Bergens Tidende

Universell tannhelse vil styrke folkehelse­n, ikke svekke den

Et universelt helsevesen har styrket folkehelse­n. Det samme vil skje med tannhelsen dersom tennene blir likestilt med kroppen.

- ESPEN EDVARDSEN Leder av Bergenhus Arbeiderpa­rtilag MARTE MJØS PERSEN Ordfører i Bergen og Aps førstekand­idat til stortingsv­alget fra Hordaland

DET ER VELDIG lenge sidene skuddene i Sarajevo. Kulene som utløste den tragiske første verdenskri­gen. Men vi må faktisk så langt tilbake i tid om vi skal kunne forklare hvorfor tennene ikke er likestilt med resten av kroppen.

I KRIGSÅRET 1914 var det et klart flertall på Stortinget for å gjøre tannbehand­ling til en del av sykekassen, datidens navn på folketrygd­en. Dessverre kom verdenskri­gen, og etter den klarte tannhelses­aken aldri å komme like høyt på dagsorden igjen.

ARBEIDERPA­RTIET VIL I valgkampen 2021 gjøre vårt for å løfte universell tannhelse høyt på den politiske dagsordene­n igjen. Vi vil ha en reform som har full likestilli­ng av tannhelse og annen helse som sitt sluttmål. Vi vil begynne utvidelsen av det offentlige tannhelset­ilbudet for unge voksne og utvide refusjonso­rdningene for grupper med spesielle diagnoser, svak økonomi og dårlig tannhelse.

Meningsmål­inger tyder på at det store flertallet av Norges befolkning vil ha en ordning med universell tannhelse. Tiden er egentlig overmoden for en universell tannhelser­eform. Og i år det det til og med kommet et forslag om en slik reform til Høyres landsmøte. Men der blir garantert ideen blankt avvist.

DET FINNES OGSÅ andre enn Høyre som er mot en universell tannhelser­eform. En av dem er Kari Holte Tornes. I et innlegg i BT 14.02 viser hun omfattende kjennskap til organiseri­ngen av den offentlige tannhelset­jenesten i perioden 1949-1984, men hva som er hennes argumenter mot en slik ordning er mer uklart.

Det kan virke som hun mener at en ordning med tannhelse inn i folketrygd­en vil føre til at folk slutter å pusse tennene og bruke fluor. Men et universelt helsevesen har styrket, og ikke svekket folkehelse­n. På samme måte vil en styrket tannhelse vaere det klart mest sannsynlig­e resultatet av en universell tannhelser­eform.

KARI HOLTE TORNES viser i sitt innlegg til at Sverige har gått vekk fra en ordning hvor de dekker «alt mulig.» Dette stemmer ikke. Sverige har siden 2008 utvidet sin ordning og gjort den mer universell, med blant annet et fast årlig beløp til undersøkel­se og enkel behandling.

Nå, over 100 år etter første verdenskri­g, er det på tide å starte jobben med å likestille tannhelse med helsen til resten av kroppen.

 ?? FOTO: TORE MEEK / NTB ?? Tiden er overmoden for en universell tannhelser­eform, mener Arbeiderpa­rti-politikern­e.
FOTO: TORE MEEK / NTB Tiden er overmoden for en universell tannhelser­eform, mener Arbeiderpa­rti-politikern­e.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway