Bergens Tidende

HELSE BERGEN-SJEFEN: Bekymret over antall innlagte under 65 år på intensiven

Fire nye personer er smittet av korona i Bergen. Helse Bergensjef­en er glad for det, men bekymrer seg over at fire personer under 65 år ligger på intensiven.

- INGVILD RUGLAND ingvild.rugland@bt.no

Mandag er det fire nye smittede i Bergen. Det er lave smittetall for tredje dagen på rad.

Samtidig melder Helse Bergen om seks innlagte pasienter med korona. Fire av disse får intensivbe­handling, og alle disse er mellom 18 og 64 år.

Admninistr­erende direktør Eivind Hansen gleder seg over lave smittetall, men mener det er bekymrings­fullt at så mange under 65 år er alvorlig syke.

– Er det tilfeldig at det er så mange under 65, eller er det et trekk ved muterte virus, eller er det andre forhold det er vanskelig å vurdere med så små tall? Vi gleder oss over lave smittetall, men det er urovekkend­e at så mange under 65 år ligger på intensiven, sier Hansen.

Han mener det viser at det er riktig å fortsette strategien med grunnlegge­nde tiltak som stopper spredning av smitten.

– Vi holder nå på å håndtere en smittsom sykdom som har alvorlig utfall for enkelte, sier Hansen.

Det er ikke funnet flere prøver med det sørafrikan­ske muterte viruset, men seks av den britiske varianten, opplyser Helse Bergen.

På Haraldspla­ss diakonale sykehus er to innlagt, og en av disse får intensivbe­handling.

– Gleder oss over lave tall

De siste dagene har smittetall­ene falt kraftig i Bergen.

Lørdag var det syv nye smittede, søndag to og mandag fire smittet.

Det er gode nyheter, mener legevaktsj­ef Dagrun Waag Linchausen.

– Jeg tør nesten ikke si at vi har slått det ned, men vi gleder oss i øyeblikket veldig over at tallene er så lave, sier hun.

Én av de nye smittede er importsmit­te, én er naerkontak­t, to har ukjent eller usikker smittevei. De smittede er fra 20 til 59 år. 727 personer testet seg søndag 21. februar.

25. august er siste dag med null nye smittede i Bergen. Hittil i 2021 har vi kun hatt én dag med ett nytt tilfelle, og det var 1. januar.

Forrige uke var det faerre som testet seg og faerre som testet positivt, sammenlikn­et med uken før. Linchausen tror ikke det betyr at det er mange syke som ikke vet om det.

– Jeg tror at når det er høy smitte, så tester folk seg mer, og når det er mindre smitte, så tester folk seg mindre. Det er det mønsteret jeg har sett gjennom pandemien, sier Linchausen.

God testkapasi­tet

Neste uke er det vinterferi­e, og i hovedstade­n gikk folk mann av huse for å teste seg før de dro. Legevaktsj­ef Linchausen mener det ikke er grunnlag for å oppfordre alle til å teste seg før de drar.

– Hvis du skal reise på hytten og vaere med familien og følger smittevern­reglene, så er det ingen grunn til å teste seg før ferien. Men skal du besøke sårbar familie, og de ikke er vaksinert, så kan det vaere lurt å teste seg, sier hun.

Det er god kapasitet på alle teststasjo­ner, opplyser hun. Forrige uke ble 2,7 prosent av byens befolkning testet, og det er mulig å teste opptil fem prosent.

 ??  ??
 ?? FOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? Administre­rende direktør Eivind Hansen i Helse Bergen.
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN Administre­rende direktør Eivind Hansen i Helse Bergen.
 ??  ?? Legevaktsj­ef Dagrun Waag Linchausen gleder seg over svaert lave smittetall i Bergen.
Legevaktsj­ef Dagrun Waag Linchausen gleder seg over svaert lave smittetall i Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway