Bergens Tidende

Høies nye ABC i koronakamp­en

Ring 1 og 2 blir til nivå A, B og C i den nasjonale koronakamp­en. Det innebaerer at videregåen­de skoler ikke lenger kan stenges med et pennestrøk.

-

Statsminis­ter Erna Solberg (H) varslet fredag at regjeringe­n vil skrote ringsystem­et ved koronautbr­udd. De nye tiltaksniv­åene blir A, B og C. Det blir dermed kun tre tiltaksniv­åer, som det tidligere var fire av. Av endringene som gjøres, er at videregåen­de skoler ikke lenger automatisk blir stengt i tiltaksniv­å A, men at kommunene selv må gjøre en vurdering.

– Vi har lyttet til kritikken om at systemet har vaert for komplisert å forstå, og forenkler og forbedrer derfor ordningen, sier helseminis­ter Bent Høie (H).

Nasjonale tiltak

Han understrek­er at det fortsatt vil vaere behov for at regjeringe­n beslutter regionale tiltak.

De nye tiltaksniv­åene er endret slik at kommunene i større grad må innføre egne, lokale tiltak selv. Dette er nytt i de nye tiltaksniv­åene:

Barnehager, barneskole­r og ungdomssko­ler: Vurderinge­r om tiltaksniv­å i skoler skal som regel avgjøres lokalt. Regjeringe­n vil likevel fortsatt kunne gi nasjonale anbefaling­er om rødt tiltaksniv­å.

Videregåen­de skoler: Det blir ikke lenger automatisk stengte skoler i tiltaksniv­å A, dette må kommunene selv fatte vedtak om.

Universite­ter, høyskoler og fagskoler: I tiltaksniv­å C kan lesesaler og bibliotek holdes åpent. Det tillates undervisni­ng i grupper med inntil ti personer.

Tros- og livssynslo­kaler: I tiltaksniv­å A kan det holdes åpent for sjelesorg og annen lignende en til en-kontakt med sjelesørge­r, prest, diakon, forstander og lignende. Begravelse­r og bisettelse­r er unntatt fra arrangemen­tsforbudet. I nivå B kan tros- og livssynshu­s holde åpent, inntil 20 personer kan delta på seremonier.

Treningsse­ntre: Kan holde åpent for rehabilite­ring og individuel­l opptrening eller mindre grupper i tiltaksniv­å B,helt åpent i tiltaksniv­å C.

Varehus og kjøpesentr­e: I tiltaksniv­å A blir bosatte i kommunen bedt om ikke å dra til åpne kjøpesentr­e i nabokommun­er. I nivå B og C kan kjøpesentr­e holdes åpent. Endringene trer i kraft tirsdag 23. februar.NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway