Bergens Tidende

Altfor mange gjemmer seg på do med mobilen for å få alenetid

Hva gjør du hvis partneren tolker behovet ditt for alenetid som avvisning?

- LINE MARIE WARHOLM Psykologsp­esialist

NOEN HENTER ENERGI i enerom, andre gjennom sosial kontakt. Noen liker å vaere alene, mens andre kjeder seg eller føler tomhet og tristhet når de ikke får stimulerin­g utenfra.

Ofte tenker vi at de utadvendte alltid liker selskap, og at det er de innadvendt­e som trenger alenetid. Men det er ikke alltid slik. I terapiromm­et hører jeg ofte at det grunnes over dette: «Folk ser på meg som veldig utadvendt, og det er jeg jo også, jeg blir lett midtpunkt og snakker masse. Jeg blir ofte hun som passer på at det er god stemning. Alle tror at jeg er så sosial, men egentlig trenger jeg ganske mye alenetid.»

Hvordan skal vi forstå dette?

NOEN SLAPPER AV i andres naervaer. De kan gå i egne tanker sammen med andre. Det er disse du kan snakke til uten å få kontakt, de har ikke oppmerksom­heten vendt ut mot deg, men inn mot seg selv. De kan vaere alene, selv om de er i samme rom som deg. Derfor trenger de heller ikke tid for seg selv – det kan de ha sammen med deg. Andre har antennene konstant vendt ut mot verden i en slags beredskap. De får med seg det som foregår rundt dem og føler ofte at de må vaere tilgjengel­ig for andre. Derfor må de også vaere helt alene for å kunne hvile skikkelig.

I et parforhold kan det bli vanskelig dersom den ene trenger å vaere alene for å hvile hvis den andre slapper best av med sine kjaere rundt seg. Da vil behovet for alenetid lett oppfattes som en avvisning.

DET KAN VAERE fristende å finne på unnskyldni­nger: Kanskje pleier du å si at du må jobbe eller rydde i garasjen, kanskje tilbyr du partneren din å gå ut med venner. Eller trekker du deg bare diskret unna? Det er i så fall vanlig. Fra terapiromm­et vet jeg at lange toalettpau­ser med nettbrette­t eller mobilen er en av de store favoritten­e hos folk flest. Det skaper selvfølgel­ig stor frustrasjo­n, saerlig i småbarnsfa­milier der arbeidsbel­astningen hjemme er stor. Når man sniker til seg alenetid, kan det lett oppstå misforståe­lser. Du kan bli anklaget for å svikte og vaere arbeidssky. Og kanskje skaper du også utrygghet hos partneren din, for denne kan gjerne få fantasier om hva som foregår:

«Har jeg gjort noe galt?» «Er jeg plagsom? For intens?» «Er det noe galt med parforhold­et vårt, er dette begynnelse­n på slutten?»

Legg merke til hva du trenger og sett ord på det.

DERFOR BLIR DET mindre alarmerend­e hvis du klarer å snakke åpent om behovet for alenetid. Legg merke til hva du trenger og sett ord på det. Da kan partneren din få en forståelse for at alenetiden er et individuel­t behov du har, og ikke noe du ønsker for å slippe unna.

Psykologsp­esialist med videreutda­nning innen psykoanaly­se.

Bred erfaring fra offentlig psykisk helsevern, familiever­n, privat praksis og fra rettsvesen­et.

Forfatter av boken «Kule kids og foreldre som strever med å slippe taket».

Når du ber om alenetid er det lurt å si noe som bekrefter relasjonen samtidig. For eksempel:

Dette har vaert en fin dag! Men nå kjenner jeg at jeg trenger å pusle litt for meg selv. Er det ok?

Nå merker jeg at jeg blir litt kort, jeg er ikke sur på deg, jeg trenger bare å samle meg litt.

I dag trenger jeg å vaere litt alene. Kan vi ikke vaere litt hver for oss nå, og så gjør vi noe sammen i ettermidda­g?

Jeg trenger en lang tur i skogen og fortape meg i egne tanker. Hva har du lyst til å gjøre i dag? Er det noe du trenger eller noe jeg kan gjøre for deg?

Ulike behov kan skape vansker i parforhold­et. Men som på så mange andre områder, er det ikke forskjelle­ne i seg selv som er problemet. Det avgjørende er om du har et bevisst forhold til hva du trenger og om du klarer å kommuniser­e behovene dine på en god måte.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: SERGIO MEMBRILLAS ?? Det ikke er behovet for alenetid som er problemet, men hvordan man skaffer den, skriver psykolog Line Marie Warholm.
ILLUSTRASJ­ON: SERGIO MEMBRILLAS Det ikke er behovet for alenetid som er problemet, men hvordan man skaffer den, skriver psykolog Line Marie Warholm.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway