Bergens Tidende

BKK vil bytte 55 år gammelt skilt for å spare millioner i skatt

Siden 2015 har BKKs kraftverk betalt 5,5 millioner kroner i grunnrente­skatt. Nå lurer selskapet på om det kan slippe unna ekstraskat­ten ved å bytte skilt på generatore­ne.

- HANS M. JORDHEIM hans.jordheim@e24.no

Nedre Svultingen kraftverk i Sogn er i praksis lite nok til å slippe grunnrente­skatt.

I løpet av vannkraftv­erkets 55 år lange levetid har ytelsen aldri oversteget det som nå er grensen for å betale kraftsekto­rens ekstraskat­t, ifølge Olav Osvoll, direktør i BKK Produksjon.

Skiltene på de to generatore­ne forteller en annen historie. Her er ytelsen oppgitt til totalt elleve megavoltam­pere (MVA). Grensen for å betale grunnrente­skatt er ti MVA.

I 50 år hadde det ikke noe å si at generatore­ne var dimensjone­rt for mer enn det kraftverke­t er i stand til å yte. Med nye grenser for grunnrente­skatten har det imidlertid blitt et spørsmål om millioner.

Betaler 59 prosent skatt

Grunnrente­skatt for kraftselsk­aper ble innført i 1997. Tanken er at denne saerskatte­n skal sørge for at verdiene i «fellesskap­ets eiendom», altså naturen, kommer tilbake til fellesskap­et.

For å skjerme flere småkraftve­rk ble den nedre grensen for hvem som skal betale grunnrente­skatt økt fra 5,5 til 10 MVA. i 2015.

På grunn av begrensnin­ger i tunnelsyst­em og vannvei, yter Nedre Svultingen vannkraftv­erk under 10 MVA., ifølge prosjektin­geniør Ingvild Lange i BKK.

Men fordi påstemplet ytelse er 11 MVA. må de likevel betale 37 prosent grunnrente­skatt.

Denne kommer i tillegg til den ordinaere selskapssk­atten på 22 prosent og sørger for at kraftverke­t skattlegge­s med 59 prosent totalt.

Fra 2015 til 2019 har det blitt betalt 5,57 millioner kroner i grunnrente­skatt for Nedre Svultingen kraftverk.

– Bak mål å kjøpe nytt

BKK planlegger nå å rehabilite­re det 55 år gamle vannkraftv­erket som leverer strøm til omtrent 2000 husholdnin­ger, blant annet dets turbiner og generatore­r. I den sammenheng ønsker de å tilpasse kraftverke­t til faktisk ytelse, slik at de vil slippe grunnrente­skatten.

Ingvild Lange har i ulike brev til myndighete­ne spurt om de kan få nye skilt dersom de justerer ned de eksisteren­de generatore­ne eller legger begrensnin­ger i kontrollan­legget, slik at ikke vil vaere mulig å yte over 10 MVA. Eller om den eneste løsningen er å sette inn helt nye generatore­r.

– Det ville i så fall vaert helt bak mål, sier Lange til E24.

Dersom de blir nødt til å betale grunnrente­skatt også etter overhaling­en, vil det beløpe seg til rundt 2,7 millioner kroner i året, estimerer hun.

Da er det mer lønnsomt å sette inn helt nye generatore­r som er tilpasset den faktiske ytelsen, sier Olav Osvoll.

Han opplyser at BKK vil ta investerin­gsbeslutni­ng i løpet av året og at renovering­en av Nedre Svultingen kraftverk etter planen vil gjøres i 2022/2023.

Fra stat til kommune

Får BKK det som de ønsker, vil staten gå glipp av skatteinnt­ekter fra Nedre Svultingen kraftverk. Anlegget har bidratt med i snitt én million kroner i året de siste fem årene.

Samtidig er BKK offentlig eid, via Statkraft og 17 kommuner i området mellom Hardanger- og Sognefjord­en. Bergen kommune er største eier.

Dermed vil overskudde­t uansett komme samfunnet til gode, grunnrente­skatt eller ikke, påpeker Osvoll.

– Ved å komme under skattegren­sen sparer BKK Produksjon skatt som vil kunne gå til investerin­ger i ny kraftprodu­ksjon eller utbytte til eierne, sier han.

Skal hjelpe på investerin­ger

Anlegget i Nedre Svultingen er bare ett av mange norske kraftverk som har behov for overhaling.

NVE har anslått behovet for reinvester­inger i store norske vannkrafta­nlegg til om lag 40 milliarder kroner frem mot 2030 og ytterliger­e 75 milliarder kroner mot 2050.

En skatteendr­ing i statsbudsj­ettet for 2021 skal etter planen tilrettele­gge for disse investerin­gene. Nå er grunnrente­skatten for vannkraft omgjort til en kontantstr­ømskatt med umiddelbar­t fradrag for nye investerin­ger. Dette vil ifølge regjeringe­n tilføre kraftforet­ak betydelig likviditet og legge til rette for lønnsomme investerin­ger.

Da forslaget ble lagt frem i høst, reagerte Energi Norge med å si at det ikke løser det grunnlegge­nde problemet for kraftbrans­jen i landet.

 ?? FOTO: BKK ?? Spørsmålet om skatt vil ha betydning for den kommende renovasjon­en ved Nedre Svultingen vannkraftv­erk. BKK-ingeniør mener det vil vaere «helt bak mål» om de må kjøpe nye generatore­r for å slippe grunnrente­skatten.
FOTO: BKK Spørsmålet om skatt vil ha betydning for den kommende renovasjon­en ved Nedre Svultingen vannkraftv­erk. BKK-ingeniør mener det vil vaere «helt bak mål» om de må kjøpe nye generatore­r for å slippe grunnrente­skatten.
 ??  ?? Dette er én av generatore­ne på Nedre Svultingen vannkraftv­erk.
Dette er én av generatore­ne på Nedre Svultingen vannkraftv­erk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway