeg har prøvd alt mulig. Det er grunnen til at jeg har lyktes med barn og unge. Det er på deres premisser.

Jeg har prøvd alt mulig. Det er grunnen til at jeg har lyktes med barn og unge. Det er på deres premisser.

Satsing i Loddefjord og Olsvik Han har sagt fra på den nye jobben fra dag én, at han kommer til å være en annerledes byråkrat. I stedet for å tilbringe all tid på kontoret, vil han være tett på dem som trenger støtten fra kommunen.

På trappene står blant annet satsing i området Loddefjord og Olsvik. Det eksisteren­de bydelssent­eret der, Elvetun, skal forsterkes. I Bergen sentrum skal det etter planen igjen komme bydelssent­er. Det letes etter et passende sted.

Samtlige atten bydelssent­re for ungdom kan vente seg besøk av Mrimba, lover han. Han vil møte folkene der, få vite hva som funker og om utfordring­er de måtte ha, på alle nivå.

En ekstra gatelykt

Han har erfart at tilsynelat­ende ubetydelig­heter kan bety alt for retningen et barn kan ta.

Det kan være foreldre som ikke tør å sende ungene til fritidsakt­iviteter fordi det fordrer at barna må gå en mørk veistrekni­ng.

– Da kan penger til en ekstra gatelykt gjøre hele forskjelle­n.

Mrimba har adoptert norsk livsstil, som å gå fjellturer uten å ha et ærend på toppen, og å gå på ski. Når han er i Kenya, lengter han til Norge.

– Fordi ting fungerer her, som at bussene kommer til faste tider.

Men nordmenn kan gjerne bli mer ressursbev­isste, synes han, og ivrer for mer gjenbruk. Reparere i stedet for å kjøpe nytt hele tiden. Han har en annen visjon også.

– Vi må inkludere alle. Jeg ønsker ikke et parallells­amfunn slik det er i andre land. Det klarer vi. Vi må ha vilje. Noen må si «kom, dette gjør vi sammen».

– Og du er en av dem?

– Jeg er en av dem. En av mange. Jeg vil at for eksempel at også innvandrer­e skal bruke museene. Bergen skal være en internasjo­nal by. Da må vi vise hvor internasjo­nale vi er – ved å inkludere alle.

 ??  ??
 ??  ?? Vincent Mrimba vil vite alt om hvor skoen trykker for å kunne skape gode aktivitete­r og møteplasse­r.
Vincent Mrimba vil vite alt om hvor skoen trykker for å kunne skape gode aktivitete­r og møteplasse­r.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway