Bergens Tidende

Ta rette treningsva­lg når du er sliten: – Lytt til kroppen

Er du sliten og usikker på om du bør trene? Kjenn etter signalene kroppen gir, råder ekspertene.

- SILJE DYREGROV silje.dyregrov@bt.no foto JAN TOMAS ESPEDAL

Anders Storhaug Heen løper nedover en gangvei ved Husebyskog­en i Oslo. Arbeidsdag­en som fungerende avdelingsl­ege i Hans Majestet Kongens Garde er akkurat over. I dag kjenner 40-åringen at løpeturen den snaue milen hjem gir ham mer energi og bedre humør.

Men det er ikke alle dager idrettsleg­en orker å trene. Av og til er han så sliten etter jobb og hektiske ettermidda­ger med aktive barn, at han lar vaere. Eller kanskje han trener roligere enn han hadde tenkt.

Men hvordan kan du vite når det er lurt å trene og når du er så sliten at du bør la vaere?

– Lytt til kroppen

Rangan Chatterjee har over 20 års erfaring som lege. Briten er kjent fra flere programmer på BBC og er nå aktuell med boken «Helseplane­n – 4 søyler til et liv i balanse».

Han mener det er vanskelig å gi et generelt svar på når man bør velge hvile og når man bør velge fysisk aktivitet. Det er nemlig så mange grunner til at man føler seg trøtt eller utslitt.

Men han mener én ting er sentralt:

– Lytt til kroppen. All fysisk aktivitet du gjør må vaere i balanse med resten av livsstilen, sier Chatterjee.

Farer ved ikke å lytte

Han mener disse spørsmålen­e kan hjelpe deg i å ta rett valg:

Kjenn etter hvordan du føler deg mens du trener, rett etter du er ferdig og en time etterpå. Fikk du fikk mer energi mens du trente, er i bedre humør når du er ferdig og fortsatt føler deg bra en time senere, så var det rett å trene.

Føler du deg utslitt underveis eller etterpå, sover mer uten å bli mer opplagt eller blir i dårlig humør, kan det vaere tegn på at du bør ta det litt med ro. Da kan du enten utsette treningen til en annen dag, eller trene med mindre intensitet. Gåturer er eksempelvi­s alltid bra.

– Hva er faren hvis du ikke lytter til kroppen?

– Hvis du trener for mye over tid, kan det blant annet påvirke søvnen. Søvnmangel kan gi dårligere humør, energi og konsentras­jon på kort sikt. På lang sikt er det assosiert med en del sykdommer, som diabetes type 2, hjerteinfa­rkt, slag og infeksjone­r.

Stiller seg to spørsmål

Den snaut ti kilometer lange løpeturen hjem naermer seg slutten for Anders Storhaug Heen. 40-åringen lever et hektisk liv med fire barn og tre ulike jobber: Lege for Garden, lege for kombinertl­andslaget og rennlege for langrennsl­andslaget.

Likevel anslår han at han trener fire-fem ganger i uken. Enten sykling, løping, styrke eller ski på egen hånd, eller ski-, fjell- og sykkelture­r med familien.

– Fordi ukene er så forskjelli­ge, passer det ikke å ha en fast plan for når og hva jeg skal trene.

Jeg trener mer på lyst og hvordan jeg føler meg, sier Heen.

Unntaket er om han trener seg opp til konkurrans­e i løping eller turrenn. Da blir treningen litt mer systematis­k.

Er han usikker på om han er for sliten til å trene en dag, stiller han seg disse to spørsmålen­e:

Er han fysisk sliten fordi han har trent for mye eller for hardt? Er svaret ja, tar han seg ofte en dag fri, eller trener roligere noen dager.

Er han mentalt sliten fordi han har jobbet mye eller sovet dårlig? Er svaret ja, trener han. Av og til også hardt, om det løsner litt når han blir varm i kroppen.

Fysisk eller mentalt sliten?

Ulrik Wisløff er professor ved NTNU i Trondheim og har forsket mye på hvilken trening som er best for hjertet. Han mener også at svaret på om det er lurt å trene, ligger i årsaken til at du er sliten.

– Er du sliten fordi du har trent mye, bør du ikke velge aktivitet. Da bør du ta det med ro noen dager. Dette gjelder uavhengig

Rangan Chatterjee har 20 års erfaring som lege. Her er han gjest på tv-programmet «Skavlan» i 2019.

av om det er styrke eller kondisjon, sier Wisløff.

Er du derimot sliten på grunn av jobb eller andre ting, bør du velge aktivitet.

– Du vil blant annet produsere lykkehormo­ner og føle overskudd. Det vil kanskje ikke skje med en gang, men etter hvert, sier Wisløff.

Test å trene om du er i tvil

Idrettsleg­e Anders Storhaug Heen påpeker at det sjelden er feil å vaere fysisk aktiv.

– Men det er viktig å tilpasse treningen til totalbelas­tningen i livet. Kjenn etter hva du har ork og tid til, og hva du liker. Så har jeg tro på at treningen bør vaere gøy, variert og du må ha kontinuite­t. Legg treningen på et nivå der du klarer å fullføre, sier Heen og legger til:

– Hvis du ikke sover og restituere­r nok over tid, bryter du ned kroppen mer enn du bygger den opp. Da kan du lettere å bli syk eller skadet, sier Heen.

Er du i tvil om det er lurt å trene en dag, så kan det vaere smart å teste i ti minutter. Da har du allerede kommet deg over dørstokkmi­len og mye kan vaere gjort.

– Føler du deg fortsatt ille etter ti minutter, er det ingen skam å snu. Men mange som trener selv om de er sliten og trøtt, vil kjenne at det går fint og at de føler seg bedre etterpå. Fysisk aktivitet har jo utrolig mange helseeffek­ter og man angrer sjelden på at man har trent, sier Heen.

Han påpeker at om du er vedvarende sliten og trøtt over tid, så bør du bli undersøkt av en lege for å utelukke tegn til sykdom. Da kan du også tenke over om totalbelas­tningen i livet har vaert for høy over tid.

Er du sliten fordi du har trent mye, bør du ikke velge aktivitet. Da bør du ta det med ro noen dager. Ulrik Wisløff, professor ved NTNU

 ??  ?? Anders Storhaug Heen lever et hektisk liv, med fire barn og tre ulike legejobber. Derfo
Anders Storhaug Heen lever et hektisk liv, med fire barn og tre ulike legejobber. Derfo
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway