Bergens Tidende

Frosset elv lagde flom

Da Lillian Flisram åpnet døren til leilighete­n på Voss, flommet vannet inn.

- ADRIAN B. SØGNEN adrian.sognen@bt.no INGVILD RUGLAND

Lillian Flisram ble tidlig søndag morgen vekket av vannalarme­n på sitt helt nye kjøkken. Da hun satte føttene på gulvet, hadde hun vann til langt opp på leggen.

– Jeg vasset inn til ungene på rommet og fikk på dem klaer. Da vi åpnet hovedinnga­ngen, fosset vannet inn. Det var et basseng utenfor, forteller hun.

Elv ble til is

Hun fikk ungene opp til en nabo, og ringte brannvesen­et og sin far like før klokken halv syv. Sammen fikk de lagt ut sandsekker for å styre vannet bort fra sameiet på Voss hvor Flisram har en leilighet i kjelleren.

Hun tror det er en rørlagt elv som er blitt til is som er årsaken til at vannet fosset mot huset hennes. De siste ukene har Voss vaert gjennom en kuldeperio­de med svaert lave temperatur­er.

– Det går et rør under bakken her som er helt frosset og det pumper vann ut av flere hull i veien her, sier hun.

Nå har hun vaert i kontakt med forsikring­sselskapet som skal komme på befaring i løpet av mandagen. I natt må hun og de to barna sove på hotell.

– Det er helt forferdeli­g, men vi har det bra alle sammen, og det er det viktigste. Vi hadde nettopp lagt nytt gulv som er blitt revet opp og ligger utenfor huset her, sier hun.

Oversvømt på Kvamskogen

Søndag morgen gikk alarmen flere steder i distriktet. Snøen smelter i raskt tempo.

Et hus i Bergen fikk vann i kjelleren, det gjorde også en kjeller i Samnanger. Kvamskogen opplevde kraftig nedbør natt til søndag, noe som gjorde at flere elver fikk svaert høy vannføring.

Atle Byrkjeland i Kvamskogen hyttedrift jobbet søndag morgen med å kontakte bileiere som har parkert ved Tokagjel parkering.

– Det har vaert ekstremt

mye nedbør i natt, så det er litt vannmengde­r her, ja. En del snø og ismasser har kommet ned, og så tetter det seg, sier Byrkjeland.

Han mener dette ikke er en dramatisk situasjon, men oppfordrer bileierne til å flytte bilene vekk.

Tokagjelet

– Det går stort sett bra, men det er jo tryggest å få vekk bilene, sier Byrkjeland.

De siste ti timene har det gått fire mindre snøras over fylkesveie­n på Kvamskogen. Byrkjeland sier han tror det fort kan gå flere.

– Det kan skje i Tokagjelet også, det henger mye is oppetter fjellvegge­n, sier han.

Alle snørasene gikk mellom Fossen Bratte og Eikedalen skisenter. Entreprenø­r er på stedet for å overvåke, opplyste Statens vegvesen.

Venter enda mer vann

Etter flere uker med iskaldt vaer, slo vaeret om til plussgrade­r sent denne uken. Dermed startet snøsmeltin­gen.

– Det blir mye mildvaer fremover og vannføring­en forventes å øke, sier statsmeteo­rolog Steinar Skare ved Vervarslin­ga på Vestlandet.

Det er mye tele i bakken etter en lang kuldeperio­de, og da tar den ikke imot mye vann.

– Da renner det oppå, sier Skare.

Søndag forventet han lite nedbør i hele Vestland fylke, men fra mandag ettermidda­g blir det regn.

Det er også høye temperatur­er i store deler av fylket. Søndag morgen var det 9,1 plussgrade­r på Florida i Bergen, 5,7 grader på Kvamskogen og 8,6 grader på Voss.

Men dette skal ikke vare. Skare forventet at temperatur­en vil synke og gå ned mot null på Kvamskogen natt til mandag. Det betyr glatte veier.

– Da kan overvannet fryse i veibanen, sier han.

Det går et rør under bakken her som er helt frosset og det pumper vann ut av flere hull i veien her.

Lillian Flisram

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? En frosset elv kan vaere årsaken til flommen av vann som strømmet inn i leilighete­n til Lillian Flisram og hennes to barn, forteller hun.
FOTO: PRIVAT En frosset elv kan vaere årsaken til flommen av vann som strømmet inn i leilighete­n til Lillian Flisram og hennes to barn, forteller hun.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Lillian Flisram hadde nettopp lagt nytt gulv i leilighete­n da vannet fosset inn i stuen hennes. – Gulvet gynget når jeg gikk på det, forteller hun.
FOTO: PRIVAT Lillian Flisram hadde nettopp lagt nytt gulv i leilighete­n da vannet fosset inn i stuen hennes. – Gulvet gynget når jeg gikk på det, forteller hun.
 ?? FOTO: ATLE BYRKJELAND ?? Mye vann på parkerings­plassen ved Tokagjel søndag morgen
FOTO: ATLE BYRKJELAND Mye vann på parkerings­plassen ved Tokagjel søndag morgen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway