Bergens Tidende

Varmen på vei tilbake i sørlige USA

Det er blitt mildere igjen i det sørlige USA etter en periode med uvant sprengkuld­e som førte til at millioner av mennesker mistet vann og strøm.

-

I Texas, der millioner av mennesker må koke vannet, er strømmen stort sett tilbake, men mildere vaer førte til at is i frosne og sprukne vannrør smeltet, og vann fosset ut i stuer og kjellere.

Lørdag var gradestokk­en steget til nesten ti grader i Dallas, og folk var ute og jogget etter flere dager inne. Veiene er tørre, og snøflekker lå igjen i skyggen.

Linda Nguyen våknet opp på et hotellrom der hun og katten hennes søkte tilflukt. Lyset var tilbake i leilighete­n hennes, men teppet i stua var søkkvått etter at et vannrør sprakk på soverommet.

– Det er ubeboelig, alt er ødelagt, sier den 27 år gamle eiendomsme­gleren.

Fortsatt var 300.000 mennesker uten strøm lørdag morgen, de fleste i Texas, Louisiana og Mississipp­i. Også i Oregon var 50.000 uten strøm.

Astronomis­ke regninger

Texas-guvernør Greg Abbott møtte lovgivere fra begge partier for å drøfte prisen på strøm etter at noen av strømselsk­apenes kunder fikk astronomis­ke regjeringe­r fordi spotprisen steg til himmels da kraftverk var nede.

Noen kunder meldte om regninger på over 10.000 dollar – 85.000 kroner, og den 63 år gamle veteranen Scott Willoughby forteller til New York Times at hans regning kom på 16.752 dollar.

Texas ble hardest rammet av det uvante vintervaer­et, med snø, is og kuldegrade­r, men også nabostaten­e Arkansas, Louisiana, Mississipp­i og Oklahoma fikk det tungt.

I Abilene i Texas ble brannmanns­kaper tilkalt til et fullt belagt hotell som sto i flammer etter at sprinklers­ystemet ikke fungerte på grunn av frosne rør.

Åpner gransking

Abbott ga ordre om gransking av sammenbrud­det i strømforsy­ningen i en delstat som er kjent for å vaere USAs energihove­dstad, med omfattende utvinning og raffinerin­g av olje og gass.

Men staten var ikke forberedt på mange dager med kuldegrade­r som førte til omfattende strømbrudd og rullerende nedstengni­nger for å hindre full kollaps, og frosne og sprukne vann- og gasslednin­ger som ikke var dimensjone­rt for kulde.

Årsaken til miseren i strømforsy­ningen er at delstaten for å unngå føderale bestemmels­er om oppbygging av beredskaps­lagre, har sitt eget uavhengige kraftnett, og derfor ikke kan låne strøm av andre stater når det trengs.

Is på cellevegge­ne

I Louisiana måtte innsatte i fengslene klare seg selv fordi de ikke fikk ekstra tepper, enda noen kunne fortelle om is på cellevegge­ne. Mange manglet både dusj og toalett på grunn av frosne vannrør.

Etter dager med kuldegrade­r var mange i Oklahoma uten vann da mildere vaer førte til at vannrørene sprakk, og mange manglet også fortsatt strøm.

I Jackson i Mississipp­i var 160.000 mennesker uten vann, og myndighete­ne la skylda på over 100 år gamle vannlednin­ger som ikke tålte kulden.

 ?? FOTO: DAVID J. PHILLIP / AP / NTB ?? Å skaffe rent drikkevann har vaert et stort problem i Texas under den uvanlige sprengkuld­en. Bildet er fra en distribusj­onssentral i Houston.
FOTO: DAVID J. PHILLIP / AP / NTB Å skaffe rent drikkevann har vaert et stort problem i Texas under den uvanlige sprengkuld­en. Bildet er fra en distribusj­onssentral i Houston.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway