Bergens Tidende

Brann har trolig aldri trent så hardt og mye som de gjør akkurat nå

Dette er kanskje det største lyspunktet foran en sesong jeg frykter blir tøff.

- Kommentato­r i Bergens Tidende anders pamer@bt.no

SNART 21 ÅR som Brann-skribent gjør at jeg har sett en del. En Charlie Miller som spydde bak hekken før han gjorde hysj-tegn med pekefinger­en over leppene og løp videre på morgentren­ingen i spanske La Manga. Raymond Kvisvik som lurte alle med noen smarte forsvinnin­gsnummer da Brann gampet rundt Tveitevatn­et.

Spillere som laerte opp den yngre garde til å «holde litt igjen» på vinterens første fysiske test slik at de kunne vise til bratt fremgang på den siste testen før seriestart.

Vi kan like godt vaere aerlige her: Det er ikke veldig mange lag i Norge som driver toppidrett. En del av definisjon­en på nettopp toppidrett er «jevnlige prestasjon­er på internasjo­nalt toppnivå».

Men det har skjedd litt på to årtier. Heldigvis.

Norsk fotball har likevel en vei å gå, og Brann har en vei å gå i norsk fotball.

Nettopp derfor er det gledelig å se at akkurat nå er det ikke bare tomme ord om prestasjon­skultur og «knipe marginer» som serveres fra gruppen i rødt på Kniksens plass.

For selv om vi ikke helt skal glemme at enkelte av Brann-spillerne slet med pulsklokke­nes driftssikk­erhet i juleferien og at Daouda Bamba kom i retur fra sin friperiode i skuffende fysisk forfatning, så er realiteten­e akkurat nå at Brann trener historisk mye.

Og hardt.

JEG HAR FAKTISK ikke sett på maken. Det kan naturligvi­s vaere at Brann trente både mer og hardere i tiden før jeg begynte å følge dem tett – de har vaert helprofesj­onelle siden et lite stykke ut på 90-tallet. Men det spørs jo litt.

Derfor drister jeg meg, med et lite forbehold, å slå fast at i år stemmer det: Brann har aldri trent mer eller hardere.

I flere uker har de kjørt ti ukentlige økter. Denne uken trener Brann, ifølge Kåre Ingebrigts­en, åtte økter. Intensitet­en er stort sett svaert høy, og varigheten ekstrem.

Onsdagens trening i Vestlandsh­allen, for eksempel, varte i to timer og noen minutter.

Er dette så noe å briske seg med, når vi hører om langrennsl­øpere med opp mot 1000 årlige treningsti­mer?

Kanskje ikke. Men det er noen ting man skal huske på når fotball blir sammenlikn­et med rene kondisjons­idretter. Det ene er at den klare majoritete­n av en langrennsl­øper eller mellomdist­anseløpers treningsti­mer er rolig trening – altså i snakkefart.

Den andre er at du sjelden ser Therese Johaug eller Jakob Ingebrigts­en gå i dueller.

FOTBALL ER OG blir krevende, nettopp på grunn av kravene til teknikk, antall sprinter, skadefaren og intensitet­en i treningen.

Derfor skal man vite hva man holder på med når man skriver ut den ene treningsda­gboken etter den andre allerede før påskeharen spretter. Brann manøvrerer i et farvann som for dem er ukjent. Hva vil dette føre til av skader? Klarer de å oppretthol­de kvaliteten i treningen når det er to økter for dagen? Vil de møte til seriestart med to stive stokker montert nedi fotballsko­ene?

Ikke godt å si. Men allerede i sin første uke som Brann-trener noterte Kåre Ingebrigts­en seg at det var da voldsomt så slitne spillerne ble utover i treningsøk­tene hans. Han holdt på å kjøre dem i senk og risikerte å bli slept ned i 1. divisjon utover høsten.

Det ble nødvendig med et steg tilbake og å slippe opp på treningen – rett og slett for å overleve.

Nå har de igjen tatt to steg fremover, og det er ikke bare prat. De kjører på.

NÅ HAR DE igjen tatt to steg fremover, og det er ikke bare prat. De kjører på. Og siden hovedpremi­sset for trening er at øvelse gjør mester, er dette faktum kanskje det aller mest tindrende lyspunktet foran en sesong jeg frykter blir tøff for dette mannskapet.

De blir i så fall neppe tatt på kondisen.

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? Daniel Pedersen er endelig tilbake i trening og har blitt møtt av et hardkjør uten like fra Kåre Ingebrigts­ens side denne vinteren.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK Daniel Pedersen er endelig tilbake i trening og har blitt møtt av et hardkjør uten like fra Kåre Ingebrigts­ens side denne vinteren.
 ??  ?? Anders Pamer
Anders Pamer

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway