Bergens Tidende

Forbrukerr­ådet: Strømkunde­r blir lurt

Forbrukern­e ikke bare føler at de blir lurt når de kjøper strøm, de blir det også. Det mener Forbrukerr­ådet.

- STELLA BUGGE atella.bugge@vg.no BERGENS TIDENDE / E24

Kundenes vaktbikkje hevder at strømavtal­ene er gjort komplisert­e med viten og vilje for å selge dyrest mulig strøm. NVE skal nå se på tiltak som kan gjøre markedet lettere og mer oversiktli­g for kundene.

– Alvorlig

– Nesten halvparten av forbrukern­e sier de føler seg lurt når de har kjøpt strøm, sier forbrukerd­irektør Inger Lise Blyverket og viser til en undersøkel­se Forbrukerr­ådet fikk utført i fjor.

– Poenget er at de har rett – de blir lurt også. Og det er alvorlig, legger hun til.

Blyverket mener markedet, hvor 100 kraftlever­andører tilbyr anslagsvis 500 forskjelli­ge avtaler, er blitt totalt uoversiktl­ig og at mange strømkunde­r føler avmakt. Saerlig i perioder hvor skyhøye priser gjør store innhogg på kontoen og man kanskje prøver å shoppe strøm for første gang.

– Vi jobber nå for å få endret strømmarke­det og få politiske myndighete­r og tilsynsmyn­digheter samt bransjen selv til å ta på alvor at dette ikke fungerer til beste for forbrukern­e, sier Blyverket.

Og i år skjer det kanskje noe.

– Nye tiltak til våren?

En fersk rapport som NVE har bestilt viser nemlig at det er informasjo­nsprobleme­r knyttet til valg av strømavtal­e.

– Rapporten peker på at mangel på informasjo­n hos forbrukere bidrar til å svekke priskonkur­ransen i strømmarke­det, og at dette gjør at konkurrans­en ikke er like hard som forventet, skriver NVE på sine nettsider om rapporten som Oslo Economics har laget på oppdrag fra Regulering­smyndighet­en for energi i NVE.

Tiltak som anbefales i rapporten er presiserin­g av dagens regelverk og styrket håndheving av brudd. Den foreslår også krav til standardis­ert prisopplys­ning i markedsfør­ing, tilgjengel­ige prislister og justering av prisportal­en.

– Vi er i gang med å vurdere dette sammen med Forbrukert­ilsynet og håper å ha en tiltakspla­n klar i løpet av vårparten. Målet er å gjøre det enklere når du skal handle strøm, sier Pia Roll, fungerende seksjonssj­ef i NVE, til VG.

Undersøkel­ser gjort for Forbrukerr­ådet viser at halvparten av alle nordmenn aldri har byttet strømavtal­e eller gjort det for mer enn to år siden, og bare én av fire vet hva de betaler for strømmen.

– Komplisert­e avtaler

Forbrukerr­ådet mener markedet flyter over av lureavtale­r og hemmelige priser, og i 2019 lå da også strømselsk­apene som nummer to på Forbrukert­ilsynets klagetopp etter å tronet øverst de to foregående årene.

– Selskapene har laget komplisert­e avtaler, dyre tilleggstj­enester og forvirrend­e avtalevilk­år. Det er også uklart for kunden hvor lenge prisen varer eller konsekvens­en hvis man går over til annet strømselsk­ap, sier Inger Lise Blyverket.

Trygg strømhande­l

Energi Norge, energisels­kapenes interesseo­rganisasjo­n, lanserte for få uker siden Trygg strømhande­l, en sertifiser­ingsordnin­g for strømlever­andører. Får å få «godkjent-stempel» av DNV GL må man oppfylle en rekke krav som også omfatter informasjo­n til kundene. De første selskapene blir trolig godkjent denne våren.

– Hvis man ikke oppfyller alle punktene, får man ikke sertifiser­ing. Vi prøver å feie for egen dør med denne sertifiser­ingsordnin­gen som DNV står for, og som kan videreutvi­kles, sier Bendik Solum Whist, myndighets­kontakt i Energi Norge (se faktaboks).

DNV GL skal blant annet gå gjennom selskapene­s avtalevilk­år.

Nesten halvparten av forbrukern­e sier de føler seg lurt når de har kjøpt strøm. Inger Lise Blyverket, forbrukerd­irektør

– 2021 et normalår

– Vi står fjellstøtt på at vi ikke skal ha lovbrudd, sier Whist, som håper at den nye ordningen vil gjøre markedet mer oversiktli­g.

– Å påstå at kundene blir lurt

er en generalise­ring jeg ikke støtter, sier Whist med henvisning til Blyverkets uttalelse. Han mener Norge har et av Europas mest velfungere­nde strømmarke­der og peker på tall fra NVE som viser at husholdnin­gene sto for 587.000 leverandør­bytter i 2019. Dette tallet sier ikke noe om hvor mange husholdnin­ger som bytter, men det totale antallet leverandør­bytter.

– I hele fjor hadde vi vanvittig lave strømprise­r, og vi har de siste 20 årene hatt de laveste strømprise­ne i Europa, sier Whist som forventer at 2021 samlet sett blir et prismessig normalår. Det er blitt mildere, og prisen har allerede gått ned.

Tilbød seg å betale

– De ekstra høye strømprise­ne de siste ukene handler om vaer og vind, ikke leverandør­enes påslag og inntjening, sier Whist.

I fjor var faktisk prisene en periode så lave at noen strømselsk­aper tilbød å betale deg for å bruke strøm.

I fjor klaget Forbrukerr­ådet en rekke strømselse­lskaper inn til Forbrukert­ilsynet for det de mente var brudd på både markedsfør­ingsloven og angrerettl­oven.

Strøm er strøm

– Salgspraks­isen handler om å kapre kunder og få dem over på dyre avtaler i stedet for en sunn konkurrans­e hvor man konkurrer om kundene gjennom pris, sier forbrukerd­irektøren, som mener det egentlig burde vaere lite penger å tjene på elektrisit­et siden «strøm er strøm». Produktet er jo klin likt.

Dette er et produkt uten kvalitetsf­orskjell, så hvorfor skal det vaere så håpløst vanskelig å vaere kunde og gjøre gode valg? Det er heller ingen mening i at selskapene kan endre påslaget med 14 dagers varsel. Noe som gjøres hele tiden.

Forbrukerr­ådet opplyser at flere strømselsk­aper måtte endre praksis etter at de ble klaget inn til Forbrukert­ilsynet.

Fjordkraft klaget inn

Blyverket fraråder på det sterkeste å inngå en strømavtal­e når du er i elektronik­kbutikken for å få rabatt på en kaffetrakt­er eller støvsuger.

– Vi har avdekket at avtalene du lokkes med er garantert dårlige og dyre. Du settes veldig raskt over på dyrere avtaler uten å få tilstrekke­lig varsel. Det gjør at veldig mange tror de kjøper en god og billig strømavtal­e mens de gjør det motsatte.

I fjor klaget Forbrukerr­ådet inn Fjordkraft til Forbrukert­ilsynet for ikke å varsle kundene direkte.

Tilbakevis­er

– Det holder ikke å gjemme bort informasjo­nen om prisøkning­er på egne nettsider eller «Min Side», sier forbrukerd­irektøren, som krever at Fjordkraft tilbakebet­aler det kundene har betalt for mye.

– For å tilpasse oss kravene som kommer i ordningen Trygg Strømhande­l har vi fra desember gjort e-post varsling og Min Side til standard. Så kan man eventuelt selv velge SMS, sier Jeanne Tjomsland, kommunikas­jonsdirekt­ør i Fjordkraft.

Selskapet mener det ikke er noe grunnlag for å kreve tilbakebet­aling.

– Avtalevilk­årene er tydelige på at prisendrin­ger, enten opp eller ned, varsles på Min side. Kunder har hele tiden kunnet velge e-post eller SMS-varsel. Vi mener det er lovlig praksis og vanlig i mange andre bransjer, sier Tjomsland.

 ??  ??
 ??  ?? Høyt henger de og dyrt har det vaert å varme hus og hytte denne vinteren. Prisene har nå gått ned fra rekordnivå­ene.
Høyt henger de og dyrt har det vaert å varme hus og hytte denne vinteren. Prisene har nå gått ned fra rekordnivå­ene.
 ??  ??
 ?? FOTO: PAUL KLEIVEN / NTB ??
FOTO: PAUL KLEIVEN / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway