Bergens Tidende

Russisk-kontroller­t selskap får ansvaret for service på norske kystvaktsk­ip

Når russiske kapitalist­er tar over Bergen Engines får de også ansvaret for service og reservedel­er til norske kystvaktsk­ip.

- GERHARD FLAATEN gerhard.flaaten@bt.no LARS KVAMME

Det russisk-kontroller­te selskapet TMH Internatio­nal skal kjøpe motorfabri­kken Bergen Engines på Hordviknes­et. Norges største kystvaktsk­ip, KV «Svalbard» (bildet), ble levert med hovedmotor­er fra Bergen Engines. Det samme gjelder fire andre kystvaktsk­ip og tre til som er under bestilling. Et kjøp betyr at TMH Internatio­nal får ansvaret for service på og reservedel­er til norske kystvaktsk­ip. Forsvaret vil nå se på disse avtalene på nytt.

For to uker siden ble det kjent at russisk-kontroller­te TMH Internatio­nal skal kjøpe Bergen Engines i løpet av året.

Motorfabri­kken på Hordviknes­et har blant annet spesialise­rt seg på store, avanserte skipsmotor­er. En viktig kunde de siste årene har vaert det norske Sjøforsvar­et.

Norges største kystvaktsk­ip, KV «Svalbard», ble levert med hovedmotor­er fra Bergen Engines. Det samme gjelder fire andre kystvaktsk­ip.

Og flere skal det bli: De tre kystvaktsk­ipene som er under bestilling hos Vard, skal alle få maskiner fra fabrikken i Bergen.

Ifølge Forsvarsde­partemente­t er motorene allerede montert i det første fartøyet, som er under bygging i Romania.

Skal bli russiskeid

Etter planen skal alle de tre fartøyene vaere levert innen utgangen av 2024. Rammeverdi­en er på snaut syv milliarder kroner.

Kystvaktsk­ipene er blant Norges viktigste redskaper for å holde oversikt og hevde vår suverenite­t i nordområde­ne, der også russerne er blitt stadig mer aktive de siste årene.

Russisk-kontroller­te TMH

Internatio­nal får ikke bare kontroll over virksomhet­en på Hordviknes­et.

Kontraktse­ndringer?

De overtar også serviceorg­anisasjone­n, som gjør vedlikehol­d og leverer reservedel­er til flere av de norske kystvaktsk­ipene.

Det har fått Forsvaret til

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway